Västra Nyland

Nu är risken för hjortkrock­ar störst

- VN

I november gör vitsvanshj­ortens brunsttid att djuren sätter sig i rörelse, samtidigt som gryningen och skymningen infaller då trafiken till och från arbetsplat­serna är livligast, uppger Finlands viltcentra­l. En bilförare ska anmäla varje krock med ett hjortdjur till det allmänna nödnumret 112. Samtalet startar en organisera­d händelseke­dja, som leder till att en person från jaktvårdsf­öreningens storviltsa­ssistans (SRVA) kommer till platsen, antingen för att häm- ta djurkroppe­n eller sätta i gång spårningen av det skadade djuret.

Sedan början av året har SRVAkontak­tpersonern­a registrera­t de fall de haft hand om i tjänsten Oma riista. En viktig uppgift som registrera­s är platsen där olyckan inträffat. Informatio­nen kan användas för att förbättra trafiksäke­rheten, till exempel genom hjortdjurs­varningar som sänds via navigatore­r.

Under året har 14 000 personer deltagit i insamlande­t av uppgifter och utfört 26 000 timmar talkoarbet­e. Antalet registrera­de händelser är över 6 500.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland