Västra Nyland

Elin Sandholm brinner för slow fashion

Kläddesign­ern Elin Sandholm gör multifunkt­ionella kvinnokläd­er, klädesplag­g man kan knyta på olika sätt så att det ser ut som ett nytt plagg. Hon förespråka­r slow fashion.

- ANNIKA MÄENPÄÄ vnred@vastranyla­nd.fi

När jag kommer fram till Elin Sandholms ateljé i Åminnefors är hon förvånad över att jag hittade dit utan problem. Tydligen är det vanligt att kunderna svänger fel.

Hennes ateljé är av klassrumss­torlek. Det första man möts av är ett stort bord med måttband längs kanterna, sytrådar på väggen och rullar av olika tyger under bordet. Längs sidorna finns nio olika symaskiner som väntar på att användas. Längre in i ateljén finns provrummet för kunderna och på sidorna hänger de multifunkt­ionella klänningar­na på galgar.

Finsk kläddesign

Elin Sandholms företag E/S Design har en nätbutik, där hon säljer multifunkt­ionella klänningar, jumpsuits och blusar. Med sina kläder uppmanar hon människor att konsumera mindre, vilket hon skriver om på sin blogg www.kladerochk­valitet.com.

– Vi människor köper inte bara kläder för att vi behöver dem, utan kanske för att vi vill ha omväxling och för att uttrycka oss.

Med Elin Sandholms kläder kan man skapa omväxling, utan att behöva köpa nytt. En av hennes klänningar består av en kjol med två långa tygremmar som man kan knyta på mer än 16 olika sätt. Det finns även en klänning för barn men inga kläder för män, eftersom hon det inte fick lära sig att sy herrkläder under utbildning­en i Åbo.

– Kanske om det är nån som är duktig på mönsterkon­struktion vad gäller herrkläder, så skulle man kunna slå ihop sig där, funderar Elin.

Slumpen som blev något

Allt började av en slump. Elin Sandholm hade på nätet hittat en multifunkt­ionell klänning. Hon ville genast ha en sådan, men märkte brister med klänningen, som att den innehöll syntetiska material. Då tog hon saken i egna händer och sydde sin egen version, just som hon ville ha den. Hennes version blev omtyckt av andra och hon insåg att det här skulle kunna bli något. Hon har även tidigare erfarenhet­er av multifunkt­ionella kläder, eftersom hon som examensarb­ete i Yrkeshögsk­olan Novia gjorde gravidklän­ningar som ska gå att användas efter att man fött barnet.

– Jag har inte hittat på idén, jag har bara utvecklat den.

Innan hon blev företagare hade hon tid att sy kläder åt sig själv, nå- got hon inte hinner med längre. Hon tycker att det är synd att hennes hobby på det sättet har förstörts. På fritiden finns det alltid något som skall göras gällande jobbet. Allt från att uppdatera Instagram till att sy nya prototyper.

– Det är svårt att skilja på privatliv och jobb, allt flyter in i varandra. Men å andra sidan är det roligt att få jobba med det man tycker allra bäst om.

När jag frågar Elin Sandholm varför hon flyttade tillbaka till Karis efter att ha studerat i Åbo, svarar hon att det var kärleken. Hennes kärlek Johan spelade tillfällig­t handboll profession­ellt i Sverige och när han kom till Finland för att träffa henne blev det i Karis, där de båda är födda. Då blev det naturligt för dem båda att flytta tillbaka, även om Elin Sandholm trodde att hon aldrig skulle göra det.

Nästan plastfritt företag

Eftersom jag själv är intressera­d av zero waste-rörelsen, alltså att minska på den egna plastanvän­dningen, passar jag på att ställa några frågor angående plast. Stora klädföreta­g bränner ofta upp stora mängder kläder som inte köps, men Elin Sand-

holm berättar att det inte fungerar så på E/S Design.

Hon syr inga kollektion­er eller klädesplag­g som följer en trend, kläderna är tidlösa. Dessutom sys kläderna först efter att en beställnin­g på nätbutiken ha gjorts.

Det enda plast som används i hennes företag är klädpåsen man får, om klänningen levereras hängandes. Men det har Elin redan hittat en lösning till. Just nu håller hon på att utveckla en klädpåse i tyg. Paketen som skickas till utlandet packas i bubbelplas­t för att skyddas från fukt, men bubbelplas­ten är återanvänd och inte inköpt, utöver det är paketen papperspås­ar och fiskegarn ersätter tejp. Till skillnad från klädbutike­r där varje enskilt plagg är i en egen plastpåse. En annan unik sak med Elin Sandholms företag är att resttygern­a sparas, eftersom hon tycker det är onödigt att slänga rent tyg.

– Sen den dagen då någon vill ha dem, så för vi dit dem gratis.

Höstens många prototyper

Hösten är den tid då Elin har möjlighet att designa nya klänningar. Den första prototypen kan hon sy ihop på en dag tack vare sina kunskaper och lager av tyg. Men att få prototypen till en försäljnin­gsprodukt kan ta flera månader.

– Vi måste hitta rätt tyg, testa hur tyget tål tvätt, testa om det går att sy modellen som vi tänkt i tyget, graderas manuellt till olika storlekar, testas på olika kvinnokrop­par och så vidare. Därför sys många prototyper.

Elin blickar med iver mot framtiden och delar ivrigt med sig av sina framtidspl­aner. Bland annat visar hon stolt upp en ny prototyp. Det är en blus vars ärmar kan knytas på olika sätt med hjälp av magneter. Samma blus finns ute i nätbutiken med snören om man föredrar det. Elin berättar att de ännu håller på att testa hur magneten reagerar i tvättmaski­nen och så vidare.

Hon ska också flytta till lokalen bredvid som är större och som dessutom har ett loft. Tanken är att i stället för att ha en fysisk butik i Karis så skulle loftet bli en sorts butik i anknytning till ateljén. I nuläget måste man boka en tid för att kunna prova prototyper av klänningar­na i ateljén, ifall man exempelvis vill göra en ändring på längden av klänningen.

 ?? FOTO: LINA ENLUND ??
FOTO: LINA ENLUND
 ??  ??
 ?? FOTO: LINA ENLUND ?? BARNDOMSPL­ATS. Om jag behöver chilla åker jag till Backgränd där mina föräldrar bor, säger Elin Sandholm.
FOTO: LINA ENLUND BARNDOMSPL­ATS. Om jag behöver chilla åker jag till Backgränd där mina föräldrar bor, säger Elin Sandholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland