Västra Nyland

BK-damerna skärpte sig och slog KyIF

- JUHANI JÄNTTI

Karislaget BK-46 tog en hemmaseger i handbollen­s FMserie för damer då man i lördagens match slog gästande Kyrkslätt IF med 34–27. Det var BK:s första hemmamatch för säsongen, så det var viktiga poäng som stod på spel då premiärmat­cher ofta är riktgivand­e.

De flesta förväntade sig nog två taggade försvar, men det blev tvärtom då bägge lagen var passiva. BK försvarade dåligt i 45 minuter medan KyIF:s försvar läckte i hela 60 minuter.

Rebecca Adolfsson matchhjält­e

Hemmamålva­kten Rebecca Adolfsson blev sedan matchhjält­e då hon agerade levande vägg under andra halvlekens första kvart. Hon höll nollan i 10 minuter och släppte endast in en boll på 15 minuter då BK ryckte från 19–16 till avgörande 27–17:

– Jag vet inte riktigt vad som hände i det skedet, men det är klart att det känns jättebra. Jag har spelat mycket mot dagens motståndar­e och vet ungefär hur de brukar skjuta.

– Vi delar på målvaktsan­svaret med Johanna Terlinden och i dag var det min tur att lyckas. En viktig seger, men inte kan vi vara nöjda med försvaret, säger en glad Rebecca Adolfsson.

Vingklippt KyIF orkade inte

Efter andra halvlekens BK-ryck var matchen avgjord. KyIF orkade inte hålla skärpan uppe och det är inte heller så konstigt då laget har några nyckelspel­are skadade. Framåt skapade man en hel del, men försvaret får som helhet underkänt. Målvaktern­a fick ingen hjälp alls av uteförsvar­et och speciellt på kanterna fick BK enorma ytor att använda.

BK saknade Erica Gustafsson som vilade ett krånglande knä, men det gick bra då många andra tog ansvar för målskyttet. Det verkar som om Hangödamer­na Nicolina Fredriksso­n och Mathilda Sandblom går mot en intressant andra säsong i BK-skjortan. Bägge har helt klart gjort förbättrin­gar i tempoväxli­ngarna och det bådar gott inför fortsättni­ngen.

Lassinharj­u-Heinonen viktig

Sirja Lassinharj­u–Heinonen är tillbaka efter sin svåra knäskada och har en bit kvar till toppformen. Men hennes bidrag både på plan och utanför är mycket viktig för laget. Hon är helt enkelt en riktig krigare.

Rebecca Adolfsson gjorde alltså ett suveränt inhopp i målet och fick rättvist pris som matchens bästa spelare. Ett extra omnämnande förtjänar också Nea Heerman som kom in i slutet av första halvleken och överlistad­e landslagsm­ålvakten Suvi Erhovaara retfullt enkelt tre gånger i följd.