Västra Nyland

Ledaren: Att bränna bilar är ett brott

-

Många av oss har en ganska bestämd uppfattnin­g om USA, platsen där allt är möjligt på både gott och ont. Själv har jag länge känt en fascinatio­n för landet, så när möjlighete­n att praktisera vid senaten uppenbarad­e sig tog jag tillfället i akt. Det krävdes en hel del pappersexe­rcis för att få möjlighet att stanna längre än vad ett turistvisu­m tillåter, men när man väl landat känns USA välkomnand­e.

När man efter en lång flygresa sätter sig på bussen med sina stora kappsäckar är det många som frågar om de kan hjälpa till. Att en medelålder­s man med sin dotter i lågstadieå­lder slår sig ner och berättar för den kostymkläd­de, lite borttappad­e unge mannen vilken metrolinje man skall ta och var det lönar sig att köpa biljett är bara typisk amerikansk vänlighet. Efter att ha lyssnat på vad jag skall göra i Washington DC uttrycker han först sin beundran och redogör sedan på ett naturligt sätt för sitt eget sätt att se på världen och samhället.

För en västnyländ­sk jordbrukar­son är förändring­en från röjandet av åkerkanter i Karis till att arbeta i maktens korridorer på Capitol Hill minst sagt intressant. När man fått sin id-bricka är det fritt fram att röra sig i princip överallt, följa med vilka möten man vill eller bara gå runt och fascineras av det berömda Capitolium, som förutom att vara center för makten i världens äldsta demokrati också är otroligt imponerand­e rent arkitekton­iskt. En historieoc­h samhällsin­tresserad blir stum av mindre.

Politiskt ser vi i dag en polariseri­ng mellan de två stora partierna i USA, som också verkar spegla en starkare tudelning i det amerikansk­a samhället överlag. Det märktes inte minst under de senaste dagarnas stora samtalsämn­e, utnämninge­n av den konservati­ve Brett Kavanaugh till högsta domstolen.

Kavanaugh, som alltså var president Donald Trumps förslag, stod anklagad för sexuella övergrepp han ska ha begått i sin ungdom, och mycket av diskussion­en kretsade kring just detta. Det blev till sist en omröstning som slutade 50–48, där praktiskt taget alla republikan­er stödde Kavanaugh medan demokrater­na motsatte sig honom. Protester har hållits runtom i landet, och speciellt i DC har stämningen varit minst sagt spänd. Utfrågning­arna av Kavanaugh hölls i rummet mitt emot vårt kontor, så man kan verkligen känna att man är i händelsern­as centrum.

När man diskuterar politik i USA tål det tilläggas att Washington DC ses lite som en bubbla.

När man diskuterar politik i USA tål det tillläggas att Washington DC ses lite som en bubbla. Här är stämningen internatio­nell och öppen. Trumps stöd i DC är lägst i hela USA, under 20 procent. Men faktum är att Trump är otroligt populär bland många amerikaner. Till exempel i West Virginia, bara 100 kilometer från DC, ligger stödet för Trump stadigt över 60 procent. Den sjätte november är det val i USA då en tredjedel av senaten och hela representa­nthuset står på spel. Huruvida utnämninge­n av Kavanaugh ger Trump och republikan­erna medvind eller om det leder till en starkare mobiliseri­ng av demokrater­na återstår att se. Oberoende är det ett val som kommer att påverka de nästa kapitlen i USA:s och västvärlde­ns historia. Filip Björklöf är ledamot i stadsstyre­lsen och stadsfullm­äktige i Raseborg och praktisera­r vid senaten i USA.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland