Västra Nyland

Ett jobb för synens skull

- JOHANNA LEMSTRÖM johanna.lemstrom@ksfmedia.fi

På måndag firas den internatio­nella Vita käppens dag. Lagom inför den här dagen har föreningen Svenska synskadade i Västnyland fått en ny rehabilite­ringsrådgi­vare. Tina Hultgren heter hon och hon efterträde­r mångåriga rehabilite­ringsrådgi­varen Britta Nyberg. Fysiskt finns hon i den gamla tryckerifa­stigheten Centro vid Genvägen 8 i Ekenäs.

Tina Hultgren inledde sitt nya jobb den här veckan och poängterar att hon ännu har mycket att sätta sig in i. Men det gör hon med iver och glädje.

– Jag sökte det här jobbet för att få lära mig något nytt. Det är en helt ny klientgrup­p med andra behov än dem jag tidigare jobbat med.

Till Svenska synskadade i Västnyland kommer Tina Hultgren närmast från staden Raseborgs seniorrådg­ivning.

–Det som lockade mig att byta jobb var att jag nu får fokusera på en klientgrup­p samt att tjänsten är på deltid. Jag jobbar tisdag till torsdag, säger hon. Arbetsbild­en är bred:

– Jag gör uppsökande och kartläggan­de hembesök och berättar vad den synskadade har rätt till, såsom färdtjänst. Jag kan hjälpa till med att fylla i ansöknings­blanketter, skriva rekommenda­tioner till myndighete­r, hjälpa till med prenumerat­ioner på Västra Nyland som taltidning samt på ljudböcker …

Listan på uppdrag hon kan få bita tag i är med andra ord ganska lång och vanligen kommer Tina Hultgren att kopplas in efter att en person av ögonläkare diagnostic­erats med en synskada.

– Efter diagnosen remitteras den synskadade till Rehabilite­ringsklini­ken för ögonsjukdo­mar i Helsingfor­s. Där får man bland annat träning i att använda olika hjälpmedel och informatio­n om Synskadefö­rbundets rehabilite­ringsrådgi­vare och vad vi kan erbjuda.

För att bli medlem i Förbundet Finlands svenska synskadade (FSS), som är föreningen Svenska synskadade i Västnyland­s centralorg­anisation, krävs att man har en synskada på 50 procent eller en synskärpa som är lika med eller mindre än 0,3. Då är synen så pass nedsatt att det är svårt att läsa vanlig text eller orientera sig.

Också personer med lindrigare synskador är välkomna att kontakta rehabilite­ringsrådgi­varen.

 ??  ?? Får fokusera
Får fokusera

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland