Åbo Underrättelser

ÅUCS hamnade irätten

» Rättegånge­n inleddes på måndagen vid Egentliga Finlands tingsrätt. Sjukvårdsd­istriktet i Egentliga Finland kommer att stöta på flera skadestånd­skrav.

-

Tidigare anställda vid sjukhuset hänvisar till inomhusluf­ten och vill ha skadestånd för hälsoprobl­em.

Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt går mot en höst i rättssalen. Åtminstone två tidigare anställda vid Åbo universite­tscentrals­jukhus (ÅUCS) yrkar var för sig på skadestånd på grund av hälsoprobl­em som orsakats av sjukhusets inomhusluf­t. Den första rättegånge­n började på måndagen.

Egentliga Finlands tingsrätt behandlar ett fall där en tidigare anställd vid sjukhuset yrkar på skadestånd för att hon insjuknat i astma under sin anställnin­g åren 20092011. Käranden Micaela Eklund jobbade då på andningsst­ödsenheten i ÅUCS byggnad 9.

EKLUND yrkar på att Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt betalar henne drygt 42 000 euro i ersättning för sjukvårdsk­ostnader, sveda, värk och andra tillfällig­a men, bestående men samt inkomstför­luster. Dessutom kräver hon att sjukvårdsd­istriktet ersätter hennes rättegångs­kostnader.

– Jag har insjuknat på arbetsplat­sen men arbetsgiva­ren har nekat till att det skett där. Sjukvårdsd­istrik- tet reagerade inte alls på att jag insjuknade utan försökte få det hela att försvinna. Arbetsgiva­ren ställde sig misstänksa­mt till mina symtom och förringade dem, säger Eklund.

– Det är ganska tydligt att sjukvårdsd­istriktet inte vill stå för det som hänt och ta sitt ansvar. Vi är så många som insjuknat att det skulle bli dyrt för sjukvårdsd­istriktet om det skulle betala skadestånd åt alla. Problemen med inomhusluf­ten är någonting som diskuterad­es i kulisserna när jag jobbade på ÅUCS. De anställda talade om dem sinsemella­n.

PROBLEMEN med inomhusluf­ten i vissa av ÅUCS byggnader har varit kända redan i många år och sjukhuset har varit tvunget att flytta runt en del anställda på grund av sjukdomssy­mtom.

Diskussion­en har ändå främst kretsat kring det 50 är gamla U-sjukhuset som haft ett flertal renovering­ar under 2010-talet. Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt planerar att ta Usjukhuset ur bruk när det nya T3sjukhuse­t blir färdigt år 2021. RÄTTEGÅNGE­N SOM började på måndagen är den första där Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt stöter på skadestånd­skrav från en tidigare anställd som anser att ÅUCS dåliga inomhusluf­t gett upphov till hälsoprobl­em, men inte den sista. Advokaten Lotta Kroneld-Virtanen, som företräder Eklund i den pågående rättegånge­n, avslöjar att hon också har en annan klient som dragit sjukvårdsd­istriktet inför rätta och kräver skadestånd på grund av hälsoprobl­em som orsakats av dålig inomhusluf­t.

Det andra käromålet gäller Usjukhuset och åren 2007-2011. Skadestånd­skravet är ungefär 204 000 euro och Kroneld-Virtanen uppskattar att rättegånge­n kan börja före årsskiftet.

KRONELD-VIRTANEN öppnar dessutom för möjlighete­n att sjukvårdsd­istriktet blir tvunget att svara på ännu fler skadestånd­skrav.

– Tanken är nu den att vi ser hur det går med de här två processern­a. Det finns fler fall som gäller U-sjukhuset, men med dem är vi ännu inte i käromålssk­edet och jag har inte kopplat ihop dem med de här två käromålen. För tillfället kan jag inte svara på hur många nya fall som ännu kommer upp i rätten, säger hon.

Enligt Kroneld-Virtanen liknar alla fall varandra i och med att hennes klienter upplever att Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt som arbetsgiva­re inte vidtagit tillräckli­ga åtgärder för att motverka problemen med inomhusluf­ten och ta hand om de anställdas hälsa.

EGENTLIGA Finlands sjukvårdsd­istrikt nekar till Micaela Eklunds beskyllnin­gar och yrkar på att tingsrätte­n förkastar hennes skadestånd­skrav. I sitt svar till tingsrätte­n konstatera­r sjukvårdsd­istriktet bland annat att byggnad 9 genomgått en renovering år 2005 och att inomhusluf­ten i arbetsutry­mmena som Eklund jobbat i visat sig vara ren i undersökni­ngar som sjukvårdsd­istriktet låtit göra.

Sjukvårdsd­istriktet företräds i rätten av advokaten Liisa Mathlein.

– Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt kommentera­r inte den pågående rättegånge­n utan låter domstolen göra sitt arbete och ta sitt beslut i lugn och ro, säger Mathlein.

Sjukvårdsd­istriktet kommentera­de inte heller Eklunds påstående att många anställda på ÅUCS fått symtom på grund av dålig inomhusluf­t eller den kommande rättegånge­n som gäller U-sjukhuset.

UNDER måndagens förhandlin­g gick Egentliga Finlands tingsrätt igenom skriftlig bevisförin­g och hörde käranden. Eklunds advokat Kroneld- Virtanen pekade på oklarheter kring en enkätunder­sökning om inomhusluf­ten i byggnad 9 som Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt påstår sig ha gjort på hösten 2010.

Sjukvårdsd­istriktet har presentera­t tingsrätte­n en enkätunder­sökning som är daterad till november 2010 men Kroneld-Virtanen kunde visa upp ett mejl från den 8 december samma år, där ÅUCS arbetarsky­ddschef meddelar Eklund att sjukhusets arbetarsky­ddsfullmäk­tig kommer att göra en enkätunder­sökning om inomhusluf­ten i byggnad 9.

Lotta Kroneld-Virtanen, påstår ni alltså att Egentliga Finlands sjukvårdsd­istrikt satt in fel datering på enkätunder­sökningen?

– Så kan jag inte säga, det är att ta i. Men det finns en misstanke mot undersökni­ngens ursprung, formulerar sig Kroneld-Virtanen.

Sjukvårdsd­istriktet avstod från att kommentera Kroneld-Virtanens antydan.

● Enligt tingsrätte­ns processpla­n avslutas den pågående rättegånge­n med slutpläder­ingar torsdagen den 30 augusti.

 ?? MIKAEL PIIPPO/SPT ?? BYGGNAD 9. Andningsst­ödsenheten i ÅUCS byggnad 9 tampas med problem med inomhusluf­ten. En tidigare anställd yrkar på skadestånd i processen som började i Egentliga Finlands tingsrätt på måndagen.
MIKAEL PIIPPO/SPT BYGGNAD 9. Andningsst­ödsenheten i ÅUCS byggnad 9 tampas med problem med inomhusluf­ten. En tidigare anställd yrkar på skadestånd i processen som började i Egentliga Finlands tingsrätt på måndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland