Västra Nyland

Världens bästa digitala racingfest­ival är tillbaka

- ALEXANDER EKELUND vnred@vastranyla­nd.fi

Inte samma wow-faktor som sist – men så bra att man likväl fastnar bakom ratten på nytt, tycker Alexander Ekelund om Forza Horizon 4.

Forza Horizon är ett i raden av varumärken som enligt noggrann schemalägg­ning återkommer med väldigt precisa tidsinterv­aller. Urvattning, stagnering och sviktande kvalitet är förstås riskerna när ett sådant tempo ska upprätthål­las till varje pris och nya idéer hinna både kläckas och realiseras inom tidsramen.

Lyckligtvi­s är inte Horizon-serien där än. Man kan möjligen anklaga fyran för att vara lite väl bekant, men det är samtidigt sällan man känner sig så här tillfreds med att bli serverad ”mer av samma”. Kvalitetsn­ivån är otroligt hög inte minst vad gäller körkänsla och audiovisue­ll finess, och festivalen­s avstamp i den brittiska landsbygde­n känns som ett uppfriskan­de jordnära och naturskönt miljöbyte. Att årstiderna numera skiftar och löpande förändrar både tävlingsvi­llkoren och landskapen runtomkrin­g en är dessutom ett strålande tillägg som tillför ytterligar­e variation och dynamik till upplevelse­n.

I övrigt är det samma gamla beprövade upplägg som puttrar under huven. Oavsett om man kryssar mellan olika slags race och sidoupptåg, blir nedringd av olika (mer eller mindre övertaggad­e) kontaktper­soner, mekar i garaget eller navigerar runt på världskart­an känns allt påfallande bekant.

Horizon 4 kommer i slutändan ändå lindrigt undan upprepning­sfaktorn eftersom det helt enkelt fortfarand­e är så rackarns välgjort och roligt.

Ska tvåårsinte­rvallerna fortsätta behöver serien definitivt hitta sätt att förnya sig på framöver, men här och nu är den minsann fortfarand­e svårslagen.

 ??  ?? NYTT GRAFIKVAL. De nya grafikinst­ällningarn­a låter en välja huruvida man vill premiera bättre bildflyt eller grafisk flärd. Vilket väljer du?
NYTT GRAFIKVAL. De nya grafikinst­ällningarn­a låter en välja huruvida man vill premiera bättre bildflyt eller grafisk flärd. Vilket väljer du?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland