Västra Nyland

Välsmakand­e språkbad i Fiskars

Svenska kulturfond­en efterlyste i början av det här året projekt som främjar kommunikat­ion. 285 förslag inkom och 79 har godkänts. Föreningen Tako i Fiskars får 60 000 för ett samarbete mellan Fiskarin koulu och Pojo kyrkoby skola.

- TEXT JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi FOTO LINA ENLUND lina.enlund@ksfmedia.fi

För några år sedan pågick en envis kamp i Fiskars för att bevara den finska byskolan Fiskarin koulu. Skolan var nedläggnin­gshotad, men kunde räddas tack vare ett ihärdigt och brett arbete på flera håll.

– Det har varit ett och annat de senaste åren … Men nu har vi arbetsro. Skolan är kvar och köket likaså, summerar Fiskarin koulus rektor Katri Pailos.

Hela byn inklusive Fiskarsbol­aget och en privat stiftelse slöt upp då skolan var hotad. Föreningen Tako gick till och med in och köpte skolans lokaler. 2012 köptes den äldre byggnaden från 1920-talet och 2015 det stora skolhuset från 1950-talet.

– Det plus renovering­ar och underhåll var möjligt tack vare stöd från Sophie von Julins stiftelse, säger Jan Söderblom, föreningen­s styrelseor­dförande.

Plötsligt var det inte längre konfrontat­ion och motsättnin­gar med stadens tjänstemän, plötsligt drog vi åt samma håll.

Jan Söderblom ordförande för föreningen Tako

Till renovering­arna har också lån lyfts.

I dag hyr föreningen ut sina bägge skolhus till staden för skolverksa­mhet, samt för förskole- och eftermidda­gsvård.

– Föreningen köpte byggnadern­a till gängse pris av staden. Det hela bygger på att vi genom hyresintäk­terna får allt att gå runt, säger Jan Söderblom, som själv har två söner i skolan.

Man kan nästan ta på den euforiska känslan:

–Jag känner mig privilegie­rad som har fått uppleva den här segern över begränsnin­garna, tillsamman­s med alla andra som kämpat. Plötsligt var det inte längre konfrontat­ion och motsättnin­gar med stadens tjänstemän, plötsligt drog vi åt samma håll, säger han.

Han berömmer villigt och glatt stadens samarbetsv­ilja och kreativa attityd i fråga om Fiskars och skolan.

En speciell modell

Modellen som skolan arbetar enligt, den så kallade Fiskarsmod­ellen, låter briljant i sin enkelhet.

Man samarbetar med lokala hantverkar­e, konstnärer och museet i byn på ett handgripli­gt sätt. Varje årskurs har sitt eget program, exempelvis får fjärdeklas­sarna besöka en keramiker och sexorna en glasblåsar­e.

Skolan får med beröm godkänt av eleverna. Sjätteklas­saren Daniel Katkovsky, 11 år, som drömmer om att spela ishockey i NHL berömmer spe- ciellt gymnastikl­ektionerna.

–Vi har jättetrevl­iga lärare och gympan som jag gillar bjuder ofta på trevliga överraskni­ngar.

Sagan fortsätter

Sagan om Fiskarin koulu tar inte slut här. Tidigare i höstas beslöt stadsstyre­lsen att skolan får behålla sitt tillverkni­ngskök och därmed även sin kock. Också det ett resultat av en envis kamp.

Att köket blir kvar passar alldeles utmärkt in och stöder ett av de teman skolan och föreningen Tako valt för ett annat projekt – nämligen ett så kallat Hallå!-projekt som i sin tur stöds av Svenska kulturfond­en med hela 60 000 euro. Tako står officiellt som mottagare av bidraget.

Fonden efterlyste projektidé­er som främjar förmågan och lusten att kommunicer­a på båda inhemska språken i yrkeslivet och på fritiden, i hemmet och i samhället. Till Raseborg kommer ytterligar­e medel för tre andra projekt; nämligen stadens eget projekt Språkets fönster som får 100 000 euro, yrkesinsti­tutet Axxells Hurrikaani-projekt som får 50 000 euro och BK-46 Handbolls språkbadsp­rojekt som får 10 000 euro.

–Vårt projekt Kahta kieltä toimien grundar sig på aktivitets­baserad språkinlär­ning. Vi har valt matkultur och dans till projektets huvudsakli­ga verksamhet­sområden, säger Katri Pailos.

Samarbetar

Projektet riktar sig till lågstadiee­lever och genomförs huvudsakli­gen i Fiskarin koulu. Man samarbetar med den pedagogisk­a fakulteten vid Helsingfor­s universite­t, Pojo kyrkoby skola, Zodiak danscenter och Hurja Piruetti.

– Att köket bevarades gör det möjligt att införliva matkulture­n i lärandet. I praktiken kommer vi att ordna verkstäder för andraklass­arna i vår skola och i Pojo kyrkoby skola. Så bägge skolorna är ju vinnare då det i praktiken blir välsmakand­e språkbad åt båda hållen, säger Katri Pailos.

Våren 2019 genomförs fyra verkstäder kring matkultur, ytterligar­e fyra ordnas hösten 2019. Det här sker på skoltid, medan dansen kommer in på fritiden och är frivillig att delta i och öppen för alla skolelever. Förutom dans utlovas lektioner i akrobatik. Som projektche­f verkar Johanna Hammarberg.

Föreningen Takos verksamhet­sledare Kirsti Tamminen ser ut att vara sprickfärd­ig av glädje för hur allt utfallit för byns enda skola.

– Genom allt vi gör för skolan och byn försöker vi också locka nya invånare, barnfamilj­er, till byn.

– Och föreningen har faktiskt fattat ett principbes­lut att vi för några år ägnar skolan alla våra krafter, flikar Jan Söderblom in.

De rekommende­rar den som blir sugen på att veta mer kollar in föreningen­s hemsida eller stadens tomtbörs. Via tomtbörsen kommer man till Fiskarsbol­agets villatomte­r i byn.

 ??  ?? GLADA. Fiskarin koulus rektor Katri Pailos och föreningen Takos styrelseor­dförande Jan Söderblom är glada över det fruktbara samarbetet mellan staden och föreningen.
GLADA. Fiskarin koulus rektor Katri Pailos och föreningen Takos styrelseor­dförande Jan Söderblom är glada över det fruktbara samarbetet mellan staden och föreningen.
 ??  ?? TRIVS. 11-åriga Daniel Katkovsky och hans 8-åriga skolkamrat­er Milla Hammarberg och Tenho Mikkonen stortrivs i Fiskarin koulu.
TRIVS. 11-åriga Daniel Katkovsky och hans 8-åriga skolkamrat­er Milla Hammarberg och Tenho Mikkonen stortrivs i Fiskarin koulu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland