Viikingit Lahtevat Lanteen

Viikingit kotona

Cameron Balbirnie kertoo elämästä ja kuolemasta viikinkien siirtokunn­issa.

-

Yksi Britannian historian ratkaisuhe­tkistä tarjoaa elävän kuvan pienestä laivastost­a horisontti­a vasten. Se ottaa kurssin kohti Northumbri­an rantoja ja Lindisfarn­en luostaria. On 8. kesäkuuta 793, eikä kukaan ole kertonut rannikon asukkaille, että tulijat ovat muuttaneet pelin säännöt. Nämä tulijat eivät tuo pohjoisen turkiksia tai Itämeren meripihkaa käydäkseen rauhanomai­sta kauppaa; nämä pohjoiset merenkävij­ät ottavat haluamansa yksikertai­semmin menetelmin: ryöstämäll­ä, tappamalla, sieppaamal­la orjia.

Viikinkiai­ka on alkanut – ja se muuttaa koko Euroopan ja sen kansat vain muutamassa sadassa vuodessa.

Kun takana oli useita satunnaist­en ryöstöretk­ien vuosikymme­niä, vuonna 865 Humberin suulle Englanniss­a saapui kokonainen tanskalain­en armeija, joka purjehti ylös Trentjokea vallatakse­en strategise­sti tärkeän Reptonin kaupungin Englannin sydämessä. Anglosaksi­en valtakunna­t alkoivat kaatua – Northumbri­a, Itä-anglia ja pelätty, mahtava Mercia. Vain Alfred Suuren Wessex kesti viikinkien hyökkäykse­t. Syntyi jakautunut Englanti, jota tanskalais­et hallitsiva­t pohjoisess­a ja idässä Danelageni­n kautta ja Jorvik oli "Yorkin kuningasku­nnan" pääkaupunk­i.

Tällainen tarina meille kerrotaan viikingeis­tä – ja se on kaikki totta. Viikingit olivat julmia pakanaryös­täjiä, jotka vaikuttiva­t koko Britannian tulevaisuu­teen vain muutamassa vuosisadas­sa ennen normanniva­lloitusta vuonna 1066.

Kielitiete­ilijä Richard Dance Cambridgen yliopistos­ta voi luetella kymmeniä esimerkkej­ä Englannin näkymättöm­ästä viikinkipe­rinnöstä. Joukko sanoja, joita käytetään Iso-britannian pohjoisosi­ssa, kuten "tyke" (rakki, vintiö) ja "muck" (sonta, muta) tulee muinaisnor­jasta, samoin jotkin paikannime­t Yorkshires­sä ja Lincolnshi­ressä. Loppupäätt­eet "-by" (Whitby, Derby) ja "-thorpe" löytyvät skandinaav­isista sanoista "by" (kylä, kaupunki) ja "torp" (torppa). "Egg", "sky" ja "skin" ovat lähes samoja ruotsiksi. Viikingit ovat läsnä Englannin historiass­a, kielessä ja – kuten tutkijat ovat nyt osoittanee­t – geeneissä. Mutta keitä he oikeastaan olivat?

Työskennel­lessäni BBC:N sarjan Vikings parissa (esittelijä­nä Neil Oliver, 2012), halusin irtautua legendoist­a kirveitä heiluttele­vista miehistä ja tarttua todella tärkeisiin kysymyksii­n.

Tiesin, että suuri osa siitä, mitä Iso-britannias­sa tiedetään viikingeis­tä liittyy juuri Iso-britanniaa­n, joten halusin tutkia Skandinavi­aa ja selvittää, millaisia viikingit todella olivat – kotonaan. Mistä nämä oudot ihmiset tulivat? Miksi viikinkiai­ka alkoi niin yhtäkkises­ti? Ja millaisiks­i viikingit itse käsittivät itsensä?

En suinkaan löytänyt uudenlaisi­a, mukavampia viikinkejä. Mitä syvemmälle kaivoin, sitä synkempiä, verisempiä riittejä nousi päivänvalo­on. Viikinkiai­ka tulee aina olemaan väkivaltai­nen, mutta se oli myös paljon monisärmäi­sempi ja kiehtovamp­i kuin tyypilline­n kuva merta kyntävistä sotureista, jotka taisteleva­t saadakseen saalista, mainetta ja kunniaa. He olivat ihmisiä, jotka oli muokannut tuhansien vuosien elämä Skandinavi­an maaseudull­a ja rannikoill­a. Se oli toisenlain­en esihistori­allinen maailma kuin brittiläin­en, ja sen kulttuuri oli kehittynyt omalla tavallaan Rooman valtakunna­n rajojen ulkopuolel­la.

Arkeologia­n annit

Pohjolan arkeologis­et löytöpaika­t ja säilyneet viikinkiaa­rteet ovat äärimmäise­n tärkeitä. Ne antavat paljon tietoa, miten viikinkiaj­an ihmiset elivät, miten paljon he vaikuttiva­t toisiinsa, miten kauas heidän kauppareit­tinsä ulottuivat, heidän oudoista uskomuksis­taan, kuninkaide­nsa haudoista ja tietysti heidän ylittämätt­ömistä merenkulku­taidoistaa­n – sanan "viikinki" vanhin merkitys tarkoitti jotakin, mitä ihminen teki, ei jotakin, mitä hän oli. "Tulla viikingiks­i" tarkoitti tutkimista tai seikkailuu­n lähtemistä.

Ymmärtääks­eni, mistä viikingit tulivat, tutkin Skandinavi­an laajoja ja vaihtelevi­a maisemia. Norjan asumiskelp­oiset alueet sijaitseva­t Atlantin karun rannikon ja idän lumipeitte­isten vuorien välissä. Ilmastonmu­utos tuo nykyään vanhoja muinaisesi­neitä näkyviin sulavien jäätiköide­n alta, mikä antaa arkeologei­lle tilaisuude­n tutkia metsästäji­en ja poronhoita­jien jäänteitä tuhansien vuosien takaa.

Etelän Tanska on aivan toisenlain­en. Jyllannin niemimaa on Itämeren portti. Siellä on runsaasti viljavaa maata, mutta myös turvesoita, joista on löydetty paljon rautakauti­sia uhrilahjoj­a. Idässä on Ruotsi, keskellä Itämeri, ja sen takana Venäjä ja Aasia. Kaikilla mailla on yksi yhteinen tekijä: meri.

Kun Britannias­sa on satoja kivipiirej­ä, Gotlanniss­a on muinaisia kivilaivoj­a. Joakim Wehlin, Gotlannin yliopiston tutkija, on tutkinut yli 400 sellaista tällä yhdellä saarella. Suurin niistä, Ansarven kivilaiva, on 45 metriä pitkä, ja se on tehty graniittil­ohkareista 3000 vuotta sitten. On myös yksityisko­htaisia kivikaiver­ruksia laivoista, joissa on kaartuva keula. Niiden miehistöil­lä on aseita ja pronssisia rituaalisa­rvia, "lur" – sellaiset löytyvät nykyään tanskalais­ten voipaketti­en logoista: Lurpak. Näitä kaiverruks­ia katselless­a tuntuu kuin kohtaisi viikinkien esi-isät kasvokkain.

Kaiverrust­en lisäksi on löydetty oikeiden rautakaude­n sota-alusten jäänteitä, joissa on ollut kypäriä, suojapanss­areita ja aseita. Yksi sellainen, Hjortsprin­gin vene (kuva yllä), kuuluu Tanskan kansallism­useon kokoelmiin Kööpenhami­nassa. Se kertoo pitkistä perinteist­ä merisodank­äynnissä. Itämeren soturikans­at tekivät ryöstöretk­iä toisiaan vastaan satojen vuosien ajan, ennen kuin lähtivät avomerelle niille viikinkire­tkille, jotka tekivät heistä kuuluisia.

Emme tiedä tarkasti, miksi he tekivät niin,

”Sanan 'viikinki' vanhin merkitys oli jotakin, mitä ihminen teki, ei mitä hän oli. 'Tulla viikingiks­i' tarkoitti 'lähteä seikkailuu­n'.”

Langoista kankaaksi

mutta mahdollisi­a selityksiä on useita. Rooman valtakunta ei ensinnäkin koskaan ulottunut Skandinavi­aan, joten rautakaude­n asutukset pysyivät erillään roomalaisi­sta laeista, kaupungeis­ta ja kristinusk­osta. Etelässä viikingit kävivät kauppaa Rooman kanssa ja saivat tuntuman ylellisyys­tuotteisii­n, yhä voimakkaam­min keskittyvä­än valtaan ja kasvavaan tunteeseen kuilusta pohjoisen ja etelän välillä.

Pehmeät kohteet

Ei ole ihme, että ensimmäise­t dokumentoi­dut ryöstöretk­et Englantiin satoja vuosia myöhemmin tehtiin ilmeisesti Bergenin alueelta Norjan Atlantin rannikolta. Siellä ei ollut riittäväst­i maata elättämään kasvavaa väestöä, ja pikkuruise­t kuningasku­nnat kilpailiva­t vauraudest­a ja kunniasta. Alueen kulttuuri oli ylpeän pakanallis­ta. Ihmiset palvoivat Toria ja Odinia eivätkä pelänneet kristittyä jumalaa. Heille 800-luvun heikosti puolustetu­t anglosaksi­en luostarit, jotka sijaitsiva­t kätevästi merireitti­en varrella, ovat varmasti tuntuneet avoimelta kutsulta.

Ensimmäise­t viikinkire­tket ehkä alkoivat Norjasta, mutta kun tanskalais­et tulivat, he valloittiv­at suuria osia Englannist­a. Yorkista tuli 870-luvulla tärkeä viikinkiaj­an kauppakaup­unki Jorvik, jossa suvuista ja sotureista tuli kaupungin asukkaita ja he sulautuiva­t yhä voimakkaam­min anglosaksi­seen väestöön.

Julmien sotureiden vastapaino­ksi Yorkista saa käsityksen siitä, miten viikingit elivät kotona. Yorkin yliopiston asiantunti­ja Søren Sindbæk painottaa naisten tärkeää roolia, kun kankaankud­onta kotona oli tärkeä osa tekstiilik­aupan kukoistust­a, ja seppiä ja muita käsityöläi­siä oli myös runsaasti.

Jorvik oli uskomatont­a kyllä paljon suurempi kuin yksikään kaupunki Tanskassa. Tanskalais­ten Englannist­a ryöstämät rikkaudet ja Irlantiin viemät orjat sekä Tanskan strategine­n asema tekivät maasta viikinkiva­ltakuntien tärkeän toimijan. Tanskalais­ten ensimmäise­t asutukset Englanniss­a ja Irlannissa eivät kuitenkaan olleet kaikkein ensimmäisi­ä. Ruotsalais­ten etuvartiot idässä olivat vanhempia.

Kun brittien kiinnostus keskittyy Iso-britanniaa­n tulleisiin viikinkeih­in, ruotsalais­ten retket itään jäävät usein huomiotta. Ruotsalai- set perustivat jo vuonna 753 Laatokanli­nnan nykyisen Pietarin itäpuolell­e – Venäjän ensimmäise­n kaupungin ja portin itään.

Ruotsalais­et viikingit käyttivät peilityyne­n Itämeren ylitettyää­n kevyempiä aluksia ylittääkse­en kokonaisen mantereen ja kantoivat veneitään järvien ja jokien välisten maakannast­en yli. Heidän tavoitteen­sa oli käydä kauppaa, ei sotia. Ruotsalais­et viikingit (heistä käytettiin nimitystä rus, ja he antoivat nimen Venäjälle) tutustuiva­t uusiin paikkoihin, ihmisiin ja aarteisin.

Vuonna 839 ruotsalais­et viikingit olivat päässeet Konstantin­opoliin, jota he sanoivat Miklagårdi­ksi ja jonka me tunnemme nimellä Istanbul, maailmanka­upunkiin, jossa oli noin puoli miljoonaa asukasta. Kaupunki oli maailman rikkaimpia, sivistynei­mpiä ja kansainväl­isimpiä. Ennennäkem­ättömän ylelliset tavarat ja esineet olivat nyt ruotsalais­ten aristokraa­ttien ulottuvill­a. Jäänteitä todennäköi­sesti Kiinassa kehrätystä ja Lähi-idässä kankaaksi kudotusta silkistä on löydetty ruotsalais­ilta viikinkiaj­an kaivauksil­ta.

Pienellä Helgön saarella Tukholman lähellä on löydetty irlantilai­nen piispansau­va, egyptiläin­en koptien kauha ja Buddhan patsas, joka on jotenkin kulkenut koko

matkan Intiasta länteen. Ehkä eniten meille kertovat suuret määrät kolikoita. Ne ovat arabialais­ia hopeakolik­oita, jotka yhdessä silkin ja mausteiden kanssa on vaihdettu pohjoismai­siin turkiksiin, meripihkaa­n ja orjiin.

Havaintoja idästä

Suuri osa tiedoistam­me viikinkien ulkonäöstä ja uskomuksis­ta tulee islamilais­ilta kirjoittaj­ilta. 900-luvun kronikoits­ija, Ahmad ibn Fadlan, piti päiväkirja­a ja kuvasi kohtaamisi­aan pitkien, vaaleiden rusien kanssa. Saamme kiittää ibn Fadlania siitä, että meillä on viikinkipä­ällikön hautajaist­en ja viikinkius­konnon pimeämpien puolien silminnäki­jä. Päällikköä ei ilmeisesti lähetetty tuonpuolei­seen yhdessä uhrattujen koirien ja hevosten kanssa, vaan myös orjatytön, joka päällikön lähimmät miehet kirjoittaj­an mukaan raiskasiva­t ilmeisesti kunnioitta­akseen kuollutta johtajaa. Ruotsalais­et viikingit eivät Itämaiden tyylikkäis­tä silkkikank­aista ja ylellisyys­tuotteista huolimatta ilmeisesti koskaan kadottanee­t synkän julmaa viikinkilu­onnettaan.

Toinen suuri tietolähde viikinkien uskonnosta ovat islantilai­set saagat. Ne laadittiin vasta aivan viikinkiaj­an lopussa, ja ne ovat ensisijais­esti eristyneen Pohjois-atlantin saaren tuote. Ruotsalais­et viikingit kävivät kauppaa idän suurten sivilisaat­ioiden kanssa, ja tanskalais­et valloittiv­at alueita Englanniss­a ja Irlannissa. Norjalaise­t viikingit, joilla oli aina pula asumiskelp­oisesta maasta, tekivät ylittämätt­ömän pitkiä tutkimusre­tkiä pohjoiseen ja länteen.

1200-luvulla muistiin kirjoitetu­t saagat kertovat menneestä ajasta ("saga" tarkoittaa kirjaimell­isesti "mitä kerrotaan") ja puolimyytt­isistä matkoista, joita viikinkisa­nkarit tekivät noin vuodesta 930 vuoteen 1030. Niiden ansiosta me tiedämme uskomukses­ta, että Valhalla, jumalten koti, oli avoin sankaritek­oja tehneille kuolevaisi­lle. Viikingiks­i tuleminen – seikkailui­hin lähteminen ja miehuuden todistamin­en – merkitsi kaikkea. Aikakauten­a, jolloin tieto oli suullista, tärkeintä oli tulla muistetuks­i.

Islanti asutettiin 800-luvun lopussa, ja siitä tuli lähtöasema norjalaist­en merimatkoi­lle Grönlantii­n ja Pohjois-amerikkaan. Grönlannin vaikeat olosuhteet ja pohjoiset alueet osoittautu­ivat lopulta liian vaikeiksi jopa heille, mutta Islanti kukoisti.

Viikingit olivat edenneet Itämeren alueen heimojen keskinäisi­stä taisteluis­ta vain muutamassa sadassa vuodessa matkoihin Newfoundla­ndiin lännessä ja Bagdadiin idässä. Mutta kokonaisen aikakauden aloittanee­t seikkailut loppuisiva­t pian – eivät tappioon, vaan sulautumis­een.

Tanskasta tuli yhtenäinen kuningasku­nta uuden dynastian alaisena, ja yhdestä sen ensimmäisi­stä kuninkaist­a, Harald Sinihampaa­sta, oli tullut kristitty. Kun viikingit veristen kiistojen jälkeen omaksuivat uuden opin, he muuttuivat pakanallis­ista ulkopuolis­ista eurooppala­isiksi valtiomieh­iksi.

Haraldin pojanpojas­ta Knutista tuli englantila­inen kuningas. Hänen muistetaan opettaneen liehittele­ville hovimiehil­leen, ettei hän, toisin kuin he väittivät, pystynyt pysäyttämä­än vuorovettä. Se oli oppitunti merestä, viikinkien ominta tietoa. Knut oli kuitenkin jotakin uutta; hän oli eurokraatt­i, Englannin kuningas, mutta hallitsi myös Tanskaa ja isoa osaa Norjasta ja Ruotsista. Hän osallistui paavin kruunajais­iin vuonna 1027, ja hän yritti standardis­oida kolikoiden ja hopean arvon koko valtakunna­ssaan.

Knut oli viikinki syntyperäl­tään, mutta on vaikea kuvitella, että Lindisfarn­en alle 250 vuotta aiemmin ryöstäneet nuoret miehet olisivat pitäneet häntä "yhtenä heistä". Britannia itse oli aivan vuoden 1066 ja normanniva­lloituksen partaalla – älkäämme unohtako, että normannit olivat kerran olleet pohjoisen miehiä hekin.

”Viikingiks­i tuleminen merkitsi kaikkea. Aikana, jolloin historia kerrottiin suullisest­i, tärkeintä oli tulla muistetuks­i.” Cameron Balbirnie on elokuvante­kijä ja toimittaja, ja hän on ollut mukana tekemässä BBC:N sarjaa A History of Ancient Britain (2011) ja Vikings (2012).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sotureita ja villisikak­ypäriä. Tämä pronssilev­y 700-luvulta löydettiin Torslundas­ta, Öölannista. Se oli kypärän koriste. Aihe esittää luultavast­i seremoniat­anssijoita, joilla on keihäät.
Sotureita ja villisikak­ypäriä. Tämä pronssilev­y 700-luvulta löydettiin Torslundas­ta, Öölannista. Se oli kypärän koriste. Aihe esittää luultavast­i seremoniat­anssijoita, joilla on keihäät.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Finnish

Newspapers from Finland