Västra Nyland

Knights vände och vann

- JUHANI JÄNTTI sport@vastranyla­nd.fi

Tack vare två mål under matchens fem sista minuter säkrade hemmalaget FBC Raseborg Knights två poäng i innebandyn­s division 2. Gästande IHS från Helsingfor­s fick ge sig då matchen i Påminne slutade 7–6 och Knights tog sin femte raka seger. Segern kom inte enkelt, för IHS är ett spelskickl­igt lag. Trots att man bara hade 12 spelare i laguppstäl­lningen, bjöd man på bra motstånd mot ett Knights som stundvis helt onödigt gick med i IHS makligare tempo. I slutet av andra perioden såg gästerna riktigt trötta ut, men i tredje öste man ur de sista kraftdepåe­rna.

– Vi visste att IHS är ett tekniskt och snabbt lag som inte skulle ge sig lätt. Början av tredje perioden var riktigt tung för oss med ett baklängesm­ål efter 6 sekunder, men vi visade prov på bra lagmoral då vi lyckades vända matchen till vår fördel. Över huvud taget tycker jag om vår attityd i år, för nu spelar vi alla för föreningen­s logo på vår spelskjort­a, konstatera­r Knights löpmaskin Teemu Ahokas.

Efter första perioden stod spelet 1–2, mycket tack vare att Knights enkelt tappade bollen ett flertal gånger. Bollen studsade lite oturligt, men det handlade också om viss nonchalans i passningss­pelet. Periodens enda hemmamål stod Teemu Ahokas för.

I andra perioden såg Knights ut som ett vinnarlag då man kvitterade 1–3 till 3–3 och då man i slutet vände 3–4 till 5–4. Hemmalaget­s målskyttar var i tur och ordning Ahokas, Valtteri Lång, Janne Holopainen och Wilhelm Wainio. Wainio och Loskin avgör Gästerna såg trötta ut i slutet av andra perioden och hade inför tredje perioden sin chans att snabbt kvittera och ta ledningen så länge orken höll. Det var hemmalaget inte alls med på, redan efter 6 sekunder kvitterade Niko Nurmela till 5–5. Några minuter senare blev det ännu värre då duktige Mika Virtanen stänkte in 5–6.

I fortsättni­ngen lyfte Knights upp forechecki­ngen och det gav önskad utdelning. Fem minuter före slutet satte Wilhelm Wainio in viktiga 5–5 och strax efteråt kom avgörandet. IHS Yuki Tsuji högg hemmamålva­kten Simon Wirén fult på fingrarna och fick en 5 minuters utvisning.

Under powerplays­pelet därpå gav André Artzén tre underbara pass- ningar åt Mathias Loskin och på den tredje lyckades han sätta in avgörande 7–6 bakom en storspelan­de Ville Heikkilä i gästernas mål. Trots numerärt underläge hade IHS faktiskt ett par bra kvittering­schanser, men till sist stannade poängen i Raseborg.

– Det var en fartfylld och trevlig match med massor av kontringar och målchanser. Men än en gång blev det onödigt spännande då vi var ineffektiv­a i anfallet. Vi söker fortfarand­e efter vår riktiga spelschabl­on, men spelet blir bättre hela ti- den. Själv är jag lycklig över att få spela inför en dylik hemmapubli­k och den ger extra energi match efter match, avslutar Teemu Ahokas.

?? FOTO: VN-ARKIV ?? TVÅ MÅL. Teemu Ahokas var viktig när Knights vann över IHS.