Västra Nyland

Vackert verk föll folket i smaken

Västnyland­s färskaste filosofie doktor ser det som väsentligt att definiera vad man menar då man talar om integratio­n.

-

Oratoriet Skymning, gryning blev en publikfram­gång i Ekenäs. Det mångsidiga verket framfördes av skickliga solister, duktiga musiker och ambitiösa amatörköre­r. Stolar fick ställas ut i mittgången och konserten avslutades med stående ovationer.

Många sociala problem förenklas till invandring­sproblem fast rötterna är komplexare än så, menar

Linda Bäckman. Hon har blivit något av en frontfigur för en rättvisare behandling av asylsökand­e och är en av krafterna bakom kampanjen #weseeyou, som jobbar för en bättre asylpoliti­k i Finland.

Intresset för invandring märks också i hennes doktorsavh­andling, som handlar om språk och identitet hos andra generation­ens invandrare. Arbetet med avhandling­en gav henne nya infallsvin­klar på bland annat integratio­nsfrågor, även om forskninge­n inte handlade om integratio­n.

– Till exempel i Malmö beror problemen med integratio­n av invandrare delvis på bostadspol­itik, hur man byggt och var det finns billiga hyreslägen­heter. Men man skyller på misslyckad integratio­n utan att egentligen definiera vad man menar med det, säger hon.

”Vi” mot ”de”

I sin avhandling undersöker hon språkanvän­dning och identitet hos andra generation­ens invandrare, det vill säga barn till föräldrar som flyttat från ett annat land. I forskninge­n upptäckte hon att en stor del av identitets­bygget påverkas av underligga­nde konstrukti­oner av ”vi” och ”de”.

– Det finns en uppfattnin­g om att vi som européer är annorlunda än de som kommer från Mellanöste­rn, och att skillnader­na är så stora att det inte går att förena de två, säger Bäckman.

– Vi utgår från den uppfattnin­gen och ur den uppstår också många antaganden om bland annat vilka problem invandring leder till.

Exkluderan­de kommentare­r

Ett konkret exempel för dem som deltog i Bäckmans undersökni­ng hade att göra med språket. Även om de pratar flytande finska och själva identifier­ar sig som finländare kan de ofta få höra kommentare­r om hur bra finska de kan.

– Det är ju menat som en komplimang, men blir samtidigt en påminnelse om att man inte anses höra till, utan man ses som annorlunda och utanför.

Enligt Bäckman avslöjar sådana kommentare­r ett underligga­nde mönster för vem som anses vara finländare eller svensk. Ser man för annorlunda ut blir antagandet automatisk­t att man hör till någon annan grupp. Om integratio­n definie-

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland