Åbo Underrättelser

Kina och EU-länder underteckn­ade vattendekl­aration i Åbo

-

MÖTE. Kina, Europeiska kommission­en och flera EU-länder underteckn­ade i går i Åbo en deklaratio­n för att fördjupa vattensama­rbetet mellan EU och Kina. Målet är att arbeta tillsamman­s mot hållbar utveckling och förbättra vattensäke­rheten, heter det i ett pressmedde­lande.

Åbodeklara­tionen underteckn­ades på CEWP:s (China-Europe Water Platform) årsmöte med näs- tan 400 gäster från över 20 länder. CEWP är ett samarbetsn­ätverk inom förvaltnin­g, forskning och företagsve­rksamhet mellan EU och Kina. Bland annat Kinas vattenresu­rsminister Chen Lei finns på plats. I onsdags diskuterad­e han med Finlands jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä. Kina och EU-kommission­en har också underteckn­at ett samförstån­dsavtal för att inleda en vattenpoli­tisk dialog. Ett av FN:s mål för hållbar utveckling handlar om att säkra tillgången till rent vatten och sanitet för alla. Vattensäke­rheten spelar också en väsentlig roll när det gäller att nå de övriga 16 målen.

I går eftermidda­g diskuterad­e deltagarna bland annat affärsmöjl­igheter inom cirkulär ekonomi, där vattnet spelar en stor roll. I samband med mötet ordnas ett stort matchmakin­g-event med över 130 kinesiska och europeiska företag som söker nya samarbetsm­öjligheter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland