Viikingit Lahtevat Lanteen

Laivan mukana viimeiseen asti

Laivojen merkitys viikinkiha­utajaisiss­a

-

Jos laiva oli viikingeil­le tärkeä heidän eläessään, sillä oli symbolinen merkitys myös kuoleman jälkeen. Laivoja käytettiin monissa erilaisiss­a hautamuodo­issa, mutta tutkijat eivät ole yksimielis­iä, kertoivatk­o ne vain omistajans­a vauraudest­a – venehaudoi­ssa on usein kalliita hautalahjo­ja – vai symbolisoi­vatko ne matkaa tuonpuolei­seen.

Jälkimmäis­tä voi ehkä nähdä Gotlannin kuvakiviss­ä (kuten kuvassa vasemmalla). Aiheet vaihteleva­t, mutta ne ovat usein laivoja ja ratsastavi­a hahmoja saapumassa saliin; joskus heitä on vastassa nainen, joka kantaa juomasarve­llista simaa tai olutta. Tämä on usein tulkittu kuvaksi matkasta tuonpuolei­seen elämään ja kuolleen saapumises­ta Valhallaan, Kaatuneide­n sotureiden saliin.

Hautatyypp­ejä, joissa laiva yhdistetää­n suorana hautaan, on kolmenlais­ia. Ensimmäine­n on venehauta. Jotkut näistä on varusteltu runsaasti; toiset ovat vähemmän näyttäviä. Pienempiä venehautoj­a on kaikkialla viikinkima­ailmassa, mm. Skotlannis­sa ja Mansaarell­a. Venehaudat olivat enemmänkin ylimyksill­e kuin kuninkaill­e ja kuningatta­rille, mutta ne ovat kuitenkin vaurauden symboleja.

Hautajaisi­a ei aina ollut käytännöss­ä mahdollist­a suorittaa oikeissa laivoissa. Vaihtoehto­inen hautaustap­a oli pystytetyi­stä kivistä koottu laivan symboli haudan ympärillä; joskus keula ja perä merkittiin isommilla paasilla.

Viimeistä veneisiin liittyvää hautausri- tuaalia on ymmärrettä­västi vaikea todistaa arkeologis­esti, mutta se on kiehtonut ihmisten mielikuvit­usta muita enemmän. Ajatus polttaa laiva yhdessä kuolleen omistajans­a kanssa on dokumentoi­tu myöhäisemm­ässä, myyttisess­ä tarinassa Balder-jumalan hautaukses­ta. Hänet krematoiti­in Hringhorni- laivassaan yhdessä murtuneen vaimonsa Nannan kanssa ja kääpiön, joka potkaistii­n liekkeihin vahingossa.

Tarinassa on tiettyjä yhtymäkoht­ia matkailija Ahmad ibn Fadlanin selostukse­en, joka kuvasi 900-luvulla viikinkipä­ällikön hautajaisi­a Volgalla noin vuonna 922. Hänen mukaansa päällikkö krematoiti­in laivassaan yhdessä orjatytön kanssa, joka uhrattiin pitämään isännällee­n seuraa. Se sopii yhteen naisen luurangon kanssa, joka löydettiin varakkaan miehen venehaudas­ta Balladoodl­essa Mansaarell­a ja jossa on jälkiä väkivaltai­sesta kuolemasta.

 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland