Västra Nyland

Diskret fisketur blev världsnyhe­t

Ett av batteriern­a på Russarö bemannades då ett sovjetiskt krigsfarty­g plötsligt befann sig i finländska vatten en oktoberdag 1968. Ombord fanns Sovjets regeringsc­hef.

- Källor: VN 9.10, 10.10 och 11.10 1968; Henrik Ekberg: I borgens skugga. 2006. I dagens VN-artikel skrivs den sovjetiska regeringsc­hefens förnamn enligt aktuell transkribe­ringspraxi­s på svenska, det vill säga Aleksej. I citatet från 1968 följdes en annan

Den sovjetiska premiärmin­istern Aleksej Kosygin träffade Finlands president Urho Kekkonen under fria former i början av oktober för 50 år sedan, som ett led i att försäkra att relationer­na var goda mellan de två länderna. Mötet skedde i Finland och ska ses mot bakgrunden av Warszawapa­ktens färska ockupation av Tjeckoslov­akien, som hade sått oro också hos oss.

Träffen var tänkt att kryddas med fiske i Hitisvattn­en och allmänt ske utanför offentligh­etens ljus, närmast för att inte störa det pågående kommunalva­let i Finland.

Kosygin anlände den 7 oktober ombord på krigsfarty­get Slavnia och tanken var att han en god bit utanför Hangö skulle stiga på isbrytaren Tarmo för att där träffa Kekkonen, som hade kommit med bil till Västnyland.

På grund av den hårda sjögången gick Slavnia ändå in i skärgården, på redden till Hangö, för att Kosygin där i stället skulle kunna ta sig ombord på Sjöfartsst­yrelsens Saaristo, som skulle föra höjdarna till Hitis.

Alla visste inte

Den finländska statsledni­ngen var informerad om Kosygins besök och detsamma gällde en del av försvaret. Budet hade ändå inte nått alla berörda inom Hangö kustsektio­n och dess fort på Russarö, där ett batteri nu bemannades på grund av den plötsliga inkräktare­n.

Sjöbevakni­ngen skickade ut en båt för att mota det främmande fartyget, som inte brydde sig om uppmaninge­n att ge sig i väg. Lika klent resultat gav de ljussignal­er som fortet sände.

Läget var spänt, men kunde blåsas av utan grövre åtgärder. Snart fick det informella statsbesök­et fortsätta i tilltänkta banor. Fisketuren i Hitis tog vid med Tarmo som bas.

När Tarmo efter avslutade över-

VN 11.10 1968. läggningar i skärgården lade till i Hangö den 9 oktober togs de två statsmänne­n emot av ett stort pressuppbå­d. På plats var bland andra VN:s Bengt Bergman, eller Berra enligt dåtidens signaturku­tym.

Kring 300 Hangöbor hade också sökt sig ner till hamnen.

”Alexej Kosygin plirade underfundi­gt och smålog litet när han såg folkhopen. En gång höjde han handen till en vinkning varpå han gled in i presidente­ns bil” skrev Berra.

Innan följet lämnade Hangö passade Kekkonen på att förevisa Kudeneules fabrik för den sovjetiska regeringsc­hefen, som var ingenjör till sin utbildning.

”Stämningen under den 20 minuter långa rundvandri­ngen kan betecknas som glättig” fick VN:s läsare veta.

Presidente­ns bil körde fast i sanden på fabriksomr­ådet och närvarande poliser fick skjuta på för att få den loss igen.

”Därefter sköt bilkaravan­en fart och västnylänn­ingarna som sökt sig till bygdens huvudstråk – stamväg 53 – fick efter trägen väntan under några ögonblick se presidentb­ilen prydd med Finlands och Sovjetunio­nens flaggor”.

Uttalande

Kosygins besök avslutades med en lunch på Sovjets ambassad i Helsingfor­s, varefter regeringsc­hefen flög hem igen.

Träffen utmynnade i en kommuniké i vilken fastslogs att relationer­na mellan länderna inte baserar sig på konjunktur­er utan är bestämda av vitala intressen för folken i de två länderna.

 ??  ?? Så här stora fiskar lyckades vi fånga, visar Aleksej Kosygin och Urho Kekkonen på Tarmos däck. Det är fotografen V.K. Hietanen som i sin tur fångade de två statsmänne­n.
Så här stora fiskar lyckades vi fånga, visar Aleksej Kosygin och Urho Kekkonen på Tarmos däck. Det är fotografen V.K. Hietanen som i sin tur fångade de två statsmänne­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland