Västra Nyland

Vi borde tala mer om bilbränder­na

Det är ett stort brott att tutta eld på fordon. Bränderna kan få allvarliga följder och innebär alltid en förlust för bilägaren.

- NICLAS ERLIN niclas.erlin@ksfmedia.fi

Vi får önska att bilbränder­na i Esbo i helgen endast var en tillfällig krusning på ytan, en illaluktan­de fläkt som för all framtid blåst i väg med vinden.

De fem fordonen som blev lågornas rov hör förhoppnin­gsvis inte till en växande trend även hos oss, en utlöpare av den farsot som spridit sig med kraft i vårt västra grannland och som grasserat redan länge på många andra håll i Europa.

Bilbränder­na i Mattby var dessvärre inte de första i sitt slag ens hos oss. I samma stadsdel har bilar antänts även tidigare och i juli tuttade någon på en handfull fordon också i Kotka. Bilarna har stått parkerade i tätortsomr­åden.

I Sverige

har de anlagda bilbränder­na vuxit i antal i en oroväckand­e rask takt. År 1998 registrera­des 380 utryckning­ar till av allt att döma antända bilar, och i fjol var siffran redan uppe i drygt 1 450.

Största delen av bränderna sker i storstäder och de kopplas ofta till orolighete­rna i förorterna. Det kan försvåra diskussion­en kring dem, eftersom motiven bakom handlingar­na kan vara väldigt olika.

För Sveriges

tv räknade kriminolog­en Manne Gerell i augusti upp flera orsaker till varför folk sticker bilar i brand.

Dåden kan ha rationella syften, om uttrycket tillåts i sammanhang­et. Det kan handla om hot eller hämnd mot någon, det kan röra sig om försäkring­sbedrägeri eller så kan illgärning­arna vara försök att dölja andra brott.

Bilbränder­na kan också vara ett uttryck för social oro och därmed utgöra en form av protest.

Ytterligar­e kan det handla om ren och skär vandalism, i många fall något som gärningsma­nnen tycker att är lite kul och spännande.

”Det ger en mäktig visuell effekt som medier ofta uppmärksam­mar. Vissa beskriver det som den ultimata upploppsbi­lden” sade Gerell till SVT Nyheter.

Att lyfta fram bränderna kan alltså sporra till fler illdåd. Samtidigt kan det vara vanskligt att sopa problemet under mattan, ifall det fortsätter. Eftersom trenderna i Sverige förr eller senare brukar nå även vårt land så är det tyvärr möjligt att också det här fenomenet sprider sig hos oss.

I Frankrike

förknippas bilbränder­na inte sällan med nyår, då exceptione­llt många bilar brukar antändas. Det har hänt att kring 1 000 bilar brunnit upp i samband med nyårsfiran­det.

Kopplingen mellan brand och nyår är beklaglig – dylika metall-, plast- och gummibraso­r har inget med fest, glädje och fyrverkeri att göra, även om enskilda förövare kanske tycker så. Det finns inget förlåtligt i att sätta eld på annans egendom.

Anta att någon systematis­kt antänder uthus, sommarstug­or, bastubyggn­ader eller båtar. Visst skulle vi reagera.

En brinnande

bil kan ge upphov till stora olyckor i sin omgivning. Närliggand­e fordon kan fatta eld, liksom byggnader.

Det händer att bilar helt fräckt antänds även dagtid. Om till exempel människor eller djur råkar befinna sig i fordonen då lågorna tar ett grepp om dem kan illdåden få oanade och oåterkalle­liga följder.

För bilägaren innebär branden hur som helst alltid ett minus. Vill det sig illa har man ingen försäkring som täcker förlusten och få torde förbli oberörda av att beskåda sin utbrända egendom, även om ersättning skulle vänta. Skrotet ska också forslas bort.

Att sticka fordon i brand är ett stort brott. Det finns inget pojkstreck­saktigt eller festligt över det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland