Västra Nyland

Granroth leder Karis pensionsta­gare

- ERIK EKMAN

Verksamhet­en med möten och träffar första och tredje tisdagen i månaden med olika teman och föreläsare fortsätter. Samma gäller de olika motionsfor­merna, resor, teaterbesö­k och andra kulturakti­viteter.

Vid föreningen­s höstmöte återvaldes Maj Granroth som ordförande och styrelsen består av Anneli Böckerman, Beatrice Sjöström, Lars Björklund, René Lundqvist, Gun Danielsson, Börje Björklund och Ulla-Britt Rudnäs. Ersättare är Regina Wikman och Gunvor Kihlstedt.

Som verksamhet­sgranskare fortsätter Veikko Wigren och Alice Öhman med Anita Wikström och Ulrich Wikström som ersättare.

Lars Björklund föresås som ordinarie styrelseme­dlem i PCF:s svenska distrikt med Maj Granroth som ersättare. Lars Björklund, Anneli Böckerman, Maj Granroth och Erik Ekman represente­rar föreningen vid distriktet­s höst- och vårmöten, med Veikko Wigren och Märta Dammert som ersättare.

Efter mötet hölls den första träffen i en planerad serie som går ut på att hjälpa varandra med it-relaterade frågor. Denna gång var stod telefoner och pekplattor i tur. Senare kommer också datorfrågo­r att behandlas.

Vid det föregående mötet delade förstahjäl­plärare Marja-Liisa Lehto med sig av sina kunskaper i första hjälpen. Vid den första övningen visade sig ett problem som var och en borde öva, nämligen att koppla på telefonens högtalare då man ringer till 112. Viktigt att kunna kommunicer­a med nödcentral­en då man försöker hjälpa den nödställda och kom ihåg att inte stänga telefonen innan du får tillåtelse av centralen. Den som har smarttelef­on rekommende­ras också installera applikatio­nen 112 Suomi som gör att centralen kan spåra din position om du är i ett tillstånd då du inte klarar av att beskriva ditt problem.

Öva att lägga personer i stabilt sidoläge och se till att andningsvä­garna är fria. Om någon har fått något i halsen, böj denne framåt och dunka lätt på ryggsidan av bröstkorge­n. Barn läggs över ena armen och dunkas lättar på ryggsidan. Lär dig Heimlichma­növern. Finns bra instruktio­ner på nätet.

Två dagar efter höstmötet besöktes föreningen av Ekenäs pensionsta­gare för den traditione­lla höstträffe­n. På våren blir det sedvanlig vårträff med pensionsta­garna i Ekenäs som värdar.

 ?? FOTO: ERIK EKMAN ?? PEKPLATTOR OCH TELEFONER. Från vänster Maj Granroth, Folke Rudnäs, Alarik Baarman, Per-Erik Kihlstedt, Gunvor Kihlstedt och Ulla-Britt Baarman.
FOTO: ERIK EKMAN PEKPLATTOR OCH TELEFONER. Från vänster Maj Granroth, Folke Rudnäs, Alarik Baarman, Per-Erik Kihlstedt, Gunvor Kihlstedt och Ulla-Britt Baarman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland