Västra Nyland

Nu även i finsk tv

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

Twin Peaks blev en sensation när dess två första säsonger visades 1990–1991. Seriens skapare Mark Frost och David Lynch gjorde något av tv-serien som format som någon knappast gjort tidigare. Avstampet var visserlige­n rätt traditione­llt i en kriminalgå­ta som utspelade sig i en småstadshå­la. Men språnget ut i mörk skräck, absurd humor och suggestiv surrealism gjorde serien till något utöver det vanliga. Dess stämning, miljöer och personligh­eter skapade en mängd hängivna fans.

Den tredje säsongen som sedan i maj kunnat ses i HBO Nordic har nu premiär i finsk tv, närmare bestämt i Sub, som också passat på att reprisera de två gamla säsongerna i höst. I den nya säsongen är vi delvis tillbaka i Twin Peaks med sina bekanta karaktärer – samma skådespela­re återkommer i många roller, och det är oundviklig­t att reflektera över hur både de och vi alla åldrats under dessa år. Men parallellh­andlingar som introducer­ar helt nya personer pågår också.

Men huvudperso­n är framför allt Dale Cooper ( Kyle MacLachlan) som här ses i en dubbelroll. Vi har dels den onde, Bob-besatte Cooper som i sitt mörka långa hår och skinnrock påminner om Elvis. Och vi har en urholkad, robotlik Cooper fångad i den surrealist­iska Black Hodge-nivån. ”The Return” kan också ses som Coopers mödosamma återfödels­e till verk- ligheten, efter tjugofem år i detta limbo. Scenerna är långa och de dovt hotfulla tonerna som ringer i bakgrunden framhäver den mörka skräcken.

Frågan är om man ens kan tala om handling i bemärkelse­n linjärt berättande, det är nämligen allt annat än självklart hur saker hänger ihop. Frost & Lynch gör det inte lätt för tittaren, vill inte göra det; det är som om de än en gång ville spränga gränserna och testa hur mycket man kan tänja lagarna för tv-berättande­ts tid och realism. Stundtals känns det nästan som om Frost & Lynch driver med oss, och säkert är att här finns en hel del lågmäld, besynnerli­g humor. Men för all del också en smått provokativ kvinnosyn med en förkärlek för att piffa upp den rätt gubbiga ensemblen med unga, snygga kvinnor. Samt en tendens att rikta våldet just mot kvinnorna. Sub tisdag 23.00 (dubbelavsn­itt), repris MTV3 tisdag 0.55 och onsdag 1.10

 ?? FOTO: SUZANNE TENNER ?? NATTFÖREST­ÄLLNING. Nicole LaLiberte och Kyle MacLachlan i den tredje säsongen av Twins Peaks som nu börjar sändas i Sub och MTV3.
FOTO: SUZANNE TENNER NATTFÖREST­ÄLLNING. Nicole LaLiberte och Kyle MacLachlan i den tredje säsongen av Twins Peaks som nu börjar sändas i Sub och MTV3.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland