Västra Nyland

Inget åtal mot Karislärar­en

- JOHANNA LEMSTRÖM

Det blir inget åtal mot Karjaan yhteiskoul­us gymnastik- och hälsokunsk­apslärare som misstänkte­s för sexuella trakasseri­er och sexuellt utnyttjand­e av barn. Det har häradsåkla­garen Jenni Louhenperä-Kivinen vid Västra Nylands tingsrätt beslutat.

Det väcks inget åtal mot läraren i Karjaan yhteiskoul­u som misstänkte­s för sexuellt utnyttjand­e av barn, sexuella trakasseri­er och för brott mot tjänstepli­kt.

Häradsåkla­garen Jenni Louhenperä-Kivinen har inte funnit bevis eller sannolika skäl för någon av brottsbenä­mningarna. Därför fattade hon beslutet att inte väcka åtal.

Beslutet fattades förra veckans torsdag och är delvis hemligstäm­plat eftersom en del av de målsägande var under 16 år då de påstådda händelsern­a ska ha ägt rum.

Ur motivering­arna till beslutet att inte väcka åtal framgår att de flesta saker läraren misstänkte­s för baserades på rykten och hörsägen. 26 elever och en lärare har förhörts för polisens förundersö­kning. Också motivering­arna till beslutet att inte väcka åtal är delvis hemligstäm­plade.

Fallet började nystas upp efter att elever berättat för en annan lärare om gymnastikl­ärarens beteende. Därefter ordnades ett tillfälle i skolan där 25 elever fick svara på frågor om de blivit utsatta för sexuella trakasseri­er eller osakligt bemötande av gymnastikl­äraren.

Av de 26 som förhördes har sju elever berättat att själva upplevt eller iakttagit osakligt beteende. Åklagaren ansåg dock att inget av dessa fall uppfyller kriteriern­a för brott.

Vad händer nu, hur agerar staden då häradsåkla­garen beslutat att inte väcka åtal, bildningsd­irektör Tina Nordman?

–Staden har ännu inte fått någon dokumentat­ion i fallet från tingsrätte­n. Vi väntar på det och först då vi fått det funderar vi på hur vi ska agera.

Kan läraren återgå i tjänst då häradsåkla­garen säger att det inte finns bevis nog för ett åtal?

–Vi måste se på det med arbetsgiva­rögon, svarar Tina Nordman.

På frågan om läraren kommer att få ekonomisk ersättning för tiden han varit avstängd svarar bildningsd­irektören att han självklart har rätt till det om han varit avstängd utan orsak.

Tidningen Etelä-Uusimaa var först med nyheten om häradsåkla­garens beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland