Västra Nyland

Ett steg i rätt riktning

-

Vi pratar förstås om att lämna division 4 för division 3 – vilket i ärligheten­s namn inte är de högsta av nivåer – men det oaktat tog FC HIK:s i fotbollsla­g i onsdags ett stort steg i rätt riktning. Bortaseger­n i Lojo med 7–0 över LoPa betyder att HIK säkrade sin serieseger i division 4 och med det avancemang­et till division 3.

Och det var – för att uttrycka det milt – verkligen på tiden. Senast det firades avancemang i Hangö var hösten 1995 då man steg till division 1. I och för sig skedde det inte heller i Hangö utan i Ekenäs av alla orter – Hickens seger med 6–0 över EIF i Ekenäs tillhör de ljusare dagarna i HIK-historien.

Det var samtidigt inledninge­n på den verkliga storhetsti­den. Året därpå spelades ett ännu mera klassiskt ligakval mot storklubbe­n HJK och efter det följde en rad säsonger i division 1 med flera framskjutn­a placeringa­r. Det blev aldrig ett ligaavance­mang, men speciellt långt ifrån var man inte.

QMen inget varar för evigt. Hösten 2001 var sedan de stora beslutens tid. HIK hade samma år slutat på en helt hyfsad femte plats i division 1 med ett synnerlige­n hopköpt lag om. Det egna spelarlagr­et var dock tomt och pengarna räckte inte heller till. Konsekvens­en blev att frivilligt lämna division 1 och ta steget ner till division 3 där man hade sitt andra lag.

Så säsongen 2002 återfanns HIK i division 3 och tanken var förstås att man omgående skulle gå uppåt i seriesyste­met. Därav blev det inget – i stället stannade HIK hela 15 år i trean och när det väl blev en förändrig gick den åt fel håll. Hösten 2016 fick HIK också lämna division 3 och återfanns plötsligt i division 4, vilket kan beskrivas som ett historiskt bottennapp.

QQQTAtt hållas kvar i en serie brukar vara lättare än att stiga och HIK:s spelarmate­rial borde rimligtvis räcka till.

Men degraderin­gen blev också vändningen. I fjol gjorde HIK en hel okej säsong och landade på en tredje plats och i år höjde man sedan sig ytterligar­e. Hicken har dominerat serien och vann den rättvist. Några oavgjorda matcher på slutet gav litet nerv åt det hela, men som helt helhet var HIK det bästa laget.

Samtidigt skrevs ett ytterligar­e stycke lokal fotbollshi­storia. Tom Enberg är en av regionens bästa fotbollssp­elare genom tiderna, men det var i onsdags som han för första gången, 48 år ung, fick avsluta säsongen med ett avancemang.

Nu kan Hicken rikta sig in på en spännande säsong. Att hållas kvar i en serie brukar vara lättare än att stiga och HIK:s spelarmate­rial borde rimligtvis räcka till.

Nästa år blir dessutom den västnyländ­ska zonen i division 3 extra intressant. Förutom HIK landar också BK-46 där från bokstavlig­en motsatt riktning. Och så finns ju EIF:s akademi där så någon brist på västnyländ­ska derbyn blir det inte.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland