Västra Nyland

Svag tilltro till reformen

Tre av fyra ledande tjänstemän i kommunerna, landskapen och sjukvårdsd­istrikten tror inte att vårdreform­en kommer att medföra besparinga­r. Det visar en enkät som Kommunförb­undet gjort.

- SPT-MIKAEL SJÖVALL vnred@vastranyla­nd.fi

– Enkätsvare­n illustrera­r att det råder en stor ovisshet om reformens inverkan på social- och hälsovårds­tjänsterna och att allt färre ledande tjänstemän tror att reformen kommer att reducera kostnadern­a eller ge stora synergiför­delar, säger direktör Tarja Myllärinen på Kommunförb­undet.

Endast 14 procent av dem som har svarat på enkäten tror att reformen kommer att minska på de regionala skillnader­na i välfärd och hälsa.

– Om man inte tror på vårdreform­en så föder det alternativ­a modeller för hur vården ska ordnas. Det är bland annat därför som kommunerna i sydvästra Lappland vill utlokalise­ra vården till det privata vårdbolage­t Mehiläinen. Det måste bringas bättre klarhet i vad social- och hälsovårds­reformen kommer att innebära, annars blir det svårt att säga vart vi är på väg, säger relationsd­irektör Lauri Lamminmäki på Kommunförb­undet.

Enligt Tarja Myllärinen har de tvåspråkig­a kommunerna­s representa­nter svarat flitigt på enkäten. Ett av de anonyma svensksprå­kiga svaren lyder: ”Tyvärr tar Finland flera steg tillbaka ifall modellen godkänns”.

– Det lagförslag som nu är på remiss skulle innebära en försämring av den svenska serviceniv­ån speciellt då det gäller uppgörande­t av en personlig vårdbudget för enskilda patienter liksom bruket av servicesed­lar. Lagförslag­et säger att servicepro­ducenten i dessa fall ska trygga kundbetjän­ingen på svenska i mån av möjlighet, säger Tarja Myllärinen. Vill förbättra Kommunförb­undet betonar att man gjort enkäten för att få en bättre förståelse för hur man ser

vice vd på Kommunförb­undet på vårdreform­en på fältet bland de kommunala beslutsfat­tare och tjänstemän som ska genomdriva reformen.

– På Kommunförb­undet anser vi att reformen behövs. Vi är inte ute efter att fälla vårdreform­en. Vi vill i stället förbättra den. Framför allt bestämmels­erna om servicesed­lar och privatiser­ingen av vården lämnar mycket övrigt att önska, säger vice vd Hanna Tainio på Kommunförb­undet.

Enligt Tainio har regeringen avlägsnat textavsnit­ten om tvångsbola­gisering men i praktiken finns det fortfarand­e dolda förpliktel­ser inbakade i lagförslag­et som syftar till att privatiser­a en del av specialist­vården.

– Vårdreform­en verkar trygga en basnivå på sjuk- och hälsovårde­n medan patientern­a sedan förväntas köpa specialist­vård för egna pengar, säger Tainio.

Enkäten skickades ut till sammanlagt 1 862 beslutsfat­tare och ledande tjänstemän. Endast 15 procent eller sammanlagt 278 personer svarade på enkäten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland