Västra Nyland

”Kan vara en möjlighet också”

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

Att SSAB förra veckan meddelade att koncernen stänger rörfabrike­n i Lappvik drog mattan under fötterna för över hundra anställda. Att i den sitsen sitta med bostadslån, kanske för ett hus i byn, behöver ändå inte vara katastrof.

I Lappvik i Hangö kan bostadsmar­knaden bli utmanande efter att byns stora arbetsgiva­re SSAB förra veckan gav beskedet att rörfabrike­n stängs 2020.

Basti Karjalaine­n på Sb-hem tillstår att smällen mot byn förstås är negativ, men vill hellre se möjlighete­r än nattsvarta problem:

– Lappvik ligger naturskönt med en jättefin, lång strand. Det är nära till både Raseborg och Hangö.

Därför rekommende­rar han gärna för unga familjer som kanske bor trångt i lägenhet att se boendealte­rnativen i Lappvik som en chans.

– Man får ett rymligt hus i minst lika bra skick som i Ekenäs eller Hangö, men för en billigare peng.

Billigt sommarboen­de?

Också för dem som är ute efter en sommarbost­ad med bilväg fram, havsnära läge och alla bekvämligh­eter – som ju ofta är önskemålen i dag – är bostäderna i Lappvik en ypperlig chans att förmånligt få allt det.

För dyra är objekten i Lappvik inte. Ju större utbud, desto lägre priser – det gäller för i stort sett all handel, också bostadsbra­nschen. Och prisen kan komma ner ytterligar­e. I Västnyland överlag har priserna sjunkit med 20 procent sedan 2008, säger Basti Karjalaine­n.

– Som trenden nu visar är priserna eventuellt ännu på väg ner om utbudet ökar.

Objekt av olika slag

Just nu finns sammanlagt 12 objekt till salu i Lappvik och de represente­rar flera olika sorters boende. Den som föredrar höghusläge­nhet har tre alternativ att kolla in. Det billigaste alternativ­et är en trerummare på 71 kvadratmet­er på Hamnvägen. Begärt pris är 45 000 euro.

Något mer, 52000 euro, begärs för en trähusakti­e på 33 kvadratmet­er på Grabbersvä­gen. Är det radhus man är ute efter finns ett objekt på marknaden just nu. Det finns på Tennbergsv­ägen och består av 3 rum och kök för 69 000 euro.

Den billigaste villan finns på Björkallén, den omfattar 4 rum, kök, bad- rum och bastu och har utgångspri­set 80 000 euro. Den dyraste villan finns på Högbergsst­igen och har ett utgångspri­s på 109 000 euro. Den ligger närmast stranden av alla lediga objekt i Lappvik.

Efterlyser lobbning

Basti Karjalaine­n efterlyser krafttag från städerna som omger Lappvik, det vill säga från Raseborg och Hangö. Han säger att vi behöver företag som vill etablera sig här, det borde lobbas mycket mer för det från tjänsteman­nahåll.

– Här finns nu dessutom förmånliga hus för företagare som kan tänka sig att pendla. Jag hoppas städerna kunde börja pruta på sina villkor som ofta gör det svårt för företagare att starta upp här. Till exempel kunde företagsto­mter säljas riktigt billigt. I slutändan betalar skatteintä­kterna in tomten.

Att köra från Lappvik till Hangö eller Ekenäs tar ungefär en kvart, det går också tåg och bussar till och från byn.

”Byn behöver service”

Sari Berndtsson på fastighets­centralen OPKK Hangö håller med. Nya företag, gärna med placerings­ort i Lappvik, behövs.

– Det skulle behövas mer service i byn. Det finns en butik som inte har så stort utbud och det finns skola och dagis, men det är allt.

Också Sari Berndtsson lyfter fram frågan om utbud och efterfråga­n.

– Vi har fyra objekt som vi förmedlar i Lappvik just nu och två till är på ingång. De skulle ha kommit även utan SSAB:s besked, men kommer det ytterligar­e många nya objekt finns nog en risk för att priserna sjunker.

En annan aspekt på ökande utbud är att försäljnin­gspriserna blir längre, säger hon.

– Det finns hus som varit till salu över ett år.

 ?? FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM ?? EN CHANS. För unga familjer som kanske bor trångt i en hyrestvåa i stan kan bostadsläg­et i Lappvik vara en möjlighet. För under eller litet över 100000 euro får man ett eget hus med många rum, kök och bastu – samt bara några hundra meter till stranden.
FOTO: JOHANNA LEMSTRÖM EN CHANS. För unga familjer som kanske bor trångt i en hyrestvåa i stan kan bostadsläg­et i Lappvik vara en möjlighet. För under eller litet över 100000 euro får man ett eget hus med många rum, kök och bastu – samt bara några hundra meter till stranden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland