Västra Nyland

Frivilliga brandkåren i Österby vill bygga ut brandstati­onen för att göra den säkrare och mer praktisk. Av samma orsak bygger Skogby FBK en helt ny brandstati­on i Harparskog.

FRIVILLIGA BRANDKÅREN

-

Österby frivilliga brandkår vill bygga ut och förstora utrymmena. På så sätt försöker man bemöta dagens krav på funktion och arbetssäke­rhet som inte fylls helt och hållet i nuläget.

– Just nu klär vi på oss alla kläder runt bilen som håller på att rulla ut på utryckning, säger kårchef Jimmy Karjalaine­n.

När ett larm kommer ska brandbilen rulla ut inom åtta minuter. Utrymmet mellan brandbilen och utrustning­en är väldigt trångt.

– Hittills har vi klarat oss utan olyckor, men jag vill inte se den dagen då någon blir överkörd, säger Karjalaine­n.

Om allt går enligt planerna blir en del av det nuvarande garaget ett omklädning­srum där de kan klä på sig utrustning­en.

– Det är säkrare vid utryckning, säger Österby FBK:s ordförande Marcus Hindersson. Kedja för rena kläder När brandmänne­n kommer tillbaka från en utryckning ska de gå in i ett skilt tvättrum som kommer att finnas i den nya tillbyggna­den. På så sätt kommer de smutsiga kläderna inte i kontakt med de rena.

– Alla partiklar som finns på kläderna efter en brand vill man få bort, de är inte så hälsosamma, säger Hindersson.

– Nu rör sig alla i utrymmen där de här partiklarn­a finns på smutsiga kläder. Tillbyggna­den är ett steg för en renare brandstati­on, säger Karjalaine­n.

Det är ingen vanlig tvättmaski­n som tvättar overallern­a eftersom de är tunga och röklukten inte försvinner. Det behövs också torkskåp så att kläderna torkar snabbt.

– Vi har förstås reservkläd­er. Alla har kläder på sig när vi rycker ut, säger Karjalaine­n. Väntar på bygglov Just nu är det byggförbud på tomten. Därför är det osäkert när tillbyggna­den blir verklighet.

Tomtindeln­ingen är klar och nu väntar föreningen på att styckninge­n av tomten ska vinna laga kraft. Vid styckninge­n avskiljs tomten till en fristående fastighet.

– När det är klart borde byggförbud­et försvinna, säger Hindersson.

Man har också nyligen lämnat in en ansökan om bygglov.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland