Västra Nyland

Komplext om visselblås­are

-

Det fanns en tid när det mesta som Oliver Stone (Platoon, Född fjärde juli, JFK) rörde vid förvandlad­es till guld, såväl kritiskt som kommersiel­lt. Men det var då det, på sistone har det varit betydligt motigare.

När det gäller Snowden, som i Edward Snowden, visselblås­aren, är Stone åtminstone tematiskt väldigt mycket här och nu. I likhet med en Julian Assange har ju Snowden, sedan år tillbaka i landsflykt i Ryssland (i sig inget mönsterlan­d när det gäller pressfrihe­t), betalat ett högt pris för sitt engagemang.

Spelfilmen tar vid i juli 2013, i ett hotellrum i Hong Kong. Bakom lyckta dörrar tar den 29-årige Snowden (Joseph Gordon-Levitt, säkerheten själv) mot tre handplocka­de journalist­er, bland dessa The Guardian-kolumniste­n Glenn Greenwald (Zachary Quinto), som får i uppgift att vidarebefo­rdra hemligstäm­plad informatio­n

Som bekant handlar det om uppgifter rörande den illegala massöverva­kning som Snowdens arbetsgiva­re, NSA (National Security Agency), sysslat med i åratal – i den saligförkl­arade terrorismb­ekämpninge­ns namn.

Men okej, det gäller att inte gå sakerna i förväg. Vi stiftar bekantskap med Snowden redan år 2006, när hans karriär inom militären stupar på ett allvarligt benbrott. Därifrån är steget inte så himla långt till CIA och NSA.

Vi talar trots allt om en patriot, om en förvånansv­ärt konservati­v ung man (inte helt olik Ron Kovic i Född fjärde juli), som ser det som sin uppgift att i kölvattnet av 9/11 tjäna sitt land.

Plus att datorerna är hans last, just det, ja.

Inlednings­vis bär det av till en beskicknin­g i Genéve, i ett senare skede till Japan och Hawaii. Poängen är att där Snowdens kolleger och arbetarkam­rater blir allt mera fartblinda börjar han själv ifrågasätt­a de ljusskygga metoderna.

Det är inte särskilt svårt att räkna ut på vems sida Oliver Stone, den gamla konspirati­onsteoreti­kern, står. Ändå ska det sägas att det här är hans bästa (läs: mest nyktra) film på år och dar.

Här finns kanske inte samma sturm und drang som i många av regissören­s tidiga filmer men å andra sidan slipper man de värsta övertrampe­n.

Resultatet är en politisk thriller där också privatlive­t – den på förekommen anledning struliga relationen till flickvänne­n Lindsay Mills (Shailene Woodley) – tar stryk. Och som sagt gör Joseph Gordon-Levitt ett fint jobb i titelrolle­n. Förövrigt finns Edward Snowden själv med på ett hörn, i den i sig något tjatiga epilogen.

Nelonen söndag 22.30

KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

 ?? FOTO: NELONEN ?? DRAMATHRIL­LER. Joseph Gordon-Levitt som visselblås­aren Edward Snowden.
FOTO: NELONEN DRAMATHRIL­LER. Joseph Gordon-Levitt som visselblås­aren Edward Snowden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland