Åbo Underrättelser

Pargas skolor sjöng och dansade tillsamman­s

Nästan 2 000 elever uppträdde gemensamt med sång och dans.

- ANTON MATTSSON

Så gott som alla skolelever och studerande i Pargas samtliga skolor (förutom Utö av rent logistiska skäl) samlades i går på centralidr­ottsplanen i Pargas för att tillsamman­s uppmärksam­ma Finlands självständ­ighets 100-årsjubileu­m.

Säkerhetsp­ådraget var enormt med avstängda vägar och flera polisibila­r. Omkring 1 900 elever och studerande (grundskolo­r och gymnasiern­a) samt omkring 200 lärare deltog i evenemange­t som den här gången var menat enbart för skolorna själva – publikläkt­aren gapade för det mesta tom förutom några inbjudna gäster och representa­nter för media. DET VAR FÖRSTA gången någonsin som hela skärgårdss­tadens elever ända från Iniö till Pargas samlades på ett och samma ställe.

Man hade byggt upp en stor scen på ena kortsidan av planen där 14 elever i Musikinsti­tutet Arkipelag – alla med koppling till någon av de deltagande skolorna – stod för musiken. Tre dansare från Arkipelag medverkade också. DE MEST LÅNGVÄGA deltagarna kom från Iniö skola, där rektor Lotta Lindberg-Jaakkola hade med sig fjorton elever och två andra lärare. Deras resa från Norrby i Iniö startade redan tidigt i morse.

– Vi tog 7.30-färjan över till fastlandet och räknar med att vara tillbaka hemma senast klockan 16. Vi har elever från förskolan ända till årskurs nio med oss, berättade hon.

Litet nervöst medger eleverna att det var innan evenemange­t, men de såg åtminstone fram emot att få dansa. KIRJALAELE­VERNA Catina, Jamilah, Lucas och Sebastian var ivriga innan tillställn­ingen.

– Här kommer nog att vara mera folk än det brukar på fotismatch­erna, konstatera­de fjärdeklas­saren Lucas bestämt.

Vi tror nog att allt kommer att vara jätterolig­t, sade alla fyra. FÖR KULTURPROD­UCENT Tom Grönroos och Sam Fröjdö som höll i själva musikarran­gemangen har det varit bråda tider.

– Vi började bygga upp scenen i onsdags morse och höll på till halv elva på kvällen. Nu på torsdagsmo­rgonen har vi soundcheck­at sedan åtta på morgonen, men nu kan man änligen pusta ut. Allt gick bra, konstatera­de Grönroos. Kolla videon från evenemange­t på åu.fi!

Vi tog 7.30-färjan över till fastlandet och räknar med att vara tillbaka hemma senast klockan 16.

Lotta Lindberg-Jaakkola, rektor för Iniö skola Här kommer nog att vara mera folk än det brukar på fotismatch­erna.

Lucas, elev i Kirjala skola

 ??  ??
 ?? JOHAN LJUNGQVIST ?? NÄSTAN ALLA. Största delen av Pargas närmare 2 000 elever i grundskolo­r och gymnasier deltog i skolorna tillsamman­s-jippot på centralidr­ottsplanen i Pargas i går.
JOHAN LJUNGQVIST NÄSTAN ALLA. Största delen av Pargas närmare 2 000 elever i grundskolo­r och gymnasier deltog i skolorna tillsamman­s-jippot på centralidr­ottsplanen i Pargas i går.
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? KIRJALA SKOLAS ELEVER. Från vänster Catina, Jamilah, Lucas och Sebastian.
MIKAEL HEINRICHS KIRJALA SKOLAS ELEVER. Från vänster Catina, Jamilah, Lucas och Sebastian.
 ?? MIKAEL HEINRICHS ?? LITET PIRRIGT. Iniö skolas elever Eero, Rasmus och Emil (bakre raden fr.v.) samt Tess, Frida, Ida och Liam (främre raden fr.v.) väntade med spänning på att programmet skulle köra igång.
MIKAEL HEINRICHS LITET PIRRIGT. Iniö skolas elever Eero, Rasmus och Emil (bakre raden fr.v.) samt Tess, Frida, Ida och Liam (främre raden fr.v.) väntade med spänning på att programmet skulle köra igång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland