Västra Nyland

Markköp befaras skada centralpar­k

- PAAVO RANTALAINE­N

Köpet av skogsområd­et intill Kyrkslätt centrum delar åsikterna. Kommunstyr­elsen tog beslut i måndags.

Kommunen har förhandlat med en enskild markägare om köpet av ett område skog mellan Jolkby och Gesterby. Drygt 27 hektar skog kostar ungefär 1,8 miljoner euro.

Köpet har väckt mycket debatt redan på förhand. Det finns en rädsla för att planläggni­ngen av området och byggarbete­na på det kommer att förstöra centralsko­gsområdet som sammanbind­er centrum med Masaby.

I kommunstyr­elsen föreslog Reetta Hyvärinen (Gröna) att kommunen inte köper området. Förslaget till köpet grundar sig på en planlösnin­g där byggmängde­n enligt Hyvärinen är överdimens­ionerad och skulle leda till att den för Kyrkslätts­borna viktiga Centralsko­gen splittras. Förslaget föll med rösterna 6–7.

Kommunens markanskaf­fningar borde styras till områden som naturligt skulle stöda sig på kollektivt­rafik, speciellt spårtrafik, anses det i motförslag­et.

För att köpa markområde­t röstade Ari Harinen (SDP), Pirkko Lehtinen (SDP), Ulf Kjerin (SFP), Anna Aintila (SFP), Hans Hedberg (SFP), Antti Kilappa (Gröna) och Antti Salonen (C). Mot köpet röstade Timo Haapaniemi (Saml), AnniMari Syväniemi (Saml), Matti Kaurila (Saml), Saara Huhmarniem­i (Gröna), Reetta Hyvärinen (Gröna) och Vesa-Pekka Sainio (Sannf).

Under mötet gjorde Ari Harinen ett tillägg till beslutet som godkändes enhälligt. Enligt tillägget måste kommunen se till att rekreation­smöjlighet­erna i centralsko­gen bevaras och utvecklas. Då det i framtiden byggs på området, måste det ske så att det bevaras mark för ett enhetligt rekreation­sområde på axeln Kyrkslätt centrum – Masaby, konstatera­s det i de anvisninga­r som kommunstyr­elsen gav.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland