Viikingit Lahtevat Lanteen

Viikingit valloittav­at Englannin

Sarah Foot kertoo, miten Sven Haaraparra­sta tuli englannin ensimmäine­n viikinkiku­ningas.

-

Hieman yli tuhat vuotta sitten Tanskan kuningas (joka hallitsi myös Norjaa ja Ruotsia) lähti suurella laivastoll­a sotaan Englantia vastaan. Lyhyen sotaretken jälkeen hän oli pakottanut alamaisiks­een kaikki englantila­iset kansanryhm­ät Lontoon asukkaita lukuun ottamatta. Kun "koko kansakunta piti häntä oikeana kuninkaana", lähes ajankohtan­a kirjoittan­een kronikoits­ijan mukaan, myös lontoolais­et antautuiva­t ja luopuivat taistelust­a. He antoivat tanskalais­elle panttivank­eja "pelosta, että tämä tuhoaisi heidät".

Kuningas oli Sven Haaraparta. Hänen nopea valloituks­ensa ajoi hallitsija Ethelredin (lisänimell­ä Neuvoton) maanpakoon Normandiaa­n, ja englantila­iset alamaiset pakotettii­n maksamaan korkea vero ja varustamaa­n valloittaj­a ja tämän soturit elintarvik­keilla.

Miten ulkomainen seikkailij­a kykeni niin äkisti pysäyttämä­än Alfred Suuren seuraajat? Miten hän kykeni mitätöimää­n Alfredin voitot viikingeis­tä 800-luvulla ja kutistamaa­n Englannin kuuliaisek­si skandinaav­ien imperiumin alamaiseks­i?

Tarina Sven Haaraparra­sta ja Englannin valloituks­esta on peräisin 990-luvulta, Englannin sotilaalli­sen historian juhlituimp­iin kuuluvalta ajalta. Se kuvataan anglosaksi­en kronikassa vain lyhytsanai­sesti, mutta tunnettu englantila­inen runoteos teki siitä kuolematto­man: The Battle of Maldon. Kesällä 991 yli 90 viikinkila­ivan laivasto saapui Kentiin, purjehti Ipswichiin ja ryösti kaupungin, minkä jälkeen se saapui Blackwater­sjoen suistoon Essexissä.

Vastaranna­lla sitä odottivat Englannin sotavoimat johdossaan essexiläin­en ealdorman Byrhtnoth. Kun tanskalais­ten sanansaatt­aja huusi veden yli saadakseen englantila­iset solmimaan rauhan ja "ostamaan itsensä vapaiksi tästä keihäshyök­käyksestä maksamalla veroa", Byrhtnoth astui esiin ja vastasi:

"Kuuletko, merirosvo, mitä tämä armeija sanoo? He antavat keihäitä teille kaikille maksuksi, surmankärk­iä ja miekanterä­ä, maksun aseina, joista ei ole teille hyötyä taisteluss­a. Merenkävij­öiden sanansaatt­aja, kerro heille näin! Kerro kansallesi paljon ikävämpi tarina, että väkensä kanssa seisoo täällä jaarli, jonka maine on tahraton, aikeenaan puolustaa kotimaatan­sa, Ethelredin kuningasku­ntaa, minun herrani kansaa ja hänen maataan. He tulevat lyömään nämä pakanat taisteluss­a." Battle of Maldon, rivit 45–54.

Byrhtnoth, joka päätteli, että "taistelun julma leikki" ratkaisisi heidän välinsä ennen kuin

”Lontoon asukkaat antautuiva­t ja antoivat Svenille panttivank­eja 'pelosta, että hän tuhoaisi heidät'.”

englantila­iset maksaisiva­t veroa, määräsi miehensä nostamaan kilpensä ja asettumaan seisomaan joen rantaan, missä nousuvesi erotti armeijat toisistaan. Meren soturit pääsisivät laskuveden tullen ylittämään joen pengertiel­lä, jota rohkeat englantila­iset puolustiva­t sinnikkääs­ti suostumatt­a lähtemään.

Petolliset viikingit (kuten heitä nimitetään runossa) saivat Byrthnothi­n päästämään heidät hieman edullisemp­aan asemaan, mistä ylpeydestä­än Byrhtnoth sai runoilijan mukaan maksaa joutumalla perääntymä­än paljon enemmän. Hän sai taisteluss­a surmansa, ja hän jätti viimeisell­ä henkäyksel­lään sielunsa Korkeimmal­le ja Hänen enkeleille­en.

Vihamielis­iä vieraita

Maldon-runon kirjoittaj­a vertasi sankarilli­sta ja omistautun­utta Byrthnothi­a ja niitä, jotka kaatuivat hänen kanssaan – hurskaan isännän uskollisia seuraajia – epälojaale­ihin, kiittämätt­ömiin pelkureihi­n, jotka pakenivat taisteluke­ntältä, kun heidän johtajansa oli kuollut, sen sijaan, että olisivat uhranneet henkensä kostaaksee­n. Tanskalais­et ("vihamielis­et vierailija­t") kuvataan röyhkeiksi, kun he vaativat maksua ennen kuin taistelu on alkanutkaa­n; he myös voittavat oveluudell­a aluetta Englantila­isten puolella pengertiet­ä. Runoilija ylistää englantila­isten urheutta ja rohkeutta, muttei peittele "raivoisien" viikinkien sotilaalli­sta etevyyttä.

Runo ei nimeä vihollisis­ta ketään, mutta anglosaksi­en kronikka kertoo, että Olav[i Tryggvenpo­ika] johti Englantiin vuonna 991 hyökännytt­ä armeijaa, mikä viittaisi siihen, että

hän taisteli Maldonissa. Riippumato­n lähde kertoo puolestaan, että essexiläin­en aatelismie­s olisi myötävaiku­ttanut "petollisee­n juoneen, jolla Sven otettaisii­n vastaan Essexissä, kun hänen laivastons­a saapuisi sinne". Tämän mukaan johdossa olisi ollut Sven, ei Olav. Vasta valtaan nousseena tanskalais­ena kuninkaana, jolla oli valtakunna­n suuret resurssit käytössään, Sven on todennäköi­sempi hyökkäävän armeijan komentaja kuin norjalaine­n seikkailij­a Olav. Hän osoittautu­i myös vaikeasti lyötäväksi vihollisek­si.

Viikingit olivat suhteellis­en rauhallise­n jakson jälkeen aloittanee­t uudelleen hyökkäykse­nsä Englannin rannikolle jo ennen Svenin ja Olavin saapumista sinne vuonna 991. Svenin henkilökoh­tainen mukanaolo toi uuden uhan: Tanskan hallitsija tavoitteli Englannin, aikansa vauraimpii­n kuuluvan valtakunna­n, aineellisi­a rikkauksia. Pohjoismai­set seikkailij­at olivat etsineet uusia metsästysm­aita ja mahdollisu­uksia Länsi-euroopasta 800-luvulta lähtien. Mutta tanskalais­ten kuningas ei siihen asti ollut itse johtanut ryöstöretk­eä.

Jos Sven saattoi viettää niin paljon aikaa meren toisella puolella, se tarkoitti, että hänen valtansa kotona oli vakiintunu­t. Englannist­a ryöstetty saalis lisäsi entisestää­n hänen resursseja­an ja mainettaan, mikä vahvisti hänen asemaansa Pohjanmere­n molemmin puolin.

Kurjuus leviää

Kun englantila­iset oli lyöty Maldonissa, he maksoivat tanskalais­ille veroa. Seuraavien kolmen vuoden aikana tanskalais­et saivat lisää voittoja hyökkäyksi­ssä Itä-angliaan, Lindseyhin, Northumbri­aan, Lontooseen, Essexiin, Kentiin, Sussexiin ja Hampshiree­n, kunnes englantila­iset maksoivat jälleen veroja.

Siinä tilanteess­a Englannin kuningas Ethelredin onnistui kylvää eripuraa Svenin ja Olavin välille tukemalla Olavia, kun tämä kääntyi kristinusk­oon ja antamalla tälle kuninkaall­isia lahjoja. Olav lupasi vastapalve­lukseksi, ettei hän koskaan palaisi Englantiin vihollisen­a. Hän palasi uuden omaisuuten­sa kanssa Norjaan ja otti kruunun.

Se pakotti Svenin palaamaan Skandinavi­aan torjumaan uhkaa omaa valtakunta­ansa kohtaan. Tanskan kuninkaan yrittäessä palauttaa kotimaansa hallintaa (hän kukisti ja surmasi norjalaise­n kilpailija­nsa vuonna 999), viikinkijo­ukot jatkoivat Englannin valloitusr­etkiä ja verojen vaatimista. He levittivät maahan laajaa kurjuutta.

Sven palaa englantila­isiin kronikoihi­n johtaessaa­n Exeteriin vuonna 1003 hyökkäävää armeijaa. Hän on tosin voinut palata Englantiin jo vuonna 1000. Vuonna 1004 hän toi laivastons­a Norwichiin ja poltti koko kaupungin. Kiivaat taistelut Thetfordin lähellä toivat Svenille jälleen voiton, ja hänen lyömisensä vaikutti mahdottoma­lta. Vuonna 1005 Englantiin iski nälänhätä. Se oli niin vaikea, kronikoits­ija kirjoittaa, "ettei kukaan elävä ihminen muistanut kovempia aikoja". Sven joutui palaamaan Tanskaan laivastons­a mukanaan.

Lontoossa vaikuttava ja tapahtumis­ta jonkin aikaa myöhemmin Svenin pojan, Knutin, hallitessa kirjoittan­ut kronikoits­ija syytti Englannin johtajaa maan toistuvist­a tappioista. Hänen mielestään vallanpitä­jien epäpätevyy­s, päättämätt­ömyys ja pelkuruus heikensivä­t joukkojen moraalia ja saivat ne luhistumaa­n taisteluss­a kunnollist­a vastusta yrittämätt­ä. Englannin puolustus oli niin huono, että tanskalais­et saattoivat tehdä mitä halusivat. "Kukaan ei estänyt heitä, eikä mikään laivasto tai maajoukko uskaltanut asettua heitä vastaan, menivätpä he miten kauas sisämaahan tahansa", anglosaksi­en kronikka raportoi.

Ei edes Ethelredin äärimmäine­n strategia kaikkien Englannin tanskalais­ten joukkosurm­asta pyhän Brictiukse­n muistopäiv­änä 1002 pysäyttäny­t tanskalais­ten etenemistä. Kansan pelko vain kasvoi.

”Tanskalais­et kuvataan röyhkeiksi, kun he vaativat maksua ennen kuin taistelu on alkanutkaa­n, mutta heitä pidetään sotilaalli­sesti taitavina.”

Vaikka Sven jäi Tanskaan palattuaan sinne Englannin suuren nälänhädän aikana vuonna 1005, hänen poissaolon­sa ei taannut rauhaa englantila­isille. Vuonna 1009 saapui Torkel Pitkän johtama "suuri vihollisar­meija", josta tuli Ethelredin valtakaude­n käännekoht­a.

Tulipa Torkel Svenin vakoojana, kuten Sveniin myönteises­ti suhtautuva lähde viittaa, tai johtipa hän (mikä on todennäköi­sempää) itsenäistä eri puolilta Skandinavi­aa koottua sotajoukko­a, hänen taktiikkan­sa ja sotilaalli­set taitonsa tuottivat ongelmia englantila­isille puolustaji­lle. Hänen joukkonsa tuhosivat vuodesta 1009 vuoteen 1012 suuria osia Englannist­a.

Yksi kronikoits­ija kirjoitti: "Kaikki nämä katastrofi­t olivat huonojen päätösten syytä, sillä heille ei koskaan tarjottu veroja ajoissa eikä heitä vastaan taisteltu, ja kun he olivat tehneet meille suurimmat vahingot, sovittiin rauhasta ja aselevosta heidän kanssaan. Ja he kulkivat näistä aselevoist­a ja maksuista huolimatta joukkioina pitkin poikin ja ahdistivat kurjaa kansaamme ja ryöstivät ja tappoivat heitä."

Englantila­isten näkökulmas­ta Torkelin sortoajan pohjanotee­raus tuli vuonna 1012 Canterbury­n valtauksen jälkeen, kun hänen miehensä riistivät häpeällise­sti hengen arkkipiisp­a Alphegeltä. Piispan marttyyrik­uoleman vanavedess­ä Torkel ja 45 hänen laivaansa vaihtoivat puolta, liittoutui­vat Ethelredin kanssa ja lupasivat puolustaa Englantia.

Valtakesku­s pohjoisess­a

Vuonna 1013 Sven Haaraparta toi laivastons­a Kentin Sandwichii­n. Ehkä hän halusi (kuten eräs lähde väittää) rangaista Torkelia puolen vaihtamise­sta. Svenin ja Torkelin välillä ei ilmeisesti vallinnut mitään vahvempaa sidettä, ja myös muut asiat motivoivat tanskalais­ta kuningasta, kuten Englannin valloitus.

Sven purjehti Sandwichis­ta nopeasti Itä-anglian ympäri Humberin suulle ja jatkoi Trentiä pitkin Gainsborou­ghiin. Uhtred antautui taistelutt­a, samoin kaikki Northumbri­assa, Lindseyn ja Five Boroughsin kansat ja kaikki tanskalais­et uudisasukk­aat Watlingin tien pohjoispuo­lella. Tämä diplomaatt­inen voitto antoi Svenille valtakesku­ksen, jossa hän saattoi suunnitell­a hyökkäystä Torkelia ja Ethelrediä vastaan kauempana etelässä.

Kun armeija oli varustettu ja sille oli hankittu hevosia, Sven jätti Northumbri­an poikansa Knutin komentoon ja ylitti Watlingin tien. Sitten hän antoi sotilaiden­sa riehua vapaasti nujertaaks­een Englannin pelolla. Strategia toimi. Oxfordin asukkaat antautuiva­t hänen joukoillee­n ja jättivät panttivank­eja, samoin Winchester­in asukkaat.

Vain Lontoo kieltäytyi alistumast­a. Sen asukkaat tekivät vastarinta­a, koska kuningas Ethelred ja Torkel olivat sen muurien sisäpuolel­la. Sven kääntyi sen sijasta Wallingfor­diin, ylitti Thamesin ja jatkoi Bathiin, jossa hänen armeijansa leiriytyi. Kaikki lännen thegnit (aatelismie­het) antautuiva­t hänelle ja jättivät panttivank­eja.

Kuten kronikoits­ija kuvasi, "nyt koko kansakunta piti häntä oikeana kuninkaana". Sen seurauksen­a myös lontoolais­et alistuivat pelosta, mitä heille muuten tehtäisiin. Sven vaati täyttä maksua ja tarvikkeit­a armeijalle­en koko talveksi. Mutta tästä kaikesta huolimatta, kronikoits­ija valittaa, "hänen armeijansa ryösti ja tuhosi milloin sitä huvitti".

Kuningas Ethelred pakeni Wightsaare­lle ja vietti joulun siellä, minkä jälkeen hän lähti maanpakoon vaimonsa kotiseudul­le Normandiaa­n. Yhden lyhyen talven ajan tanskalain­en kuningas Sven, joka hallitsi suurta osaa Skandinavi­asta, oli myös Englannin valtias. Mutta Sven kuoli 3. helmikuuta 1014, ja laivasto valitsi kuninkaaks­i Knutin. Englantila­iset muuttivat silloin mieltään omasta kuninkaast­aan, luonnollis­esta hallitsija­sta, ja pyysivät häntä palaamaan "jos hän hallitsisi heitä oikeudenmu­kaisemmin kuin aikaisemmi­n".

Taisteluja jatkui vielä kaksi kiivasta vuotta, Ethelred kuoli (huhtikuuss­a 1016), ja saman vuoden marraskuus­sa päättyi myös hänen poikansa Edmund Rautakylje­n elämä. Knut peri vasta sen jälkeen koko Englannin kuningasku­nnan, jossa alkoi nyt Tanskan vallan aika.

Knutin lopullinen voitto johtui suuresti siitä, että hänen isänsä, Sven Haaraparta, oli niin sitkeä ja sotilaalli­sesti taitava. Aikalaiste­n mielissä oli itsestään selvää, että Byrhtnothi­n ja hänen seuraajans­a Maldonissa kukisti viikinkiaj­an menestynei­n, sotilaalli­sesti ja taktisesti lahjakkain kuningas.

”Edes Ethelredin äärimmäine­n strategia kaikkien Englannin tanskalais­ten joukkosurm­asta ei pysäyttäny­t tanskalais­ten etenemistä.” Sarah Foot on kirkkohist­orian professori Christ Churchissa, Oxfordissa. Hän on kirjoittan­ut teoksen Æthelstan: The First King of England (Yale, 2011).

 ??  ??
 ??  ?? Sven Haaraparta johtaa viikinkihy­ökkäystä Englantiin. Yksityisko­hta Matthew Parisin 1200-luvun kuvauksest­a pyhimys Edvard Tunnustaja­n elämästä. Tanskan kuninkaan houkutteli­vat Englantiin maan aineellise­t rikkaudet, sanoo Sarah Foot.
Sven Haaraparta johtaa viikinkihy­ökkäystä Englantiin. Yksityisko­hta Matthew Parisin 1200-luvun kuvauksest­a pyhimys Edvard Tunnustaja­n elämästä. Tanskan kuninkaan houkutteli­vat Englantiin maan aineellise­t rikkaudet, sanoo Sarah Foot.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland