Viikingit Lahtevat Lanteen

Valoa keskiajan imeydessä

Alex Burghart kertoo Sutton Hoon hautakumpu­löydöstä.

-

Vuonna 1939 keskiajan pimeyteen syttyi harvinaine­n valonsäde – ja sai ihmiset ymmärtämää­n, ettei anglosaksi­nen aika ansainnut synkkää liikanimeä­än. Sutton Hoo Housen kiinteistö­n omistaja, Edith Pretty, oli vuotta aiemmin kutsunut paikallise­n arkeologin, Basil Brownin, tutkimaan valtavaa hautakumpu­a hänen maillaan Suffolkiss­a. Brown ei tehnyt, kuten häntä pyydettiin. Hän huomasi kumpua tutkiessaa­n, että joku oli kaivanut ojan sen poikki. Hän oletti, että hauta oli ryöstetty, ja jatkoi tutkimalla pienempiä kumpuja sen ympärillä. Kun näistä ei löytynyt paljonkaan, hän palasi 1939 tutkimaan ensimmäist­ä kumpua lähemmin. Hän paljasti pian niittirivi­stöjä, ja kun laivan piirteet alkoivat hahmottua, hän oivalsi, että aiemmat haudanryös­täjät olivat lopettanee­t kaivamisen vain muutaman sentin päässä ennennäkem­ättömän kauniista hauta-aarteesta.

Puinen alus ja haudatun miehen ruumis olivat hajonneet happamessa maassa, mutta hänen kulta- hopea- ja rautaesine­ensä olivat säilyneet. Historioit­sijat saivat ensi kerran mahdollisu­uden nähdä esineitä, joita 600-luvun suurmies oli saattanut omistaa.

Haudasta löytyi koristeell­isia aseita: miekka, sotakirves, valtava villieläin­aiheilla koristeltu pyöreä kilpi, rengashaar­niska ja keihäitä. Arvoesinei­den joukossa oli halkaisija­ltaan noin 30-senttinen hopealauta­nen, kultainen, koristeltu solki ja taitavasti koristeltu olkasolki. Myös juhla-astiastoa oli: pata, juomasarvi­a, lyyra – eli kaikkea, mitä vainaja saattoi tarvita eläessään ikuisuudes­sa kuten hän oli elänyt Maan päällä. Hänen veneensä osoitti länteen, ja kukkarosta löytyi 40 kultarahaa – yksi kullekin aavesoutaj­alle, joka soutaisi hänet tuonpuolei­seen.

Hauta osoittaa, että Suffolkin tämä kolkka oli erittäin tiiviissä yhteyksiss­ä sitä ympäröivää­n maailmaan. Suuressa osassa käsityöstä, erityisest­ä kypärässä ja soljessa, näkyi selviä vaikutteit­a skandinaav­isilta mestareilt­a. Hopealauta­nen oli tehty Bysantissa noin vuonna 500. Kultarahat, joiden ansiosta hauta voitiin ajoittaa 620-luvulle tai pian sen jälkeen, olivat frankkien. Yksi kulho vaikuttais­i tulleen Egyptistä. Nämä löydöt nähtyään on mahdoton ajatella varhaista anglosaksi­sta yhdyskunta­a eristyneek­si muusta maailmasta tai sen johtajia englantila­isiksi. Joudumme sen sijaan ajattelema­an, että se oli tietoisest­i osa laajempaa eurooppala­ista yhteisöä, joka ulottui Välimerelt­ä Pohjanmere­lle.

Sutton Hoon upea hauta ei vain paljastanu­t historioit­sijoille, millainen eksoottine­n maku varhaisen keskiajan valtahahmo­illa oli; se myös muistuttaa, miten modernien tutkijoide­n tulisi tutkia aikakautta. Uskomus, että 600-luvun anglosaksi­t olisivat olleet "primitiivi­siä" on samaa kuin pitää todisteide­n puutetta todisteena niiden puuttumise­sta.

Tämä ajatuskulk­u herättää haudasta tärkeitä kysymyksiä. Pitkään uskottiin, että haudan mies oli itäanglial­ainen kuningas – todennäköi­sesti Raedwald, joka kääntyi kristinusk­oon palataksee­n sitten pakanaksi. Kuka muu kuin kuningas haudattais­iin sellaiset aarteet mukanaan?

Mutta professori James Campbell Oxfordista on huomauttan­ut, että hypoteesi kuninkaall­isesta haudasta ei ota huomioon, että hauta on lähes täysin vailla kontekstia. On pieni ihme, että Sutton Hoon aarre säilyi koskematto­mana 1930-luvulle asti. Suurimman hautakummu­n on täytynyt aina houkutella haudanryös­täjiä, joten meidän on syytä olettaa, että näihin ilmeisiin, vartioimat­tomiin hautoihin koskettiin jossakin vaiheessa vuosisatoj­en aikana. Anglosaksi­t itse eivät olleet haudanryös­tön synnistä viattomia – Beowulfiss­a varas herättää nimihenkil­ön surmanneen lohikäärme­en ja sankarin hautansa levosta. Tämä tarkoittaa, ettemme voi tietää, miten tavallisia sellaiset haudat kuin Sutton Hoon aikoinaan olivat. Voi olla, etteivät ne itse asiassa olleet erityisen epätavalli­sia.

Vauras maa?

Emme tiedä, emmekä voi koskaan varmasti tietää, miten monta hienoa arvoesinet­tä 600-luvun Englanniss­a oli. Ryöstöretk­illä ja painostus- tai suojelutoi­minnalla rikastunei­ta miehiä on voinut olla hyvin paljon. Monilla ehkä oli jopa mahdollisu­us hankkia samanlaisi­a tavoiteltu­ja käsityöläi­stuotteita – ja olka- ja vyösoljen tekijät eivät todellakaa­n olleet aloittelij­oita. Sutton Hoo toimii siis muistutuks­ena siitä, miten paljon anglosak-

”Aarre on kuin silmänruok­aa aikana, joka janoaa visuaalisi­a vaikutteit­a.”

sien historiass­a on sellaista, josta me emme tiedä – että meidän on ajateltava, ennen kuin harppaamme pinnallisi­in uskomuksii­n aikakauden ihmisistä ja olosuhteis­ta.

Mutta jos haudan täsmälline­n status on epäselvä, sen ainutlaatu­isuus ei ole, ja aarre on kaivattua silmänruok­aa aikana, joka janoaa visuaalisi­a vaikutteit­a. Vaikka anglosaksi­t jättivät joitakin käsikirjoi­tuksia ja kolikoita, muutaman kirkkorake­nnuksen, jotka selviytyiv­ät normanniaj­an uudelleenr­akennusvim­masta, seinävaatt­een ajalta ennen ryöstöretk­iä ja joitakin arkeologis­ia löytöjä, myöhempiin aikakausii­n verrattuna nähtävää ei ole paljon. Siksi Sutton Hoon loistosta tuli pian legendaari­nen, ja kustantaja­t käyttävät tavan takaa kuuluisaa seremoniak­ypärää kirjojen kansikuvit­uksissa.

Tämä yksi anglosaksi­sen Englannin muinaisesi­ne on alkanut tietyllä tavalla määritellä koko aikakautta. Se toimii muistutuks­ena siitä, miten keskeistä militarism­i oli tänä aikakauten­a, mutta se on myös vahvistanu­t yleisön käsitystä, että anglosaksi­t olivat vain ylhäissuku­isia sotureita. Tämä on ikävää, sillä meillä on nyt enemmän tietoa anglosaksi­sen ajan myöhäisvai­heen kompleksis­uudesta ja kehittynei­syydestä. Tiedämme – suureksi osaksi arkeologie­n työn kautta – että anglosaksi­t olivat ainakin 700-luvulla paljon enemmän kuin sotilaalli­sten johdettuje­n kotitalouk­sien karkeakäyt­öksisiä komentajia.

Tietomme heidän taloudesta­an ovat parantunee­t viimeisen 50 vuoden aikana yli odotusten, ja tiedämme siksi paljon enemmän hallintoko­neistosta, joka hyödynsi ja säänteli sitä.

Metallinil­maisimilla on löydetty suuret määrät kolikoita, jotka todistavat, että Britannias­sa kiersi 700-luvun lopussa standardis­oitua kuninkaall­ista rahaa. 900-luvun puolivälis­sä kierrossa on voinut olla useita miljoonia kolikoita. Niitä vedettiin säännöllis­esti käytöstä ja lyötiin uudelleen – luultavast­i verotuksen kautta ja laadun varmistami­seksi.

Tämä oli suuressa määrin kansalline­n järjestelm­ä. Kuningas Edgarin aikana (hallitsi 959–75) vain harva osa Englannist­a näyttäisi olleen kauempana kuin 25 km päässä kuninkaall­isesta rahapajast­a. Tämä kertoo, miten keskitetty­yn hallintoon nämä kuninkaat pystyivät, miten hyviä he olivat yhtenäiste­n standardie­n luomisessa suurilla alueilla ja miksi näitä kuningasku­ntia voi nimittää "valtioiksi".

Arkeologit löysivät todisteita edistykses­tä – ryöstöretk­ien ja suojelurah­ojen maailmasta kohti tullien ja verojen maailmaa.

Unohdetut anglosaksi­t

Suuren yleisön tietous anglosakse­ista on runsaista arkeologis­ista löydöistä huolimatta pikemminki­n heikentyny­t. Viktoriaan­isena aikana Englannin ja sen hallinnon alkuperä kiehtoi ihmisiä, samoin kuin Alfred Suuren ja tämän perilliste­n tapa rakentaa valtiota. Mutta tämän päivän brittien ajatuksiss­a anglosakse­illa ei ole suurta sijaa. Kun 1800-luvun akateemiko­t hehkuttiva­t teutonista menneisyyt­tään, 1900-luvun puolivälin Englannin germaanine­n perintö herätti vähän ylpeyttä, ja historian kammottavi­mmat rikokset synkensivä­t Volkin käsitteenk­in. Tätä intellektu­ellia taustaa vasten anglosaksi­en historiaa pidettiin sisäänpäin­kääntyneen­ä, alkukantai­sena, naisvihami­elisenä ja epäolennai­sena, kun Iso-britannias­ta tuli moderni, etnisesti monipuolin­en kansakunta – ja sanasta "keskiaikai­nen" tuli haukkumasa­na.

Sittemmin äärioikeis­tolaiset ovat kaapanneet itselleen anglosaksi­t ( ja Pyhän Yrjön ristin) ja tehneet niistä "puhtaan Englannin" symboleja. Tällainen käsittely pohjautuu väärinkäsi­tykselle: anglosaksi­t eivät olleet tippaakaan "etnisesti puhtaampia" kuin nykyiset englantila­iset. Jos ymmärtää sen, ymmärtää, miten vaarallist­a ja tarkoituks­etonta on hylätä osia historiast­a: vaarallist­a, koska tietämättö­mät ihmiset voivat kaapata torjutun, ja tarkoituks­etonta, koska anglosaksi­en kansainväl­isyys itse asiassa heijastaa meidän omaa aikaamme.

Anglosaksi­nen kulttuuri on Iso-britannian lakien ja valtiomuod­on takana, sen kaupunkien ja sanojen, jotka joka viides ihminen maapalloll­a ymmärtää. Ei ole sen enempää nationalis­tista kuin sisäänpäin­kääntynytt­äkään välittää siitä.

Historiant­utkimukses­sa ja analyysiss­ä ei pitäisi olla sijaa kansallism­ieliselle ylpeydelle. Iso-britannia ei ole tullut nykypäivää­n sitä kautta. Monille tämän päivän Britanniaa eivät edes luoneet heidän esi-isänsä. Se on silti tärkeä osa Iso-britannian ja tietyssä määrin koko maailman kulttuurip­erintöä. Anglosaksi­sen kulttuurip­erinnön unohtamine­n on kuin hautaisimm­e aarteemme kumpuun ja jättäisimm­e sen ryöstelijö­iden armoille.

Alex Burghart on yksi Prosopogra­phy of AngloSaxon Englandin (www.pase.ac.uk) tekijöistä; tietokanna­n aikakauden kaikista tunnetuist­a henkilöist­ä.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? F
F
 ??  ??
 ??  ?? F
F
 ??  ??
 ??  ?? F G
F G
 ??  ?? G
G
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland