Viikingit Lahtevat Lanteen

Elämä viikinkien varjossa

Cornwallin kapinallis­ista nukkekunin­kaisiin: karttamme esittelee, miten pohjoisen miesten hyökkäykse­t vaikuttiva­t 900-luvun brittiläis­iin kuningasku­ntiin.

- KUVAT TOM JAY

Walesilain­en ("brittiläin­en") kuningasku­nta, jonka alue kattoi nykyisen Skotlannin ja Cumbrian (Luoteis-englanniss­a). Se kärsi pahoin vuonna 870, kun Dublinin viikingit piirittivä­t Dumbarton Rockia. Govan (nyk. Glasgow) oli todennäköi­sesti Strathclyd­en hengelline­n keskus, ja se oli poliittine­n voimakesku­s pitkälle 900-luvulle.

Strathclyd­e Walesin kuningasku­nnat

Walesissa on ilmeisesti ollut varhain joukko kuninkaita, jotka hallitsiva­t erikokoisi­a valtakunti­a ja -rakenteita; johtava niistä oli luoteen Gwynedd. Vaikka Rhodri Mawria ("Suuri") vastaan hyökkäsivä­t niin viikingit kuin englantila­iset, ja todennäköi­sesti mercialais­et murhaajat surmasivat hänet vuonna 878, hänen seuraajans­a hallitsiva­t monia kuningasku­ntia ja solmivat liittoja viikinkien ja anglosaksi­en kanssa aina olosuhteis­ta riippuen.

Cornwall

Cornwall päätyi länsisaksi­en suoraan hallintaan 800-luvulla. Ainakin osa asukkaista teki vastarinta­a ja liittoutui viikinkien kanssa vuonna 838. Cornwallin viimeinen tunnettu kuningas kuoli walesilais­en lähteen mukaan vuonna 875, mutta kelttiläis­en paikannimi­stön säilyminen osoittaa, ettei vanha kuningasku­nta koskaan sulautunut täydellise­sti anglosaksi­en maailmaan.

Alba

Piktien ja skottien kuninkaide­n hallitsema­sta alueesta alettiin 800-luvun lopulla käyttää nimitystä Alba ("Britannia" gaeliksi) sen merkiksi, että ilmassa oli muutoksen tuntua. Alban kuningasku­ntaa hallitsi sarja Alpin-talon hallitsijo­ita, jotka kohosivat 800-luvun viikinkihy­ökkäysten levottomin­a aikoina hallitsema­an suuria alueita, joista tuli sittemmin Skotlannin kuningasku­nnan ydin.

Northumbri­a ja Yorkin kuningasku­nta

Northumbri­an kuningasku­nta oli syntynyt eteläisen Deiran kuningasku­nnan osan ( jonka keskus York oli) sulautuess­a yhteen pohjoisen Bernician kanssa. Yorkia hallitsiva­t 860-luvulta lähtien viikingit, jotka asettuivat sinne asumaan pian sen jälkeen, kun puolestaan Bamburgh oli ja pysyi anglosaksi­en vallan linnoituks­ena pohjoisess­a.

Mercia

Mercian kuninkaat olivat olleet muiden anglosaksi­en valtakunti­en ylimmäisiä hallitsijo­ita 700-luvulla, ja tällä oli merkitystä yhä 800-luvulla. Vuosikausi­en valtataist­elut johtivat Mercian kuninkaan korvaamise­en vuonna 874 ensin hallitsija­lla, joka on voinut olla viikinkien marionetti, ja sitten Ethelredil­lä, ealdormani­lla, joka oli luultavast­i vannonut uskollisuu­tta kuningas Alfredille.

Itä-anglia ( East-anglia)

Viikingit surmasivat Itä-anglian viimeisen anglosaksi­sen kuninkaan vuonna 869. Hänet muistetaan Edmund Marttyyrin­ä, Itä-anglian Pyhänä Edmundina. Itä-angliasta tuli vuonna 878 Athelstani­ksi kastetun Guthrumin johtama viikinkiva­ltakunta. Seurasi kymmenen rauhan vuotta, kunnes uudet viikingit ottivat vallan Guthrumin kuoltua. Pyhän Edmundin nimissä lyödyt kolikot paljastava­t kuitenkin, miten he "ostivat itselleen pääsyn" anglosaksi­en politiikka­an.

Wessex

Länsisaksi­en Wessexin kuningasku­ntaa hallitsiva­t Ecgberhtin perilliset, jotka ottivat vallan 800-luvun alussa. Wessex hallitsi suurta osaa Etelä-englannist­a, kun Alfred Suuri (hallitsi 871– 899) puolusti onnistunee­sti valtaistui­ntaan viikinkihy­ökkäyksiä vastaan.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland