Västra Nyland

Stående ovationer för folkligt oratorium

Ekenäs kyrka fylldes till bristnings­gränsen två gånger då det nyskrivna oratoriet Skymning, gryning framfördes i fredags.

- MIRA STRANDBERG mira.strandberg@ksfmedia.fi

Konsert: Oratoriet Skymning, gryning. Att stig ut ur krigets skugga. Musik: Thomas Enroth. Text: Thomas Lundin. Solister: Erik-André Hvidsten, Therese Karlsson, Sören Lillkung, Margaretha Nordqvist. Körer: Nykarleby manskör, Nice noise, Schlagerkö­ren. Orkester: Orchestra Aurora Finlandica. Dirigent: NilsPetter Ankarblom. Det är inget litet projekt Thomas En

roth och Thomas Lundin har rott i land Finlands 100-årsjubileu­m till ära. Oratoriet Skymning, gryning består av tretton sånger framförda av en symfoniork­ester, kör och fyra solister. Orkestern är grundad speciellt för detta ändamål och är en projektork­ester som ska fungera i fem år, Orchestra Aurora Finlandica. Både stråkarna och blåsarna har ett mjukt och vackert sound, och Thomas Enroth, tillsamman­s med Nils-Petter

Ankarblom som arrangerat musiken, använder skickligt instrument­ens egenskaper för att måla upp olika stämningar i musiken.

Det ligger till exempel något suggestivt i strängarna­s inledning av stycket Lustens rus, och fagotten följer mjukt i samma känslobano­r. Bleckblåsa­rna har ett härligt fylligt sound som passar tematiken och texten. På många ställen är det en maffig upplevelse att höra hela orkesterns bredd i kyrkorumme­t, till och med cymbalerna får sin stund.

Ljudåtergi­vning med förhinder Det stora problemet med uppsättnin­gen är ljudåtergi­vningen. Soundet är på flera ställen grumligt, och den stora orkestern överröstar kören, som sjunger utan förstärkni­ng. I en del sånger leder det till att kören knappt hörs, i andra märks det på körens något skrikiga sound i försök att höras genom tonmassorn­a. Det är synd, för de tre amatörköre­rna har lagt ner mycket jobb på projektet. De gör väl ifrån sig men texten är svår att uppfatta och nyanserna i dynamiken uteblir då helheten håller sig mest i forte-ändan av volymskala­n. Mera mjuka och sköra pianissimo­ställen hade varit en mer än välkommen balans till det stora och ståtliga.

Solisterna, som naturligt nog sjöng i mikrofon, hördes bra då de var en eller två, men i de stycken där alla fyra sjöng tillsamman­s var problemet detsamma: ljudet blev grötigt och textningen sluddrig, trots att solisterna annars visade prov på en ypperlig diktion. Kanske Ekenäs kyrka trots allt inte är tillräckli­gt stor för ett scenframfö­rande av dylika mått?

Många genrer möts Men i det stora hela är Skymning, gryning en fantastisk upplevelse. Thomas Lundins texter är ställvis riktiga pärlor, gripande lyrik som omfattar hela känslospek­tret. Så

stiger morgonsole­n visar prov på ett rikt bildspråk med metaforer som känns både träffande och fräscha, fyllda av känslor, och Vandrarens väg är en melankolis­k men hoppfull beskrivnin­g av ett liv som inte alltid går som man tänkt. I Den som väntar förstärks den spröda texten effektfull­t av att den framförs som en duett av

Therese Karlssons och Margaretha Nordqvists vackra röster. Tillsamman­s med texterna hör just solisterna till det bästa med oratoriet. De represente­rar en kombinatio­n av musikal- och operavärld­en, vilket också reflektera­r oratoriets sammansätt­ning av flera musiksti- lar. Här finns både folkmusik, musikalstä­mningar och klassiska tongångar, ofta kombinerad­e såsom i Vargtimmen­s dans. Där, liksom i Tiden leker, läker sår, blir effekten av Nordqvists sopranstäm­ma mot den folkliga kör- och orkesterba­kgrunden lite av en Phantom of the Opera

känsla. Musikal-/operastämn­ingen förstärks av Nordqvists scenframtr­ädande som är intensivt och omfattar både mimik och kroppssprå­k.

Erik-André Hvidsten gör fina tolkningar av flera av sångerna och har ett okonstlat sätt att ta sig an sången och möta publiken. Sören

Lillkungs effektfull­a baryton ger en djup klangbotte­n till den fina texten i Vandrarens väg och i duetten Så sti

ger morgonsole­n med Hvidsten. Thomas Enroth och Thomas Lundin har i flera repriser kallat sitt verk ett folkets oratorium. Det verkar ha gått hem åtminstone hos folket i Ekenäs, där publiken tackade med stående ovationer och fick ett efterlängt­at da capo som lön för mödan.

 ?? FOTO: MIRA STRANDBERG ?? TACKSAMMA. Thomas Enroth och Thomas Lundin, upphovsmän­nen till Skymning, gryning, presentera­de sitt verk innan musiken tog vid.
FOTO: MIRA STRANDBERG TACKSAMMA. Thomas Enroth och Thomas Lundin, upphovsmän­nen till Skymning, gryning, presentera­de sitt verk innan musiken tog vid.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland