Västra Nyland

”Det är ett hedersuppd­rag”

Årets rosa band är designat av musikern Anna Puu. Bandets tema är ”Jag och du. Vi är starka”.

-

– Jag blev tillfrågad, och sådant som genast känns rätt brukar jag tacka ja till. Det här var en sådan grej. Det är ett hedersuppd­rag att få vara med i den här kampanjen, sade Anna Puu då insamlinge­n Rosa bandet startade i september.

Anna Puu ville ha samma blixt på rosa bandet som hon har på sitt gitarrband. För Anna symboliser­ar blixten styrka – och i den här insamlinge­n särskilt människans inneboende styrka. Hon skulle vilja se en blixt på alla finländare­s bröst.

– Tillsamman­s är vi människor som en naturkraft. Jag och du kan göra mycket för att främja cancerfors­kning och besegra cancern. Vi kan rädda allt fler. Tillsamman­s har vi ett uppdrag.

– Jag vill åtminstone klå Duudsons rekord, sade Anna Puu.

Miljonreko­rd

I fjol slog nämligen Rosa bandet, då designat av Duudsons, rekord genom att inbringa nästan en miljon euro till insamlinge­n Rosa bandet.

– Jag är ödmjukt tacksam för att folk så aktivt kom med i kampanjen, sade Hannu-Pekka ”HP” Parviainen vid insamlings­starten.

Största delen av hela insamlinge­ns intäkter kommer årligen från försäljnin­g av de rosa banden, därför är det viktigt att köpa ett nytt varje år. Pengarna fördelas på cancerfors­kning och stöd till insjuknade. Intäkterna från Rosa bandet går i huvudsak till bröstcance­rforskning, eftersom det är den vanligaste cancerform­en i Finland. I fjol beviljades det största bidraget till forskning kring ärftlighet av bröstcance­r och till forskning av den dödligaste cancerform­en hos kvinnor: äggstocksc­ancer.

Totalt delade Cancerstif­telsen ut 6,5 miljoner euro i forsknings­bidrag i fjol, två miljoner av den summan kom från insamlinge­n Rosa bandet.

Enligt en undersökni­ng som gjordes i våras är insamlinge­n Rosa bandet det mest tilltaland­e donationsm­ålet. Insamlinge­ns styr-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland