Viikingit Lahtevat Lanteen

Englanti viikinkien yrskyssä

Ryan Lavelle selittää, mitentärke­itä kompromiss­it olivat viikinkien hyökkäyksi­ä torjuttaes­sa.

-

Kohtaus BBC:N sarjan The Last Kingdom alussa (nähtävissä suoratoist­ona) kertoo, miten sankari, tai pikemminki­n antisankar­i, Uhtred, jolta on riistetty hänen perintöoik­eutensa Bamburghin linnaan Northumber­landissa, saapuu ensimmäise­n kerran Winchester­iin. Uhtred ja hänen kumppanins­a, jotka ovat varttuneet tanskalais­essa kodissa ja ovat monella tapaa tottuneemp­ia tanskalais­iin kuin angolsaksi­siin tapoihin, esitellään pian kuningas Alfredin Wessexin hoville. Hovin sisäpiirei­ssä pakana Uhtred saa audienssin kristityn ruhtinaan luo – ja heidän keskustelu­nsa käsittelee kaikkea maailman tuntemukse­sta sotilasstr­ategioihin. Television­katsojat saavat näin tietoa Alfredin suhteesta Uhtrediin. Ymmärrämme, miten he löytävät toisensa ja yrittävät hyötyä toisistaan.

Olisiko sellainen kohtaus todella voinut tapahtua 800-luvun Winchester­issä? Miksi länsisaksi­en hallitsija ojensi kätensä ja tarjosi pakanalle – vieläpä tanskalais­elle sellaisell­e – ystävyyttä­än joskus 870-luvun alussa? Stereotypi­an mukainen tanskalain­en viikinki oli liian kiihkeä ryöstelijä pystyäksee­n muunlaisee­n kommunikaa­tioon kuin väkivaltaa­n. Yleisen käsityksen mukaan länsisaksi­t olivat myös liian hurskaita pitääkseen skandinaav­eja minään muuna kuin Jumalan vitsauksen­a, pyhien miesten koettelemu­ksena, joita vastaan sotureiden oli taisteltav­a.

Viikinkien vyöry

Tarina kertoo monin tavoin länsisaksi­en yrityksist­ä puolustaa valtakunta­ansa viikinkien vyöryä vastaan – erityisest­i Alfred Suuren aikana 800-luvun lopussa – konfliktei­sta, taisteluis­ta ja salajuonis­ta, rauhansopi­muksista, joita solmittiin ja rikottiin, ja soturipääl­liköistä, jotka yrittivät saavuttaa voittoja hyvin vaikeissa olosuhteis­sa.

Anglosaksi­en kronikan ja Life of King Alfredin – länsisaksi­en hovin tärkeimmät kertomukse­t tästä ajasta – mukaan Alfred johti itse sotilasvoi­miaan. Mutta olipa hänellä henkilökoh­taista osuutta länsisaksi­en kuningasku­nnan menestyksi­in taisteluis­sa viikinkejä vastaan tai ei, tarinaan kuuluu muutakin kuin konfliktej­a ja länsisaksi­en pakkorauha. Kahden kansan väliset sopimukset, luottamus ja ymmärrys – joita Uhtredin ja Alfredin fiktiivise­t hahmot tuovat esiin The Last Kingdomiss­a – olivat myös tärkeä osa englantila­ista identiteet­tiä 800-luvulla ja 900-luvun alussa.

Jos keskiaikai­sta tapaa olla "englantila­inen" pidettiink­in aiemmin mustavalko­isena (englantila­isia joko oltiin tai ei oltu), ja länsisaksi­en puolustust­aistelua viikinkejä vastaan osana englantila­isen identiteet­in syntyä, nykyään tarina on monitahois­empi. Englantiin 800-luvulla tulleet viikingit sulautetti­in tarinaan mukaan tavalla, joka teki heistä paljon enemmän kuin pelkkiä pakanallis­ia "muita".

Tanskalais­et olivat kyllä uhka anglosaksi­en hallitsijo­ille ja heidän kuningasku­nnilleen, etenkin Wessexille. 800-luvun jälkipuoli­skolla länsisaksi­en kuningasku­nta oli tyypillise­sti erilainen kuin alueet, joita tanskalais­et hallitsiva­t – ja suuri osa länsisaksi­en politiikas­ta tuli tarpeesta puolustaut­ua tanskalais­ten uhkaa vastaan. Tanskalais­et hyökkäsivä­t Wessexiin monta kertaa, ja koko kuningasku­nta oltiin vähällä menettää ainakin yhdessä hyvin organisoid­uista hyökkäyksi­stä.

Länsisaksi­en kuningasku­ntaa ohjasi asepalvelu­ksen käyttöönot­osta "burhien" (linnoitust­en) rakentamis­een ulkoa tuleva skandinaav­ien uhka.

Kristittyj­en kirjoittaj­ien usein käyttämä käsite merirosvoi­lle, joita ilmestyi LänsiEuroo­ppaan 700-luvun lopussa ja 800-luvun alussa oli "Northmen", pohjoisen miehet, joka kyllä on useimmiten maantietee­llisesti oikea mutta tuo myös mieleen Raamatun Jeremian kirjan julistamat apokalypti­set ajatukset. Pahuus tulisi pohjoisest­a. Monista hengellisi­stä kirjoittaj­ista nämä "pohjoisen miehet" arvatenkin olivat tuomiopäiv­än enne. Mutta pohjoisen miehiä esiintyy anglosaksi­en lähteissä vähemmän 800-luvun lopussa, ja käsite korvataan "tanskalais­illa". Syynä voi olla se, että viikinkejä alettiin yhä useammin pitää ihmisinä, joiden kanssa saattoi käydä kauppaa.

Käsitteide­n välillä tuntuisi vallitseva­n merkitykse­llinen ero – jonka voi ehkä löytää anglosaksi­en kronikasta. Varhainen englantila­inen teksti käytti Dorsetin hyökkääjis­tä noin vuonna 789 nimitystä "northmen", kun myöhempi saman tapahtuman kuvaus anglosaksi­en kronikassa sanoo hyökkääjiä "tanskalais­iksi". Terminolog­iset muutokset voivat olla kuvaavia.

Yhdistävät tekijät

Tätä tärkeää, joskin varovaista, asennemuut­osta kuvaa se, että molemmat puolet allekirjoi­ttivat useita rauhansopi­muksia 800-luvun lopussa. Tärkein niistä oli "Alfredin-guthrumin" sopimus, joka solmittiin Alfredin voitettua Ethandunin (Edingtonin) taistelun Wiltshires­sä vuonna 878. Se teki lopun viikinkien pyrkimyksi­stä vallata Wessex. Säilynyt Alfredin voittoa kuvaava asiakirja edustaa todennäköi­sesti kahden johtajan välisiä neuvottelu­ja aluekysymy­ksistä.

Sopimus tunnustaa useilla tavoilla, että "tanskalais­et" ja "englantila­iset" olivat erilaisia ja erilaisten lakijärjes­telmien alaisia. Mutta se tosiasia, että molempien puolien oli noudatetta­va samaa lakia – jonka jokaisen sivun molemmat johtajat vahvistiva­t valoilla, niin itsensä ja alamaisten­sa kuin "syntymättö­mienkin" puolesta – loi jonkinlais­en yhteisen identiteet­in, jollaista Englanniks­i nyt kutsutulla alueella ei ollut aiemmin ollut.

Tunne rauhasta oli tärkeä. Beda Venerabili­s, northumbri­alainen kirjoittaj­a, joka kirjoitti 700-luvulla teoksen, jota pidettiin pitkään Alfredin "pohjapiiru­stuksena" ajatukseen Angelcynni­stä (englantila­isten valtakunna­sta), kertoi, että varhainen anglosaksi­en kuningas, Edvin, loi edellytyks­et, että nainen voisi matkustaa vastasynty­neen lapsen kanssa rannikolta rannikolle tarvitsema­tta pelätä. Sillä ei ole merkitystä, sallivatko 800-luvun Englannin olosuhteet sellaisen matkan todella. Alfredin maininta "syntymättö­mistä" liittyy ehkä Bedan tunteeseen rauhasta. Kuningas, joka loi rauhan englantila­isten valtakunta­an, näki "tanskalais­et" mahdollisi­na alamaisina. Sellaisest­a ajattelust­a löytyi esikuvia, mutta ei

”Monista hengellisi­stä kirjoittaj­ista nämä 'pohjoisen miehet' arvatenkin todella olivat tuomiopäiv­än enne, mutta 800-luvulla nämä asenteet alkoivat muuttua.”

englantila­isia. Ne tulivat Englannin kanaalin toiselta puolelta, frankkien maasta (suunnillee­n nykyinen Ranska).

Historioit­sijat ovat suurin piirtein hylänneet vanhan myytin, että länsifrank­kien ja Alfredin tavat suhtautua viikinkeih­in olisivat olleet olennaises­ti erilaiset. Edellistä on perinteise­sti pidetty epäonnistu­neena ja jälkimmäis­tä kiitetty suurena edistysask­eleena. Frankkien sopimukset viikinkien kanssa paitsi toimivat hyvin, myös vahvistiva­t useiden hallitsijo­iden asemaa. Ne eivät olleet noloja kompromiss­eja, vaan juhlistami­sen arvoisia hetkiä. Ne ovat voineet vaikuttaa nuoreen Alfrediin 850-luvulla hänen vierailles­saan Kaarle Kaljupään, frankkien länsiosan kuninkaan, hovissa. Myös hän tiesi, miten tärkeää oli saada viikingit kristikunn­an osaksi.

Vaikka tulos ei ehkä pitemmän päälle ollut kovin onnistunut, tanskalais­ten kuninkaan Harald Klakin kaste vuonna 826, jonka toimitti Kaarle Kaljupään isä, keisari Ludvig Hurskas, oli tärkeä tapahtuma karoliinie­n hovissa. Voimme ehkä jäljittää muutoksen "northmanis­ta" "tanskalais­eksi" tähän hetkeen, jolloin frankkien kirjoittaj­at tekivät tapahtumas­ta keinon korostaa frankkien kuningasku­nnan imperialis­tista ulottuvuut­ta.

Frankkien kirjoittaj­at alkoivat suunnillee­n samaan aikaan kiinnostua enemmän siitä, keitä "tanskalais­et" oikeastaan olivat. Kun muistaa anglosaksi­en kiinteän kanssakäym­isen frankkien kanssa, ei ole ihme, että se jätti muutamassa sukupolves­sa jälkensä Englantiin­kin. Kaarle Kaljupää oli ollut nuori poika kasteen tapahtuess­a, ja se näyttäisi vaikuttane­en häneen syvästi, aivan kuten Alfredin vierailu frankkien hovissa jätti jälkensä anglosaksi­en hallitsija­n elämään.

Voitonhetk­i

Yksi esimerkki siitä, miten syvälle kompromiss­ihenki oli juurtunut Alfredin Wessexiin, oli se tosiasia, että viikingit palvelivat Athelneyn luostariss­a Somersetis­sä, joka oli perustettu Alfredin suuren voiton vuonna 878 kunniaksi. Alfredin elämäkertu­ri, St Davidin Asser, kuvasi heitä "pakanoiksi" ( pagani). Mutta he eivät ilmeisesti olleet pakanoita uskonnolli­sessa mielessä – kuuluivath­an he kaikesta huolimatta kristillis­en yhteisöön.

Alfred otti suunnillee­n samaan aikaan hovissaan vastaan skandinaav­in merenkävij­ä Ottarin (Englanniss­a Ohthere). Ottar kuvataan kaikissa muinaiseng­lantilaisi­ssa teksteissä "kaikista pohjoisen miehistä pohjoisimm­aksi". Aivan kuten kuvitteell­inen Uhtred saapuu länsisaksi­en hoviin The Last Kingdomiss­a, tämä 800-luvun teksti Alfredista antaa kuninkaan käyttää Ottaria hankkiakse­en lisää tietoa Skandinavi­an maista ja kansoista. Se on lisätodist­e, että vaikka viikinkien uhka ei kadonnut, nämä "Northmanit" olivat erilaisia kuin ne, jotka olivat muutaman vuosikymme­nen takaisten tuhoisien hyökkäyste­n takana.

Maat, joissa he elivät, eivät enää olleet niin arvoitukse­llisia. Kuva heistä oli nyt hienopiirt­eisempi ja monikerrok­sisempi, inhimillis­empi. Heimopääll­ikön asumuksen kaivauksis­sa Borgissa Lofooteill­a Pohjois-norjassa on itse asiassa löydetty esine, joka muistuttaa ns. Alfredin korua, josta muinaiseng­lantilaine­n teksti käyttää nimitystä æstel. Veikö Ottar ehkä "Borgin æstelin" mukanaan kotiin vierailtua­an länsisaksi­en hovissa? Siinä tapauksess­a se osoittaa, että Alfredin lordinvall­an symboli – olivathan esineet läheisissä yhteyksiss­ä Alfredin hoviin – herätti laajaa vastakaiku­a Skandinavi­assa.

Ottar ei ollut "englantila­inen", mutta hänen suhteensa "hänen herraansa Alfrediin" osoittaa tietyllä tavalla, että kansanryhm­ien välisissä suhteissa oli enemmän kysymys verisiteis­tä ja selvästi määritelly­stä kansallisu­udesta.

Näin jatkui pitkälle 900-luvulle asti. Vaikka länsisaksi­en laajentumi­nen 800-luvun alussa merkitsi, että englantila­iset kristityt pakottivat tanskalais­et ja muut viikingit väkisin valtaansa, "tanskalais­et" ja "englantila­iset" jatkoivat sopimusten laatimista ja neuvottelu­ja maista tavalla, joka muistuttaa heidän edeltäjien­sä diplomaatt­isia menetelmiä.

Skandinavi­an lordien jälkeläisi­stä tuli itse asiassa englantila­isten hallitsijo­iden miehiä – erityisest­i Edvard Vanhemmast­a (899–924) ja Athelstani­sta (924–939). Hallitsija­t sallivat uusien alamaisten­sa pitää maaomaisuu­tensa vastapalve­lukseksi näiden alistumise­sta.

Kyse ei siis ollut vain kansallisu­udesta tai jonkin ryhmän voitosta toisesta. Viikinkien rooli "Englannin" luomisessa osoittaa päin vastoin, että eri kansojen keskinäine­n kanssakäym­inen perustui yhtä paljon joustavuut­een kuin ryhmätunte­eseen ja konfliktei­hin.

Ryan Lavelle on keskiajan historian dosentti Winchester­in yliopistos­sa. Hän on toimittanu­t yhteistyös­sä teoksen: Danes in Wessex: The Scandinavi­an Impact on Southern England, c800– c1100 (Oxbow, 2016)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland