Västra Nyland

De mister trogen kund

– Allt som försvinner är dåligt. Det finns inte så mycket verksamhet på orten.

- KRISTOFFER NÖJD kristoffer.nojd@ksfmedia.fi

Det säger transportf­öretagare Kim Lindholm i Ekenäs. Hans firma Transport K. Lindholm är i stort sett det enda transportf­öretaget som kör stora mängder råmaterial till och färdiga produkter från SSAB:s fabrik i Lappvik på regelbunde­n basis.

Råmaterial­et transporte­ras från Tavastehus till Lappvik och från Lappvik transporte­ras färdiga produkter till olika håll i landet.

För Lindholm är stålindust­rin en gammal arbetsgiva­re.

– Min far körde för Etna Rör på 60-talet. När det gick som hårdast 2005-2006 hade vi sex, sju bilar i rullning tack vare Lappvikfab­riken. Då var den i Ruukkis ägo.

När fabriken stängs 2020 uppskattar Lindholm att bortfallet motsvarar fyra till fem personers arbete. Företaget har drygt 20 anställda.

Betyder detta att ni har två år på er att hitta ersättande kunder?

– Det kan också bli fråga om personalmi­nskning eller omflyttnin­gar av anställda. Man får se vad tiden för med sig.

Lindholm är en av delägarna i logistikbo­laget LWG Transport som i huvudsak sysslar med trafik över Hangö hamn.

– I den här branschen får man leva enligt konjunktur­erna. Vi har aldrig haft långa kontrakt med Lappvikfab­riken. Efterfråga­n på varor styr hur mycket jobb vi har.

Inga tecken

Lindholm tycker att det är synd att man kör ner en enhet som fungerar bra.

– Det kommer att bli problem för dem som behöver fabrikens varor. I Lappvik är personalen knappast motiverad och sedan tar det minst tre år innan man har lärt sig att tillverka samma produkter i Tavastehus.

Lindholm säger att det kändes positivt när SSAB köpte Ruukki och att det fanns en dialog mellan Lappvik och svenskarna.

– Kanske lokalpatri­oterna inne i landet har känt sig hotade. Jag tror inte att budet riktigt har gått fram till styrelsen i Sverige. Men det är enkelt när man spelar med andras pengar.

På Transport K. Lindholm har man ingen förståelse för beslutet. Sedan SSAB köpte fabriken har transportb­ehovet ökat. Dessutom har åkeriet haft extra uppdrag eftersom den lilla flexibla fabriken i Lappvik ofta har avlastat de övriga fabrikerna, bland annat eftersom man, förutom på specialkun­skap, sitter på en av de två maskinerna i koncernen som skär grov plåt.

– Det förvånar mig också att inte ens den egna hamnen sågs som ett trumfkort, säger Krister Lundström.

Han är en av de chaufförer som helt och hållet varit sysselsatt av transporte­rna för SSAB. Det är också han som koordinera­r råvarutran­sporterna till Lappvik.

– Vilken sorts råvara som behövs för stunden varierar mycket eftersom Lappvik är en så flexibel fabrik, förklarar Lundström.

Hans arbetsuppg­ift går förlorad när SSAB stängs. Han kommer att sakna de regelbundn­a arbetstide­rna där man kör på triangeln Lappvik-Hyvinge-Tavastehus.

– Det är nattarbete men det har passat mig, säger han.

 ?? FOTO: KRISTOFFER NÖJD ?? FRAKTARE. Företagare Kim Lindholm med sina anställda Krister Lundström och Magnus Wikström som skött transporte­rna för SSAB.
FOTO: KRISTOFFER NÖJD FRAKTARE. Företagare Kim Lindholm med sina anställda Krister Lundström och Magnus Wikström som skött transporte­rna för SSAB.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland