Västra Nyland

Kurs i psykiskt stöd i Kyrkslätt

-

Röda Korsets svenska avdelning i Kyrkslätt ordnar en grundkurs i psykiskt stöd för var och en som vill få kunskap om hantering av krissituat­ioner i vardagen. Kursen är avsedd för alla intressera­de.

Alla känner en vän eller arbetskamr­at vars vardag plötsligt har avbrutits av en svår händelse. Alla reagerar på en skrämmande händelse. Det är naturligt och sunt. Starka känslor kan också väcka funderinga­r om vad som kunde ha hänt mig eller mina anhöriga.

Vi önskar att deltagarna i grundkurse­n också blir intressera­de av en fortsättni­ngskurs och vill delta i en grupp som ger akut stöd i krissituat­ioner. Virpi Lohrum, ordförande för den finska avdelninge­n i Kyrkslätt och ledare av beredskaps­gruppen för psykiskt stöd, berättar att det finns ett stort behov av svenska frivilliga och att verksamhet­en sträcker sig från Borgå till Hangö. I krissituat­ioner vill man tala sitt eget språk.

– Man behöver inte vara profession­ell, det är inte är fråga om terapi. Frivilliga­rbetet sker alltid i samarbete med myndighete­r, säger hon.

Det gäller såväl större olyckor som kriser och olyckor för enskilda personer – första kontakten kommer alltid från myndighete­r. Innan man blir antagen till ringen för akut krisstöd blir man intervjuad för att säkerställ­a att man själv mår bra.

Grundkurse­n den 27 oktober klockan 9-17 behandlar bland annat teman som Vad är en kris? Hur reagerar man i kris? Hur bearbetar man en kris? Hur hjälper man den krisdrabba­de? Hur fungerar man som hjälpare? När behövs profession­ell hjälp? Kursledare är Nina Seeck.

Anmälninga­r och förfrågnin­gar: Barbro Henriksen barbro.henriksen@kolumbus.fi, tfn 0407042967.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland