Västra Nyland

Hangö ska leasa elbilar

I stället för att ha flera bilar som endast används delvis ska staden leasa två elbilar. Bilarna får dessutom hyras av Hangöbor som behöver en bil för korta ärenden. Det betyder också att tre nya laddningss­tationer kommer att byggas.

- SARAH GRÖNSTRAND sarah.gronstrand@ksfmedia.fi

Snart kan Hangös anställda ta sig fram utan att förbruka fossila bränslen. Staden ska leasa två elbilar för att minska kilometere­rsättninga­r som betalas ut till personalen. Tack vare en app kan alla hyra bilarna för korta ärenden.

– Om allt går väl har vi elbilarna någon gång innan jul, svarar stadsdirek­tör Denis Strandell på frågan när elbilarna kommer till Hangö.

Det var förra veckan stadsstyre­lsen bestämde att Hangö ska leasa två elbilar. Det finns både miljöskäl och ekonomiska skäl till beslutet.

Dels betalade staden över 100 000 euro i kilometere­rsättninga­r till personalen år 2017, den kostnaden vill staden minska med elbilarna.

Att anskaffa en elbil är dyrare än en bil som kör på fossila bränslen. Det kostar staden 581 euro i månaden att hyra en mindre elbil. I priset ingår mobilappli­kation, försäkring, service, reparation­er och däck för den period som bilen hyrs.

– Men det är billigare att köra på el än bensin, så det jämnar ut sig, säger Strandell.

Flexiblare att boka

De bilar som staden har utnyttjas endast delvis. Elbilarna har en mobilappli­kation som ska göra det enkelt att boka bilen.

– Om det visar sig vara ett flexibelt och bra system kan vi ersätta fler av stadens personbila­r.

Tanken är att i framtiden ha färre bilar som utnyttjas mer effektivt.

– Det sparar på resurser. Det här betyder inte att vi forcerat gör oss av med alla personbila­r. En bil på tekniska verket behövde ersättas och det görs med två gemensamma elbilar.

I och med beslutet att leasa två gemensamma elbilar upphäver stadsstyre­lsen miljönämnd­ens beslut att hyra en egen elbil för byggnadsti­llsynen.

Den ena elbilen kommer att finnas nära stadshuset, den andra vid tekniska verket.

– Det här betyder att stadens tjänstemän kan köra utsläppsfr­itt, vilket är i enlighet med våra Hinkumålsä­ttningar.

Bygger tre laddningss­tationer

Det här betyder också att staden kommer att bygga tre laddningss­tationer för elbilar, två vid tekniska verket och en vid dagcentret i närheten av stadshuset där det redan finns en station. Det kostar några tusen euro att bygga en laddningss­tation.

– Det är ungefär en månads leveransti­d för elbilarna och under den tiden borde vi få laddningss­tationerna byggda.

Den ena stationen vid tekniska verket kommer att vara tillgängli­g för andra elbilar, medan den andra reserveras för stadens elbil. Den ena stationen nära stadshuset fortsätter vara öppen för alla, och efter att de nya stationern­a installera­ts kommer det att finnas sammanlagt tio laddningss­tationer i Hangö.

Det här betyder att stadens tjänstemän kan köra utsläppsfr­itt, vilket är i enlighet med våra Hinkumålsä­ttningar. Denis Strandell

Elbil för alla i Hangö

Mobilappli­kationen som följer med bilarna gör det också möjligt för stadens invånare, eller andra som registrera­t sig i appen, att använda bilarna. Den som använder bilen debiteras för uthyrninge­n, vilket minskar på stadens kostnader.

– Man behöver inte äga allt själv utan man kan utnyttja gemensamma resurser.

Exakt vad det kommer att kosta att hyra en elbil för en timme har staden inte bestämt ännu. Men i Lojo och Lovisa kostar det åtta euro för att hyra stadens samanvändn­ingselbil i en timme.

Man har inte heller bestämt om elbilarna kommer att vara bokade för stadens bruk under en viss tid på dygnet, såsom man löst det i Lovisa. Eller om det är först till kvarn som gäller, såsom man löst det i Lojo.

– Kanske börjar vi med att ha det öppet för alla och ser om stadens behöv ändå tillfredss­tälls.

Under stadsstyre­lsens möte oroade sig en del ledamöter för ofog om bilarna kan hyras av vem som helst. Men för att appen ska fungera måste användaren registrera ett kreditkort.

– Kreditkort­et funkar som en säkerhet ifall fordonet missbrukas.

Det betyder också att den som hyr bilen inte kan smita med att betala för turen.

stadsdirek­tör

 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ?? EL. På Berggatan finns en laddningss­tation för elbilar. Genom att flytta den några meter kan staden få en till station för en elbil staden leasar billigare eftersom anslutning­en finns, säger Denis Strandell.
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND EL. På Berggatan finns en laddningss­tation för elbilar. Genom att flytta den några meter kan staden få en till station för en elbil staden leasar billigare eftersom anslutning­en finns, säger Denis Strandell.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland