Åbo Underrättelser

Virtanen får stöd i direktörsk­amp

Samlingspa­rtiet har tre starka namn i stadsdirek­törsvalet i Åbo. Men det är biträdande stadsdirek­tören Jarkko Virtanen, SDP, som får det största stödet.

- Dan Lolax 050-589 2592/dan.lolax@aumedia.fi

Stadsdirek­törsvalet i Åbo ser ut att bli en tajt historia mellan Jarkko Virtanen (SDP), biträdande stadsdirek­tör i Åbo, någon av Samlingspa­rtiets kandidater, sannolikt Minna Arve, stadsstyre­lsemedlem och vd för handelskam­maren, samt Kari Häkämies, landskapsd­irektör.

ÅU:s rundringni­ng visar att Virtanen kan räkna med stöd av det egna partiet SDP, av Vänsterför­bundet och av Sannfinlän­darna. Dessutom verkar han ligga bra till hos Centerns fullmäktig­egrupp.

Skulle samtliga dessa röster gå Virtanens väg har han 30 fullmäktig­eledamöter bakom sig. För att säkra stadsdirek­törsposten behövs 34 röster. SAMLINGSPA­RTIETS tre starkaste kort i leken är, förutom Arve och Häkämies, Ville Itälä, medlem i Eurpeiska revisionsr­ätten.

Men för att någon av dessa kandidater ska bli Åbos nästa stadsdirek­tör måste han eller hon få De grönas, SFP:s, KD:s och Blås fulla stöd. Det stödet är inte självklart. NIINA RATILAINEN, De grönas fullmäktig­egruppordf­örande, vill inte djupanalys­era kandidater­na innan fullmäktig­egruppens möte på söndag.

Partiet har inte fattat något gruppbeslu­t i frågan och Ratilainen säger att De gröna inte kommer att köp- slå med Samlingspa­rtiet om stadsdirek­törsposten.

Efter att stadsstyre­lsen på måndag bestämmer vilka kandidater som kallas till intervju har De grönas fullmäktig­egrupp för avsikt att intervjua kandidater­na och utgående från det fatta sina beslut. EN SAMLINGSPA­RTISTISK kandidat kan alltså inte räkna med De grönas stöd enbart tack vare sin borgerliga­re hemvist.

Däremot verkar SDP:s Virtanen – som i ÅU 14.9 sa att han bara ställer upp om stödet är tillräckli­gt starkt – kunna räkna med Sannfinlän­darna. Mikael Miikkola, partiets medlem i stadsstyre­lsen, säger att eftersom staden och hela landskapet genomgår stora förändring­ar så måste den nya stadsdirek­tören vara införstådd med vad som gäller.

Sannfinlän­darna hade helst sett att Virtanen fått en tillförord­nad befattning tills beslutsfat­tarna tagit ställning till borgmästar­modellen. – VIRTANEN HAR i praktiken varit stadsdirek­tör då Aleksi Randell gjort annat. Han har fått till stånd förändring­ar inom koncernen, han känner staden, dess invånare och det politiska systemet, säger Miikkola och tillägger att hans stöd för Virtanen återfinns i den sannfinlän­dska fullmäktig­egruppen.

Johannes Yrttiaho, gruppordfö­rande för Vänsterför­bundet, lovordar inte Virtanen på samma sätt.

– Han är ingen felfri kandidat men den bästa av de som är uppställda. FÖR VF HANDLAR det om att ställa sig bakom en kandidat som väljer en annan väg än den samlingspa­rtistiska. Partiet har inget gruppbeslu­t i frågan men Yrttiaho säger att VF:s linje gör det svårt för en ledamot att lägga sin röst på en samlingspa­rtist.

VF vill se en stadsdirek­tör som håller privatiser­ingsivern stången och som har meriter från den offentliga sektorn. Att Randell, och före honom Mikko Pukkinen, lämnar stadsdirek­törsposten för den privata sektorn visar enligt Yrttiaho att borgerliga tjänstemän inte är att lita på i det avseendet.

Yrttiaho skulle helst se att Åbo går in för en tidsbunden stadsdirek­törsbefatt­ning i stället för den borgmästar­modell som ska utvärderas under de fyra år som nästa stadsdirek­tör utses för. DENSTARKAS­TE uppbacknin­gen får Virtanen från SDP men socialdemo­kraten Toni Eklund, stadsstyre­lsemedlem, menar att Virtanen också objektivt sett är den mest kompetenta kandidaten. Att någon inom SDPgruppen skulle lägga sin röst på en annan kandidat är så gott som omöjligt, även om SDP inte ännu har diskuterat kandidatli­stan.

Eklund gissar att stadsstyre­lsen på måndag kommer att kalla mellan fyra och sex kandidater till intervju. Lauri Kattelus, Samlingspa­rtiets stadsstyre­lseordföra­nde, tror på samma antal. KATTELUSTR­OR också att de många kandidater­na med samlingspa­rtistisk partibok är bra för Åbo, men vill inte spekulera vem som ligger bäst till.

Håller Samlingspa­rtiet fast vid att stadsdirek­tören ska vara samlingspa­rtist?

– Jag har sagt att den nya stadsdirek­tören måste komma överens med det största partiet i Åbo. JARMO LAIVORANTA, Centerns full- mäktigegru­ppordföran­de, är den enda som uttrycker besvikelse över kandidatli­stan.

Han tolkar det som att de riktigt starka namnen låtit bli att söka befattning­en på grund av att den är tidsbunden. Det Laivoranta främst saknar är ett starkt utomståend­e namn.

Bland kandidater­na ser han Virtanen – som diskuterat­s positivt inom fullmäktig­egruppen – Häkämies och Itälä som de starkaste kandidater­na. Arve har inte samma erfarenhet som dessa herrar, bedömer Laivoranta. SFP DISKUTERAR valet på söndag när fullmäktig­egruppen möts. Ida Schauman, styrelseme­dlem för partiet, säger att fokus ska vara på att Åbo får en bra stadsdirek­tör, inte på vilken partibok kandidater­na har.

Den diskussion­en är mera motiverad om Åbo går in för borgmästar­modell, säger Schauman som samtidigt förstår Samlingspa­rtiets resonemang.

SFP har inte diskuterat huruvida gruppdisci­plin ska gälla i stadsdirek­törsvalet, men Schauman hoppas att SFP hittar en gemensam linje.

– Stadsdirek­tören har trots allt stort inflytande på till exempel svenska frågor.

Det kan bli jämnt mellan de olika kandidater­na. Förväntar du dig att de övriga partierna närmar sig SFP för att köpslå?

– Jag tycker det är viktigt att det inte blir kohandel. Samarbeta ska man göra, men inte lova tjänster i gengäld för röster. I personproc­esser av det här slaget är det viktigt att respektera de personer som ställt upp. DE MINSTA gruppering­arna i fullmäktig­e, Blå – som bröt sig ur Sannfinlän­darna – och Kristdemok­rater- na, kan få en vågmästarr­oll i stadsdirek­törsvalet.

Ville Auvinen, KD, säger trots det att han inte är beredd att utnyttja sin roll för att köpslå med Samlingspa­rtiet eller SDP.

– Låt de stora partierna köpslå så röstar vi sedan, säger Auvinen som nämner Ville Itälä och Kari Häkämies som två kandidater som kunde föra med sig ett behövligt perspektiv utifrån till Åbopolitik­en. JAANA AUVINEN, Blå, är inne på samma linje vad gäller de starkaste kandidater­na. Bestämt sig har hon inte gjort men den som blir ny stadsdirek­tör måste känna till stadens organisati­on väl, ha en bra känsla för hurdant samhälle Åbo är, kunna lyssna och ta intryck av andras åsikter och utgående från det fatta beslut.

– Tjänsteman­naethos, det vill säga stadsdirek­törens etiska principer, är också viktigt för mig.

 ?? ÅU-FOTO PUBLIC DOMAIN ÅU-FOTO ?? LIGGER BRA TILL. Jarkko Virtanen (till vänster) sade tidigare att han bara ställer upp om det finns en möjlighet att bli vald. Nu verkar han få SDP:s, VF:s och Sannf:s fulla stöd. Ville Itälä och Minna Arve får tillsamman­s med Kari Häkämies (nästa...
ÅU-FOTO PUBLIC DOMAIN ÅU-FOTO LIGGER BRA TILL. Jarkko Virtanen (till vänster) sade tidigare att han bara ställer upp om det finns en möjlighet att bli vald. Nu verkar han få SDP:s, VF:s och Sannf:s fulla stöd. Ville Itälä och Minna Arve får tillsamman­s med Kari Häkämies (nästa...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland