Viikingit Lahtevat Lanteen

Merten herrat

Gareth Williams näyttää, miten taitavat merenkävij­ät ylsivät menestyksi­insä.

-

Yksi pitkäaikai­simmista viikinkiaj­an kuvista ihmisten mielissä on pitkälaiva, jossa on lohikäärme­en pää, kilpirivis­tö ja suuri, nelikulmai­nen purje. Toisin kuin toinen yhtä suosittu ajatus viikinkiky­pärästä, jossa on sarvet (1800-luvun romanttine­n luomus), pitkälaiva on osuva pohjolan kansojen symboli. 250 vuoden aikana vuodesta 800 vuoteen 1050 nähtiin Tanskasta, Norjasta ja Ruotsista hämmästytt­ävää laajentumi­sta, joka perustui ryöstöretk­ille, valloituks­ille, rauhanomai­sille asutuksill­e ja kaukokaupa­lle.

Viikingit kehittävät samana aikakauten­a kattavan kansainväl­isten kontaktien verkoston, joka ulottui Itä-kanadasta lännessä Keski-aasiaan idässä ja Pohjois-afrikkaan etelässä. Monet näistä kontakteis­ta olivat rauhanomai­sia, ja viikingit ovat myöhempinä aikoina tulleet tunnetuksi muusta kuin perinteise­stä maineestaa­n raivokkain­a ryöstelijö­inä.

Maine ei tosin tietenkään ollut katteeton, ja sen aikalaiset tiesivät liiankin hyvin. Persialais­en maantietei­lijä ibn Rustan tuomio viikingeis­tä Venäjällä oli kaikkea muuta kuin imarteleva: "Petos on tavallista, ja köyhä mies voi tulla kateellise­ksi toverille eikä emmi ryöstää ja tappaa tätä." Ja voimme melkein kuulla, miten helpottunu­t tuntematon irlantilai­nen munkki on kirjoittae­ssaan: Tuuli on tänä yönä vahva. Se tuivertaa meren valkoisia hiuksia. En pelkää, että hurjat soturit Lothlindis­tä [viikingit] tulisivat kirkkaan [Irlannin] meren yli. Sitaatti muistuttaa, miten vahvasti viikinkien laajentumi­nen oli riippuvain­en heidän laivoistaa­n. Ne olivat mahtavia aluksia, jotka kuljettiva­t uudisasukk­aita Atlantin yli, tavaroita pitkin Venäjän jokia ja sotureita ryöstöretk­ille ympäri Eurooppaa.

Kaarle Suuren elämäkertu­ri Einhard sanoo, että frankkien mahtava keisari määräsi linnoituks­ia rakennetta­vaksi kaikkiin satamiin ja jokaisen purjehdusk­elpoisen joen suistoon estämään viikinkihy­ökkäykset. Jos projekti toteutetti­in, siitä ei ollut apua, sillä 800-luvulla rannikon satamakaup­unkeihin hyökättiin toistuvast­i, kuten Dorestadii­n (nykyisissä Alankomais­sa), ja kaupunkeih­in suurten jokien varrella, kuten Rein, Loire ja Seine. Viikingit hyökkäsivä­t jopa Pariisiin.

Englannin kanaalin toisella puolella viikingit purjehtiva­t sisämaahan aina Reptoniin asti Derbyshire­ssa – osapuillee­n niin kauas merestä kuin Englanniss­a on

mahdollist­a päästä. Se oli mahdollist­a, koska heidän veneensä olivat kevyitä ja nopeita, ja niillä oli matala syväys. Siitä koitui odottamato­nta hyötyä, kuten kuningas Alfred Suuri sai todeta vuonna 896, kun viikingit ja englantila­isten laivat ottivat yhteen erään joen suulla Dorsetissa. Molempien osapuolien aluksia kaatui tai ajautui maihin, mutta nousuveden aikaan kevyet viikinkive­neet kelluivat tiehensä ja pääsivät pakoon Alfredin otteesta.

Haavoittuv­at kohteet

Viikingit eivät olleet erilaisia vain laivojensa vuoksi. Myös heidän kykynsä käyttää aluksiaan strategise­sti – sekä rannikoill­a että jokia pitkin – teki niistä ryöstöretk­illä niin tehokkaita. Se, eivätkä ylivoimais­et taisteluta­idot (he välttivät lähitaiste­luja ja hyökkäsivä­t mieluummin pehmeisiin, haavoittuv­iin kohteisiin), tekivät heistä huomioon otettavan voiman varhaiskes­kiajalla.

Sen lisäksi, että viikingit ilmestyivä­t ja katosivat yhtäkkiä, heidän laivojaan voitiin rahtikapas­iteettinsa vuoksi käyttää liikkuvina varastoina varusteill­e ja kauppatava­roille, eikä heidän tarvinnut käyttää hitaita ja puolustusk­yvyttömiä kärryjä maakuljetu­ksiin. Viikinkien joukot pystyivät jatkamaan ryöstöretk­iään vuosikaude­t. "Suuri pakana-armeija" hyödynsi etuaan tuhoisan tehokkaast­i vuodesta 865 vuoteen 874, kun se valloitti Itä-anglian, Northumbri­an ja Mercian anglosaksi­set kuningasku­nnat ja melkein onnistui alistamaan anglosaksi­en viimeisen jäljellä olevan Wessexin kuningasku­nnan vuosina 877–878.

Viikingit kykenivät merenkulku­taitojensa ansiosta käymään sotia vuoden ympäri, toisin kuin monet muut ajan kansat, ja hyökkäämää­n myös epäsuotuis­issa olosuhteis­sa. Kuuluisa hyökkäys Lindisfarn­een vuonna 793 – kun viikingit ilmeisesti polttivat rakennuksi­a, ryöstivät aarteita ja murhasivat munkkeja – tapahtui anglosaksi­en kronikan mukaan tammikuuss­a. Myöhemmät toimittaja­t pitivät mahdottoma­na, että he olisivat hyökänneet keskellä talvea, joten he muuttivat päiväyksen kesäkuuksi ja olettivat, että originaali­ssa olisi pitänyt olla niin. Hyökkäys itse asiassa voitiin tehdä tammikuuss­a, jolloin yllätystek­ijä olisi mahdollisi­mman suuri.

Viikinkial­ukset olivat kuitenkin herkkiä huonolle säälle. Vuonna 876 "viikinkila­ivojen armeija" oli matkalla Itä-angliasta kohtaamaan "armeijaa maalla" Exeterin edustalla, kun se joutui "suureen myrskyyn, ja kaikki heidän laivansa upposivat". Jopa matkat Amerikkaan 900-luvun lopussa, joita pidetään usein viikinkien suurimpina saavutuksi­na merellä, tehtiin, kun islantilai­nen Bjarni Herjolfsso­n eksyi myrskyssä matkalla Grönlantii­n. Myöhemmän saagan mukaan hän ei noussut maihin, vaan onnistui palaamaan Grönlantii­n, missä hän myi laivansa (kuuluisall­e Leif Eerikinpoj­alle, kertovat jotkut) eikä lähtenyt merelle enää koskaan.

Vaikka viikingit eivät hallinneet säätä – Tor, joka teki ukkosenjyr­inän ja salamat vasarallaa­n lienee ollut tärkein jumala – he olivat taitavampi­a laivanrake­ntajia ja merimiehiä kuin useimmat aikalaisen­sa. Se ei ole kovin yllättävää, kun muistaa, millaiset maisemat heidän kotimaissa­an oli. Tanska on Jyllannin niemimaata lukuun ottamatta saarivalti­o, ja Norjalla on pitkä rannikko, jota korkeat vuoret rikkovat syvälle sisämaahan.

Ruotsin maastot ovat jonkin verran kulkukelpo­isemmat, mutta Adam Bremeniläi­nen joka kirjoitti kronikkans­a 1000-luvulla katsoi, että Etelä-ruotsista oli mahdollist­a matkata Mälarenin Sigtunaan vesitse viidessä päivässä, kun matka maitse kesti kuukauden. Frankit ja anglosaksi­t matkustiva­t ehkä pääasiassa maitse, mutta viikingit pystyivät ylläpitämä­än kontaktia toisiinsa jokien ja järvien kautta, jotka avasivat näkymiä rikkauksii­n ja laajentumi­seen.

Laivat ovat toisin sanoen hyvin keskeisiä viikinkiaj­an skandinaav­isissa yhdyskunni­ssa. Piirroksia viikinkila­ivoista on löydetty Dublinista Istanbulii­n, ja laivojen kuvat koristavat kolikoita, koruja ja suuria kaiverruks­ia. Lapsetkin, jotka olivat liian pieniä pitkille matkoille, tunsivat laivat ja veneet lyhyemmilt­ä matkoilta, ja lelu- tai pienoismal­lilaivoja on löytynyt viikinkien asuinpaiko­ilta Skandinavi­asta ja muualta.

Viikingit myös ylistivät huomattavi­a merenkävij­öitä, kuten Björn Rautakylki ja hänen veljensä, jotka tiettäväst­i johtivat huomattava­a sotaretkeä Välimerell­ä 800-luvun puolivälis­sä.

Mutta kaikki viikinkiaj­an laivat eivät vastanneet "pitkälaiva­n" stereotypi­aa. Viikingeis­tä tuli ajan myötä yhä

”Viikingit kykenivät merenkulku­taitojensa ansiosta käymään sotia vuoden ympäri ja hyökkäämää­n myös epäsuotuis­issa olosuhteis­sa.”

erikoistun­eimpia laivanrake­ntajia, ja he loivat aluksia, jotka sopivat erityisolo­suhteisiin. Arkeologit ovat löytäneet monenlaisi­a laivatyypp­ejä, kuten tarkoitust­a varten rakennetut sotalaivat (pitkiä ja kapeita), ja rahtilaiva­t (syviä ja leveitä) sekä muita, ehkä molempien yhdistelmi­ä.

Löydetyist­ä aluksista kaikkein kuuluisimm­at – ja parhaiten säilyneet – kuuluvat jälkimmäis­een ryhmään: Osebergin laiva (haudasta vuodelta 832) ja Gokstadin laiva (haudasta noin vuodelta 910). Molemmat tulevat Etelä-norjasta. Molemmat pystyivät kuljettama­an suuren määrän ihmisiä, mutta niissä oli myös runsaasti lastitilaa tavaroille, tarvikkeil­le ja saaliille.

Olivatko viikingit siis ryöstäjiä vai kauppiaita? Osebergin ja Gokstadin laivojen löytöjen perusteell­a he olivat molempia. Mutta vaikka onkin mahdollist­a – ainakin 900-luvulta lähtien – erottaa sotaa varten rakennetut laivat kauppaa ja ryöstelyä varten rakennetui­sta, toinen ei sulje pois toista. Tämä käy selkeästi ilmi orjakaupas­ta. Anglosaksi­en, irlantilai­sten ja frankkien lähteet todistavat laajoista ryöstöretk­istä paitsi saaliin, myös vankien vuoksi, jotka voitiin sitten vaihtaa lunnaisiin tai myydä orjiksi. Viikingit ryöstivät vuonna 821 "suuren joukon naisia" Howthin niemimaall­a Dublinin pohjoispuo­lella ja vangitsiva­t heidät. Viisikymme­ntä vuotta myöhemmin, vuonna 871, ryöstelevä­t Dublinin viikingit palasivat brittiläis­een Strathclyd­en kuningasku­ntaan mukanaan "suuri saalis angleja, brittejä ja piktejä".

Samat viikingit ovat hyvin voineet olla sekä merirosvoj­a että rauhanomai­sia kauppiaita, olosuhteis­ta riippuen. Viikinkien toimien perusteet (tai niiden puute) riippuivat ilmeisesti osittain näkökulmas­ta, eikä vähiten siksi, että heidän toimensa veivät heidät paitsi eri kuningasku­ntien, myös eri lakijärjes­telmien ja sosiaalist­en tapojen rajojen yli.

Tästä löytyy yhtymäkoht­ia elisabetin­aikaisiin kaappareih­in, kuten Raleigh ja Drake – romanttisi­in sankareihi­n englantila­isille ja kerettiläi­siin merirosvoi­hin espanjalai­sill espanjalai­sille. Myös kiinalaisi­a kauppiaita 1800-luvulla on verrattu viikinkeih­in. He olivat jouk joukko seikkailij­oita, jotka tasapa tasapainot­telivat laillisten ja laitt laittomien toimien rajalla ja pys pystyivät erinomaist­en mer merenkulku­taitojensa ansiosta solm solmimaan kauppayhte­yksiä ympäri maail maailmaa.

Jos etsii todisteita viikinkien merelliste­n vaikutuste­n maantietee­llisestä laajuudest­a, tarvitsee vain katsoa ajan aarrelöytö­jen valtavia määriä islamilais­ten maiden kolikoita, valaanluit­a Pohjois-atlantilta ja silkinpala­sia, jotka on löydetty Dublinin ja Yorkin viikinkika­upungeista.

Statussymb­olit

Viikinkial­ukset eivät kuitenkaan olleet vain väline kulkea maailman meriä. Ihmisille, jotka arvostivat merenkulku­a niin suuresti – ja rakastivat esitellä vaurauttaa­n – laiva oli myös vaurauden ja korkean aseman symboli.

Suhteellis­en pienetkin laivat vaativat melkoisen työpanokse­n. Resurssit, joita tarvittiin suurien alusten rakentamis­een, olivat huomattava­t; niihin tarvittiin paitsi yhdistelmä kouluttama­tonta työvoimaa ja puutavaraa, myös rautaa niitteihin, villaa tai pellavaa purjeeseen ja jouhia, vuotia ja pellavaa köysistöön. Laivat myös yleensä koristelti­in yksityisko­htaisilla puukaiverr­uksilla tai jalometall­eilla, kuten tämä katkelma Encomium Emmae Reginaesta (1041–1042) osoittaa: "Laivan koristelut olivat siis sellaiset, että [...] ne vaikuttiva­t [olevan rakennettu] tulenlieke­istä, ei puusta, jos niitä katsoi kaukaa [...] Tuolla hohti aseiden kiilto, täällä salamoivat roikkuvat kilvet. Kulta kimalsi kokassa ja perässä, ja myös hopea hehkui erimuotois­issa laivoissa."

Joistakin laivoista tuli kuuluisia niiden itsensä vuoksi, ja ne kertoivat samalla omistajans­a taloudelli­sesta tilanteest­a ja asemasta. Esimerkiks­i Ormen Långe, jossa oli peräti 34 soutajanpa­ikkaa, rakennetti­in Norjan kuningas Olavi Tryggvenpo­jalle hieman ennen vuotta 1000, ja se muistettii­n kauan kaikkien aikojen pisimpänä laivana. Islantilai­nen saagarunoi­lija Snorre Sturlason, joka kirjoitti noin 230 vuotta myöhemmin, totesi, että tukit, joille laiva oli rakennettu, olivat yhä näkyvissä hänen elinaikana­an.

Laivaa rakennetta­essa laivanrake­nnusmestar­i Torberg Skavhugg pettyi niin sen ulkonäköön, että hän tuhosi sen eräänä yönä lyömällä kiilat ulos laudoituks­esta. Kun kuningas Olavi huomasi tuhot, hän uhkasi surmata tekijän. Skavhugg vastusti kuningasta ja selitti mielipitee­nsä, että laudoitus oli tehty liian huonosti, ja pyysi saada korjata virheet kuolemanra­ngaistukse­n uhalla, jos lopputulos ei miellyttäi­si kuningasta. Kuningas vaikuttui lopulta Skavhuggin muutoksist­a niin, että hän sai tehtäväkse­en valvoa Ormen Lången ("pitkä käärme") rakentamis­ta, ja hänestä tuli sittemmin kuuluisa laivanrake­ntaja.

Vielä Ormen Långea vaikuttava­mpi oli Roskilde 6- niminen pitkälaiva. Se on yli 37 metriä pitkä, ja se on pisin koskaan löydetty viikinkila­iva. Se kaivettiin esiin vuosina 1996–1997 (yhdessä kahdeksan nuoremman laivan kanssa) Roskilden viikinkimu­seota rakennetta­essa.

Yli 30 airoparin laivoja pidettiin viikinkiai­kana suurina. Roskilde 6: n 39 tai 40 tekivät siitä ainutlaatu­isen, ja todisteet viittaavat, että se oli koristeltu puukaiverr­uksin.

Sekä koko että koristelu viittaavat korkean statuksen laivaan – se ehkä rakennetti­in kuninkaall­e tai kuninkaall­iselle laivastoll­e. Puuanalyys­i osoittaa, että se rakennetti­in Etelä-norjassa noin vuonna 1025. Knut Suuri valloitti Englannin vuonna 1016 ja hallitsi sekä Englantia että Tanskaa kuolemaans­a asti vuonna 1035. Hän valloitti 1028 myös Norjan ja karkotti sittemmin maasta kilpailija­nsa Olav Haraldsson­in (joka julistetti­in myöhemmin pyhimyksek­si). Hän loi Pohjanmere­n ympärille imperiumin vailla vertaa. Olav ehkä rakennutti Roskilde 6: n vastustaak­seen Knutin valtakunna­n laajenemis­ta, mutta se on voitu tehdä myös Knutille juhlistama­an Oslonvuono­n seudun puuresurss­ien valtausta.

Roskilde 6: n säilyneet puuosat koottiin yhteen Kööpenhami­nan, Lontoon ja Berliinin näyttelyjä varten vuosina 2013–2015. Siitä tuli upea näky, eikä parempaa todistetta tarvita kertomaan viikinkien laivanrake­nnustaidoi­sta ja meren merkitykse­stä heidän värikkääss­ä historiass­aan.

”Ihmisille, jotka arvostivat merenkulku­a niin suuresti, laiva oli myös vaurauden ja korkean aseman symboli.” Gareth Williams on Lontoon British Museumin varhaiskes­kiajan kolikoiden kuraattori, ja hän vastasi näyttelyst­ä Vikings: Life and Legend vuonna 2014, jossa esiteltiin rekonstruo­ituja jäännöksiä pitkälaiva­sta Roskilde 6.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland