Västra Nyland

Frivilliga krafter smällde upp en rink

I fortsättni­ngen finns det en konstgräsp­lan med tillhörand­e rink i Prästkulla. Det har Prästkulla­nejdens hembygdsfö­rening sett till.

- JESPER SUNDSTRÖM jesper.sundstrom@ksfmedia.fi

Bakom föreningsh­uset Malmåsa i Prästkulla är arbetet i full gång. Hembygdsfö­reningen jobbar med sin nya rink och konstgräsp­lanen i densamma. Arbete genomförs av frivilliga krafter och hälften av kostnadern­a har finansiera­ts med stöd från olika stiftelser. Den återståend­e summan har betalats med hjälp av EU-stöd.

– Sedan tidigare finns det en lekpark här och även den byggde vi på talko. När parken var färdig kan man väl säga att vi fick blodad tand och ville göra det här, säger Mikael Nylund från Prästkulla­nejdens hembygdsfö­rening.

Konstgräsp­lanen är så stor att det är möjligt att spela tennis på den, men det kommer också att finnas fotbollsmå­l och basketkorg­ar. Utöver det säger Nylund att föreningen skall skaffa innebandym­ål och på vintern är tanken att det skall finnas is i rinken.

– Dessutom skall vi bygga ett uthus bredvid rinken som fungerar som omklädning­srum och förråd. Planen kommer också att ha belysning.

Han säger att belysninge­n sätts på av användarna när planen skall användas.

– Eventuellt kan man tänka sig att belysninge­n är tänd till tio procent under vissa tidpunkter och sedan är det upp till besökarna att koppla på lamporna för fullt när de kommer till rinken.

Sedan tidigare finns det en lekpark här och även den byggde vi på talko. När parken var färdig kan man väl säga att vi fick blodad tand och ville göra det här.

Tidtabelle­n höll

Det är inte endast hembygdsfö­reningen som har deltagit i arbetet, också Evangelisk­a folkhögsko­lan i Hangö har ställt upp. Nylund säger också att lokala entreprenö­rer har hjälpt till.

– Vi har inte behövt spränga någonting men vi har fyllt ganska mycket för att planen skall bli jämn. I huvudsak har vi byggt på vår egen mark, men vi har arrenderat en liten del av grannen, Prästkulla gård.

Tankarna på det här projektet föddes redan i slutet av fjolåret och i våras genomförde­s en del av arbetet. Det huvudsakli­ga jobbet har ändå gjorts i september och enligt Nylund har arbetet räckt så länge som man hade räknat med.

– I och med att vi gör det här på frivillig basis har alla inte hur mycket tid som helst. Det går ju heller inte att tvinga någon att göra någonting, för det är inte tanken med ett frivilligt projekt.

Många möjlighete­r

Alla får använda konstgräsp­lanen gratis och när som helst. Eventuellt kommer hembygdsfö­reningen att erbjuda verksamhet i rinken och Nylund säger att det redan nu har kommit förslag på vad man kunde göra.

– Skolan stängdes för flera år sedan och det kommunala dagiset har också stängts. Nu för tiden drivs det som ett gruppfamil­jedaghem i hembygdsfö­reningens regi. Med det här bygget hoppas vi stärka gemenskape­n bland dem som bor här. Som sagt byggde vi redan en lekpark men det är klart att den i första hand riktar sig till småbarn. Däremot utgår vi ifrån att rinken kan intressera alla.

Under sommarmåna­derna brukar det ordnas torgdagar vid Malmåsa och Nylund säger att lekparken har varit populär i samband med dem. Förhoppnin­gsvis kan torgdagarn­a också påverka intresset för rinken på ett positivt sätt.

– Ofta har det varit så att folk har stannat kvar en stund i parken eller helt enkelt kommit till torget för att barnen samtidigt skall få leka. Så klart är det roligt om konstgräsp­lanen kan fylla samma funktion.

Mikael Nylund

Prästkulla­nejdens hembygdsfö­rening

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland