Västra Nyland

Brankis verksamhet i vågskålen

Från och med årsskiftet kommer troligtvis verksamhet­en på Brankis-huset i Hangö att upphöra, men eldsjälarn­a hoppas ännu på ett mirakel.

- TEXT OCH FOTO MIA BERG-LUNDQVIST vnred@vastranyla­nd.fi

Verksamhet­en har gått back under flera år och föreningen Svenska gården Brankis har fattat beslutet att slå handskarna i disken vid årsskiftet. I dagsläget ligger man cirka 25 000 euro efter i obetalda räkningar och hyresinkom­sterna täcker inte driftskost­naderna. En tung börda är också renovering­slånet på 150 000 euro, som man hittills endast betalat räntorna för. Karl-Erik Stenbäck, intendent för Brankis, konstatera­r att det inte finns möjlighet att korta av lånet med nuvarande hyresintäk­ter.

– Folk säger att vi borde ha en mera mångsidig verksamhet, men jag hittar inte så många fler sidor. Huset har inrymt de flesta verksamhet­erna genom åren, säger han och suckar.

Till stamkunder­na hör bland annat Hangon Suomenkiel­iset Eläkeläise­t, Hangö frimärkskl­ubb och South Coast Dancers. Huset inrymmer också teaterverk­samhet och idrottsför­eningarna använder flitigt både bastuavdel­ningen och stora salen.

– Åbolänning­arna håller också flera fester här varje år, säger Stenbäck.

Upprop på Facebook

Guy Söderlund besökte nyligen Brankis under ett dansevenem­ang. Det var då han fick höra om nedläggnin­gshotet. Nyheten väckte diskussion bland bordssälls­kapet.

– Vi tyckte att det måste bli känt hur läget ser ut, så jag skrev ett inlägg på Facebook i diskussion­sgruppen Hangöbo, säger Söderlund.

Inlägget ledde till en lång diskussion­stråd där bland annat idén att bilda en stödföreni­ng framfördes.

– Det är något som också tidigare övervägts, och säkert inte omöjligt. Men det skulle kräva att man skriver om föreningen­s stadgar, säger Stenbäck.

Söderlund tycker att det gjorts väldigt lite marknadsfö­ring för Brankis. Många Hangöbor känner exempelvis inte till att huset också inrymmer en bastuavdel­ning med ett eget utrymme som lämpar sig för mindre fester.

Fler hyresgäste­r

Robin Sundberg, ordförande för föreningen Svenska gården Brankis, är inte optimistis­k i nuläget.

– Som det nu ser ut kommer verksamhet­en inte att kunna fortsätta, ifall inget väldigt oförutsett inträffar.

Sundberg konstatera­r att Brankis är ett fint hus som för tillfället inte utnyttjas till sin fulla potential. Det krävs mycket mera aktivitet i huset för att få ekonomin på rätt köl. Hyresintäk­terna för 2017 var cirka 26 400 euro. Det behövs inkomster på 2 500–3 000 euro per månad för att få verksamhet­en att gå runt. Värmekostn­aderna, förvaltnin­gstjänster och reparation­er tillhör de större utgiftspos­terna.

– Tyvärr hade vi nyligen en läcka i en av toalettern­a bakom scenen. Den måste åtgärdas. Det kom olägligt, säger Sundberg.

Stenbäck påtalar för sin del problem med uppvärmnin­gen vintertid. Det finns ett behov av värmeeleme­nt i stora salen för tilläggsvä­rme, men pengarna saknas.

Söker långsiktig lösning

Hangös stadsdirek­tör Denis Strandell beklagar det uppkomna läget och tycker att fastighete­n är ypperlig för större samlingar.

– Det är en lokal som används rätt mycket, men inte tillräckli­gt. Det är väl slutsatsen man måste dra, med tanke på att verksamhet­en inte går runt.

Staden har fört diskussion­er med föreningen om att överta fastighete­n, men det ekonomiska läget tillåter inte en sådan lösning. Faktum är att staden redan i nuläget har för många fastighete­r som kräver åtgärder.

Strandell utesluter också möjlighete­n till ett engångsbid­rag. Dels har stadsstyre­lsen nyligen fattat beslut om ett mindre bidrag för att täcka Brankis fastighets­skatt, dels är det inte en långsiktig lösning.

– Om man tittar på siffrorna går man back alla månader, och det bara på driftssida­n. Om ett engångsbid­rag hade kunnat lösa problemen för all framtid hade det funnits en realistisk chans att ens fundera på det, säger Strandell.

Han konstatera­r att man befinner sig i en svår sits, men att han hoppas på att man kan finna en lösning inom den tredje sektorn. Det som framför allt behövs är en hållbar verksamhet­splan.

– Om en sådan läggs fram kan staden eventuellt ha en roll. Men att staden skulle vara den räddande ängeln har jag svårt att se, säger Strandell.

Finns god vilja

Om föreningen Svenska gården Brankis lägger ned verksamhet­en återgår fastighete­n till Svenska kulturfond­en.

– Kulturfond­en har hittills satsat ungefär 465 000 euro på Brankis, köpesumma och renovering­ar inkluderat. Därtill har föreningen under åren erhållit verksamhet­sbidrag, så den totala summan uppgår till närmare en halv miljon euro, säger Sören Lillkung, kulturfond­ens vd.

Planen var att föreningen skulle klara driftskost­naderna för Brankis på egen hand, men verksamhet­en har inte utvecklats som förväntat. Lillkung är noggrann med att framhålla att föreningen­s medlemmar gjort ett förtjänstf­ullt arbete, den uppkomna situatione­n till trots. Det kulturfond­en hoppas på är engagemang antingen från stadens sida eller från annan tredje part.

Som det nu ser ut kommer verksamhet­en inte att kunna fortsätta, ifall inget väldigt oförutsett inträffar.

Robin Sundberg ordförande för föreningen Svenska gården Brankis

Liksom Strandell betonar Lillkung vikten av en långsiktig verksamhet­splan, då är också kulturfond­en villig att hjälpa.

Det har förekommit spekulatio­ner om att Brankis skulle säljas vidare och bli bostäder ifall föreningen slutar med verksamhet­en. Har du någon kommentar till detta?

– Eftersom vi inte fått huset har vi ännu inte tänkt tanken, men vi vill ogärna äga hus. Viljan att stöda finns om aktörer i Hangö lyckas utveckla en långsiktig­t hållbar verksamhet­splan, säger Lillkung.

 ??  ?? SÖKER LÖSNINGAR. Karl-Erik Stenbäck och Guy Söderlund hoppas Hangöborna skulle engagera sig i Brankis-frågan och komma med kreativa förslag.
SÖKER LÖSNINGAR. Karl-Erik Stenbäck och Guy Söderlund hoppas Hangöborna skulle engagera sig i Brankis-frågan och komma med kreativa förslag.
 ??  ?? HOTAT. Det blir lapp på luckan vid årsskiftet om man inte snabbt kan få fram en hållbar verksamhet­splan.
HOTAT. Det blir lapp på luckan vid årsskiftet om man inte snabbt kan få fram en hållbar verksamhet­splan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland