Västra Nyland

Spretigt men tankeväcka­nde

Benjamin Laustiola har skrivit en pjäs om åsiktskroc­kar och generation­sskillnade­r. Resultatet är en lyhörd kombinatio­n av konflikt och humor, som kunde må bra av striktare redigering.

- REBECCA MATTBÄCK kultur@vastranyla­nd.fi MARIT LUNDSTRÖM

Den nyskrivna pjäsen Bekännelse­rnas natt är en finstämd pjäs om svåra frågor. Även om den stundvis känns förlegad är det en fint framställd helhet med humor, skriver VN:s recensent.

Pjäs: Bekännelse­rnas natt. Manus: Benjamin Laustiola. På scenen: Johan Simberg, Benjamin Laustiola, Johanna Ringbom. Tid: Teater Josefinas gästspel på Åbo Svenska Teater 5.10. Visas i Hangö stadshus 31.10.

”Somliga straffar Gud med detsamma, andra efter nio månader och resten när planet till Malaga lyfter” är de ord Margareta får höra efter en natt fylld med obehagliga insikter i pjäsen Bekännelse­rnas natt. Hon befinner sig, övergiven av maken sedan 40 år, i en vänthall på flygplatse­n – där hon överraskan­de nog möter sin son och bekännelse­rna snart börjar hagla.

Margareta, spelad av Johanna Ringbom, är pensionera­d riksdagsle­damot, principfas­t och behärskad som få. Hon och sonen Jens har inte träffats på 15 år och när det kryper fram att Jens (Benjamin Laustiola)

är gift med Thure (Johan Simberg),

som nu som då klär sig i kvinnokläd­er, och att Jens dessutom är bipolär är ordkriget i full gång. Ringboms Margareta får bli rösten för den konservati­va politikern som tycker att det här med homosexual­itet är något som bör hållas privat bakom lyckta dörrar medan Jens och Thure talar för allas rätt att äls- ka vem de vill. Under kommande diskussion­er svänger konstellat­ionerna vilt, så att Jens och Margareta stundvis gaddar ihop sig mot Thure för att sen växla så att Thure och Margareta grälar på Jens. Konflikten ligger tät och det väcks frågor kring såväl förälder–barn-relationen som huruvida det går att komma överens trots att den ena parten inte accepterar den andra.

Litar på manus

Ringbom, Laustiola och Simberg är ensamma på scen med åtta stolar och ett par kappsäckar men lyckas ändå fylla ut rummet med sina prestation­er. Den knappa scenografi­n lyckas omedelbart, redan innan Simberg gör kvällens första entré, förmedla känslan av en ödslig vänthall på en övergiven flygplats. Valet att våga låta bli att stödja föreställn­ingen på storslagen scenografi för att i stället lita på att manuset och skådespele­riet kan tala för sig själva känns modernt och nyskapande. Det finns ingenstans att gömma brister och skavanker, utan allt syns mot den spartanska bakgrunden. Naturligtv­is ligger det i sakens natur att en ambulerand­e föreställn­ing knappast kan ha mängder av scenografi eller rekvisita, men det är inte något som gör scennärvar­on hos ensemblen mindre imponerand­e.

Mängden dialog i Bekännelse­rnas natt bjuder dock skådespela­rna på en del motstånd, då både en och annan replik tappas i de långa utläggning­ar som finns inskrivna i manuset – något som ändå sköts med bravur av skådespela­rna, som genomgåend­e håller hög nivå på scenen. Kanske kunde Ringbom ta ut svängarna mera i sin framställn­ing av Margareta, men återhållsa­mheten passar å andra sidan karaktären väl. Simberg gestaltar skickligt en varsam man som bara vill leva livet på ett sätt som gör honom lycklig, medan Laustiolas porträtter­ing av Jens stegvis ökande humörsväng­ningar inte bara överraskar Margareta utan också publiken.

Spretigt men fungerande

Benjamin Laustiolas nyskrivna drama är en studie i åsiktskroc­kar och generation­sskillnade­r som vinner på det finstämda hanterande­t av svåra frågor. Här möts homofobi och rasism med förnekelse av psykiska sjukdomar och trots ett något spretigt arbetsmate­rial blir helheten fungerande. År 2018 kan diskussion­en kring homosexuel­las rätt att vara upplevas som något förlegad och dammig, men för den tilltänka publiken är Laustiolas behandling av ämnet välavvägd. Ändå blir porträtter­ingen av homoparet något stereotyp och förlegad för en pjäs som uttrycklig­en tar ställning för allas rätt att vara sig själva. Även språkbruke­t skorrar en del i öronen, men när det kommer till kritan för Laustila fram en tänkvärd föreställn­ing.

På det stora hela överraskar Bekännelse­rnas nattstort – sett både till manus och till framställn­ing. Laustiolas pjäs har många rätt med sin lyhördhet för såväl konflikt som humor och kunde med lite redigering stråla ännu klarare. I sin nuvarande form är Bekännelse­rnas natt något otämjd och bitvis tungrodd för skådespela­rna och innehåller en del onödiga övertydlig­heter i stil med Margaretas avslutande sensmoral. För en uttalat vidsynt publik är Bekännelse­rnas natt kanske inte revolution­erande, men för övriga finns det frågor att ta ställning till och tankar att reflektera över i den nyanserade och tankeväcka­nde pjäsen.

Luftiga, skira stämningar bjuds besökarna på i Lilla galleriet i Ekenäs där Bodil Söderbloms foton tagna genom glas ställs ut.

Utställnin­g: Foto genom glas av Bodil Söderblom. Tid: Till 31.10. Plats: Lilla galleriet, Ekenäs.

Bodil Söderblom från Kimitoön har kommit på en egen metod att skapa bilder genom att fota motiv genom ojämnt, buckligt glas. Det ger en effekt där motivet blir eteriskt skirt och vackert.

Söderblom har använt växtdelar och bilderna är företrädes­vis genomskinl­igt gröna med inslag av rött. Vissa för tankarna till rök som stiger mot skyn, andra till dansande älvor. De kan eventuellt ses som överdrivet dekorativa, men onekligen är de också både vackra och stämningsf­ulla – bilder man gärna vilar blicken på.

Bodil Söderblom har tidigare ställt ut i Ekenäs 1999 på biblioteke­t då hon visade tavlor där färgerna tagits fram genom att krossa stenar till sand. Hon experiment­erar tydligen gärna med att få fram olika effekter på ett eget sätt. Att fota genom glas på det sätt hon gör är en unik metod, och hon uppger att ingen annan veterligen använder sig av den.

– Glaset förvränger motivet till ett nytt motiv. Men kameran begriper inte att det mellan objektivet och motivet finns en ljusabsorb­erande mellanvägg, låt vara att den är genomskinl­ig. Fotandet är krävande, men det passar mig, säger Söderblom.

Fotona kräver också en del behandling, bland annat måste allt skräp som på grund av glaset hamnat fel, retuschera­s så att endast ursprungsm­otivet finns kvar.

Som fotograf är Söderblom inte gammal i gamet. Hon fick sin kamera 2007. Då slutade hon med det dammande arbetet att krossa sten. Sista gången hon visade sandtavlor var i Mariehamn för drygt tio år sedan. I övrigt är det framför allt i Pargas och Salo hon ställt ut, samt på Kimitoön.

Sedan hon 2013 började med sin egen metod att fota genom glas har hon deltagit i många samutställ­ningar med Kimitoöns konstfören­ing samt på föreningen­s fotosektio­ns Focus utställnin­gar.

Personlige­n gillar jag de bilder som har lite kraftigare former, men det är en smaksak. För variatione­ns skull är det också givande med motivet i starkt blå toner, det ger en motpol till de luftiga skira verken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland