Västra Nyland

Den spanska kvinnofrig­örelsen

-

När den nya läraren Teresa (PatriciaLó­pezArnaiz) gör entré i Sevillas förnäma flicklyceu­m 1920 kan ingen undgå att lägga märke till henne. Hon är klädd i blankputsa­de bruna stövlar, chica vita byxor och i en gudomligt läcker kimono. I handen finns ständigt en cigarett. I tillägg är hon ogift, ”för att hon inte sökt efter någon man”. Hennes prudentlig­a kolleger förfasar sig, men internatsk­olans färska rektor Manuela (Macarena García) har tilltro till nykomlinge­n.

I årets färska och påkostade spanska drama Nya vindar (La otra mirada), som hade premiär på Yle Teema förra veckan, har vi inget mindre än en serie som enbart drivs framåt av sina kvinnliga karaktärer. Det görs så obemärkt att man knappt lägger märke till det, och bra så. För så här kan man också göra tv. Serien blev nominerad till det prestigefu­lla Prix Europa i år.

Den som de senaste åren tittat på de spanska tv-serier som varit tillgängli­ga i Finland blir inte besviken, för i Nya vindar dyker flera namnstarka skådespela­re upp. Här har vi Cecilia Freire, bekant som karaktären Rita i varuhusser­ien Velvet som funnits på Netflix. I Nya vindar spelar Freire lärarinnan Ángela, som slits mellan sin konservati­sm och sin hänförelse över skolans nya och världsvana lärare.

En annan bekanting är Ana Wagener, som många kommer att känna igen som Vicenta i tjugotalsd­ramat La Señora, som visades på Yle tidigare i år. Också i Nya vindar har hon blivit tillde- lad en sträng karaktär, läraren Luisa, som absolut inte tycker att det kan komma på fråga att arrangera skolbänkar­na i u-form, så att eleverna kan se varandra. Ännu mindre gillar hon nykomlinge­n Teresas försök att låta eleverna diskutera under lektionen.

Med sin moderna undervisni­ngsstil (Teresa vill bli kallad vid förnamn) blir hon snabbt flera elevers favorit. Det är mycket med upplägget i den här serien som påminner om filmen Mona Lisa Smile (2003) där Julia Roberts huvudroll kommer till en flickskola på femtiotale­t och försöker uppmuntra eleverna att de ska göra sina egna val och försöker få dem att förstå att det finns ett annat liv än det som hemmafru.

Rektorn tycker det är dags att vidga den snäva kvinnoroll­en, för nu måste kvinnor få börja rösta (som de redan fått flera år i Finland, får vi veta). En del unga elever förstår inte alls syftet med att låta kvinnor rösta, för ”de har redan nu så många problem”.

Dynamiken mellan lärare och elever är nog så intressant, och den hade räckt mer än väl. Men en parallellh­istoria nästlar sig emellan och stjäl lite uppmärksam­het. Och det är ett mord som man tror Teresa är inblandad i. Så följer också nattliga eskapader under flicklycee­ts välvda bågar. Men den största behållning­en av serien får man av de strålande skådespela­rinsatsern­a av Lopéz Arnaiz och Freire. Seriens skapare har redan fått klartecken för att göra en ny säsong av internatdr­amat.

Serien är textad till svenska. Den här veckan visas det fjärde och femte avsnittet. Det går att titta ikapp serien på Yle Arenan där avsnitten publiceras i samma takt som de visas i tv.

Yle Teema onsdag och torsdag 20.00, repris lördag 13.00

SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: RTVE ?? PÅKOSTAT DRAMA. Patricia López Arnaiz som flickskole­lärarinnan Teresa.
FOTO: RTVE PÅKOSTAT DRAMA. Patricia López Arnaiz som flickskole­lärarinnan Teresa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland