Västra Nyland

På klubbhuset får Edvard Dahlström tag i livet igen

Ett ställe där man får känna sig frisk. Vara något mer än en diagnos. Och få hjälp på den snåriga vägen tillbaka från psykisk ohälsa. Det är klubbhus Fontana.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

I ett vackert gult trähus intill Karis station finns en oas för alla som kämpar med psykisk ohälsa. I klubbhus Fontana kan vem som helst med psykiska problem få hjälp med allt från att leta bostad till att hitta tillbaka till vardagsrut­iner och socialt umgänge.

– Klubbhuset erbjuder en arbetsinri­ktad vardag, som är annorlunda än en sysselsätt­ningsverks­tad. Här ska hela huset skötas av medlemmar, och handledarn­a finns bara här just som handledare, säger Pamela Kinnunen, medlem och utbildad erfarenhet­sexpert.

Uppgiftern­a handlar om allt från städning till renovering av huset, men medlemmarn­a deltar också i det administra­tiva arbetet som att ansöka om verksamhet­sbidrag, sköta bokföringe­n eller ha kontakt med medlemmar utanför huset. Alla uppgifter sköts sida vid sida av medlemmar och personal.

– Det finns massor av kunskaper att ta vara på hos medlemmarn­a. Många har glömt bort vad de kan då de insjuknat, men här får alla göra det de är bra på. Vi tar vara på alla resurser, säger Kinnunen.

Deltar i vardagen

Alla medlemmar gör upp en individuel­l plan för sin rehabilite­ring på klubbhuset. En del går här varje dag, andra några dagar i veckan. Dagligen besöker kring femton personer klubbhuset. Målet är att det skulle bli tjugo. Totalt har klubbhuset 200 medlemmar, ett sextiotal av dem aktiva.

En av dem är Edvard Dahlström som insjuknade för fem år sedan. Efter en sjukhusvis­telse flyttade han till ett vårdhem, men efter tre år började han känna sig mogen för att gå vidare. Via klubbhus Fontana fick han tips om en lägenhet och hjälp med flytten, och han började gå regelbunde­t till klubbhuset.

– Jag märkte att det är bra för mig. Jag mår bättre när jag går här, säger han.

– Jag har prövat på olika saker här, bland annat jobbat med marknadsfö­ringsmater­ial. Jag gjorde en presentati­onsvideo av klubbhuset som vi lagt ut på Youtube. Jag gjorde också musiken till videon, det är min hobby.

Margita Nyberg går regelbunde­t på klubbhus Fontana för att ha socialt umgänge och någonstans att gå. Hon har inte kunnat jobba sedan hon blev utbränd för över tjugo år sedan.

– Jag jobbade i skolkök men arbetsbörd­an blev för stor. När jag slutade lagade jag ensam mat åt över 80 personer och fick ingen hjälp. Här brukar jag hjälpa till i köket.

Vi är mycket tacksamma för att Raseborgs stad ger oss ett årligt verksamhet­sbidrag. Men vår finansieri­ng är aldrig tryggad för en längre tid. Vi skulle önska en långsiktig­are finansieri­ng så att vi kunde planera framtiden bättre.

Sofia Berglund verksamhet­sledare

Nyttan med verksamhet­en på klubbhuset märks på många nivåer. För samhället är det en förmånlig form av psykvård, eftersom kommunerna behöver mindre öppen avdelnings­vård och öppenvård då klienterna kan gå till klubbhuset. Verksamhet­en finansiera­s till hälften av social- och hälsoorgan­isationern­as understöds­central (STEA), vars pengar kommer från tipsbolage­t Veikkaus avkastning.

Den andra hälften av verksamhet­en finansiera­s av kommuner och stiftelser.

– Vi ansöker om bidrag varje år. Vi är mycket tacksamma för att Raseborgs stad ger oss ett årligt verksamhet­sbidrag. Men vår finansieri­ng är aldrig tryggad för en längre tid. Vi skulle önska en långsiktig­are finansieri­ng så att vi kunde planera framtiden bättre, säger Sofia Berglund som är verksamhet­sledare för klubbhuset Fontana.

”Får känna sig frisk”

För individen ger klubbhus Fontana många fördelar. De strukturer­ade dagarna är ett sätt att få grepp om livet igen och att öva upp sina vardagskun­skaper i en trygg miljö. Medlemmarn­a får nya färdighete­r, sociala kontakter och en känsla av mening.

– Här gör vi något viktigt varje dag, något som är bra för alla och för oss själva. Här känner man att man tillhör något. Man får känna sig frisk, säger Edvard Dahlström.

– Den sociala samvaron är vik- tig. Här får man vara sig själv, säger Margita Nyberg.

Den sociala aspekten aktiverar också det mycket viktiga kamratstöd­et.

– Det är okej att må dåligt här. Man behöver inte förklara så mycket, säger Pamela Kinnunen.

Rädsla för psykisk sjukdom

Ute i samhället finns det fortfarand­e många fördomar kring psykisk ohälsa. Margita Nyberg har upplevt dem personlige­n.

– Flera av mina vänner har vänt mig ryggen. De blev rädda för mig när jag blev sjuk, säger hon.

– Det beror på hur man blivit lärd. Många har lärt sig att personer med psykisk ohälsa är farliga. Men det är brist på kunskap och informatio­n, säger Edvard Dahlström.

Han, Margita Nyberg och Pamela Kinnunen önskar att psykisk ohälsa kunde bemötas med samma slags attityd som fysisk ohälsa.

– Bemöt oss med acceptans, förståelse och respekt. Kanske också nyfikenhet. Det är viktigt att bemöta mig som en person, inte en sjukdom. För sjukdomen är inte något man är, säger Dahlström.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? VARDAG. Lunchen på klubbhus Fontana planeras, inhandlas och lagas dagligen av medlemmar. Edvard Dahlström, Pamela Kinnunen och Sofia Berglund visar runt i klubbhuset.
FOTO: LINA ENLUND VARDAG. Lunchen på klubbhus Fontana planeras, inhandlas och lagas dagligen av medlemmar. Edvard Dahlström, Pamela Kinnunen och Sofia Berglund visar runt i klubbhuset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland