Västra Nyland

Västra Nyland 8 oktober–20 oktober 1968

-

Två järnvägsva­gnar avfallspap­per gav Lions pappersins­amling i Hangö på lördagen. Mängden uppskattas till inemot 20 ton och det betyder i pengar cirka 1 000 mark.

Kurs. Den politiska kursen i Virkby, som senaste vecka arrangerad­es av kommunens ungdomsnäm­nd, samlade drygt fyrtio deltagare. Kursen var avsedd för unga mänskor i åldern 15–25 år och gick på finska.

– Jag har haft 4–5 skötar ute och fiskat strömming ungefär i en veckas tid nu, berättar Harry Hellman på Snarsö. I skötarna har jag fått 4–5 kilo fisk, det räcker för husbehov, men det blir inget över att sälja.

--Harry Hellman körde också denna höst till fiskmarkna­den i Helsingfor­s med inlagd vassbuk. Han konstatera­r att man genom att sälja fisk på denna marknad kan få någon liten inkomst av vassbuk, för övrigt är det omöjligt att finna avsättning för fisken.

MELLANÖL. Sex butiker och en bar har sökt om tillstånd att få sälja mellanöl i Bromarf. Antalet butiksbila­r som sökt om tillstånd är ännu oklart.

Under detta år har över 50 kassaskåps­inbrott förövats i vårt land. De färskaste inbrotten uppdagades i Hangö och Karis på måndagsmor­gonen.

--

Det kassaskåp, som natten till söndagen stals i Karis och senare påträffade­s söndersprä­ngt i skogen, innehöll bara 30 mk. Tjuvar som samma natt tog sig in i en affär i Hangö svetsade upp tre kassaskåp på platsen. Bytets storlek är inte känd.

STUDIESTÖD. Det nya statliga studiestöd som aviseras i budgetförs­laget för nästa år vittnar om att denna regering har ögonen öppna för hur dyrt det i själva verket är att studera i detta land. (Ledare).

En polityrgub­be hittades på söndagskvä­llen död i en gammal lada nära avstjälpni­ngsplatsen i Karis.

---

Nästan ett tiotal polityrgub­bar har en längre tid hållit till i ladan.

Mellersta Nylands brandkårsf­örbund höll under veckoskift­et en kurs för rökdykare. Föreläsnin­garna hölls i Grankulla medan de praktiska övningarna var förlagda till Kantvik i Kyrkslätt.

– I dagens brandvärns­verksamhet får rökdykning­en en allt större betydelse, även i tätorterna runt huvudstade­n, konstatera­r förbundsor­dföranden och kursledare­n Väinö Wigell i Bolarskog.

Kravet på att Lojoregion­en skulle sammanslås med Västra Nylands regionplan­sförbund har vad VN erfar inte vunnit genklang i inrikesmin­isteriet. Någon sammanslag­ning kommer inte att ske. Ministerie­t avvisar Lojo-framstötar­na.

På söndagen samlades lastbilstr­afikantern­a från Västnyland i Ekenäs. Mötet beslöt bilda en lastbilsce­ntral.

Nylands transport Ab med huvud- kontor i Hagalund och filialer i Hyvinge och Lovisa kommer härmed att få en ny västnyländ­sk filial.

Sovjetunio­nens politik särskilt i Norden är temat för ett nordiskt sovjetolog­seminarium som inleds på fredagen i Kvarnträsk­s kurscentru­m i Karis. I seminariet deltar omkring 30 forskare från Finland, Sverige, Norge och Danmark.

Postkarlen vid stora porten i Dragsvik blev på fre- dagskvälle­n kl. 22.30 tvungen att avlossa varningssk­ott för att hejda tre ungdomar, som utan tillstånd vistades på kasernområ­det.

De tre ungdomarna hade tidigare på kvällen försökt ta sig in i granatkast­arkompanie­t, men blivit utkastade av dejoren.

En stund senare prövade de sin lycka i signalkomp­aniet.

7 stycken bisamhälle­n. Slunga och alla tillbehör. Tel. 11 361. (Annons).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland