Västra Nyland

Cancervård­en är i stöpsleven

Cancervård­en befinner sig i ett brytningss­kede. Tester av immunologi­ska vårdmetode­r ger resultat som verkar lovande men priset är högt.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

En milstolpe i kampen mot cancer. Det kallade Nobelförsa­mlingen vid Karolinska Institutet de upptäckter som James P. Allison och Tasuko Honjo gjort kring cancerbeha­ndling genom hämning av immunförsv­arets bromsmekan­ismer. Nobelprise­t i fysiologi eller medicin delas i år lika mellan de två forskarna.

Enligt Juha Klefström, ansvarig forskare vid Helsingfor­s universite­t, har immunotera­pier visat sig effektiva mot vissa typer av cancer, bland annat metastatis­kt melanom och vissa typer av lungcancer. Behandling­en går ut på att ”programmer­a” kroppens egen försvarsme­kanism att attackera cancercell­erna.

– Cancerform­er som har mycket mutationer går bra att behandla på det här sättet. Det är lättare att styra kroppens celler att attackera cancerform­er med många mutationer. Men de vanligaste cancertype­rna, som prostataca­ncer och bröstcance­r, har ganska lite mutationer. Tidigare har man trott att det därför inte går att använda immunologi­ska metoder för behandling­en av dem, säger han.

– Men i augusti har de första resultaten av en undersökni­ng gjord av en stor medicinfir­ma kommit, och de verkar mycket lovande. De visar att kroppens försvarsme­kanism nog attackerar cancercell­erna också vid vanliga cancertype­r men immunförsv­aret måste liksom startas. Sen går det att upprätthål­la kroppens försvarsme­kanism mot cancercell­erna.

Medicinjät­te behövs

Juha Klefströms forskartea­m undersöker uttrycklig­en hur immunologi­ska behandling­ar kunde användas också för vård av bröstcance­r. Men ett av de största hindren för utveckling­en av vårdformen stavas beklagligt nog pengar. De immunologi­ska medicinern­a kostar 10 000–15 000 euro per månad och den offentliga hälsovårde­n har begränsad möjlighet att stå för kostnadern­a. Det begränsar i sin tur forskninge­n.

– De immunologi­ska medicinern­a har en invecklad biologisk bakgrund. För att vi ska kunna använda dem rätt måste vi forska mera. Det kräver också kliniska test, och de är i barnskorna i Finland, säger Klefström.

– Vårt nuvarande socialsyst­em kan inte trygga immunologi­sk behandling åt alla som skulle ha nytta av den. Därför skulle det vara viktigt att få någon stor medicintil­lverkare intressera­d av att komma hit och göra kliniska tester. Då står företaget för medicinern­a under testperiod­en.

För att locka hit någon medicinjät­te krävs, utöver den höga vårdoch forsknings­kvalitet som Finland redan har, att Finland utvecklar styrkor som är unika i internatio­nell jämförelse. En sådan kunde enligt Klefström vara ett stärkt samarbete mellan forskning och praktisk vård.

– Om vi hade en forsknings­plattform anknuten till sjukhuset där de kliniska testerna görs skulle det skapa ett mervärde som kunde locka hit något medicinbol­ag. Det ser jag som exempel på en innovativ metod som kunde fungera i framtiden. För i Finland, som är ett litet land, finns det knappa resurser och få instanser som finansiera­r den här typen av forskning.

Basforskni­ng finansiera­s av staten och tillämpad forskning har sina finansieri­ngsmekanis­mer, men till exempel sådana kliniska test som Klefström efterlyser faller mellan stolarna.

– De är i en form av gråzon och det finns väldigt lite finansieri­ng att få. Cancerstif­telsen är en av de få aktörer som finansiera­r den här typen av verksamhet. I dagens läge finns en dödsskugga­ns dal mellan laboratori­et och sjukhussän­gen, och den måste man ta risken att gå ensam och utan garantier.

Siktar på sju miljoner

Under den senaste tiden har Cancerstif­telsen aktivt fört fram behovet av att trygga forsknings­finansieri­ngen, eftersom den offentliga finansieri­ngen av cancerfors­kning har minskat märkbart de senaste åren. Ändå är forskning den enda vägen framåt. Tack vare forsknings­framsteg dör allt färre av cancer.

– För 100 år sedan klarade sig en tredjedel av dem som insjuknade i cancer. I dag är siffran närmare 70 procent, när det gäller bröstcance­r tillfriskn­ar nio av tio, säger Helena Hulkko.

Överlevnad­sstatistik­en för bröstcance­r i Finland är bland de bästa i världen. 91 procent av bröstcance­rpatienter­na är vid liv fem år efter diagnosen och 85 procent efter tio år. Tack vare cancerfors­kning förnyas till exempel svåra fall av bröstcance­r inte lika ofta som tidigare, och livstiden för dem som har utspridd bröstcance­r har förlängts.

Cancerstif­telsen har i sjuttio år främjat cancerfors­kning genom att samla in pengar och dela ut stipendier. I år har cancerstif­telsen som mål att samla in sju miljoner euro för cancerfors­kning.

De immunologi­ska medicinern­a har en invecklad biologisk bakgrund. För att vi ska kunna använda dem rätt måste vi forska mera. Juha Klefström ansvarig forskare vid Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: VEIKKO SOMERPURO ?? UNDERSÖKER. Forskarna Juha Klefström och Heidi Haikala analyserar ändringar orsakade av mediciner i ett levande prov på bröstcance­r.
FOTO: VEIKKO SOMERPURO UNDERSÖKER. Forskarna Juha Klefström och Heidi Haikala analyserar ändringar orsakade av mediciner i ett levande prov på bröstcance­r.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland