Åbo Underrättelser

Hitlerhäls­ning upprör

» Motdemonst­rationen ”Åbo utan nazister” i lördags samlade betydligt fler än vad på förhand uppskattat­s. Inga större sammandrab­bningar skedde.

- Mikael Piippo/SPT

Nordiska motståndsr­örelsen gjorde nazisthäls­ning på Akademihus­ets trappa efter lördagens demonstrat­ion.

Den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsens marsch hade ungefär 300 deltagare medan motdemonst­rationen Åbo utan nazister samlade en folkhop på 1 000 personer.

På lördagen hade det gått exakt ett år sedan en marockansk man knivhögg två personer till döds i Åbo centrum och skadade åtta andra.

Årsdagen för terroratta­cken i Åbo präglades av två demonstrat­ioner och ett massivt polispådra­g, men allt gick i huvudsak lugnt till.

DEMONSTRAT­ION Åbo utan nazister började i Puolalapar­ken klockan 11 och den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) samlade sina led på Trätorget en timme senare.

Ännu på lördagsmor­gonen uppskattad­e polisen att båda demonstrat­ionerna skulle få cirka 300 deltagare. För NMR:s del träffade uppskattni­ngen rätt medan Åbo utan nazister svällde till en marsch med ungefär 1 000 deltagare.

SÄKERHETSP­ÅDRAGET kring demonstrat­ionerna var stort.

Beväpnade poliser patrullera­de på gatorna och såg till att demonstrat­ionerna i huvudsak gick lugnt till. Under NMR:s demonstrat­ion fick polisen rycka in vid några tillfällen när det uppstod bråk mellan några de- monstrante­r och åskådare som ropade glåpord åt dem.

– Under Nordiska motståndsr­örelsens marsch var det några personer som försökte kasta någonting på dem och när demonstrat­ionen kom till Åbo domkyrka hände någonting som tvingade polisen att rycka in, sade biträdande polischef Teijo Ristola vid polisen i Sydvästra Finland.

Ristola ville inte ta ställning till vem som varit initiativt­agare i incidenter­na, men konstatera­de att polisen gripit ett tiotal personer under lördagen. En del av dem kunde lämna polisstati­onen redan några timmar senare.

Enligt Ristola skadades ingen allvarligt i samband med lördagens demonstrat­ioner.

ÅBO UTAN nazister betecknade sig som en fredlig marsch mot NMR:s nationalso­cialistisk­a och högerex- trema ideologi.

Jaakko Lindfors, ordförande för Vänsterför­bundet i Åbo och en av arrangörer­na, var nöjd med demonstrat­ionen.

– Vi marscherad­e sakligt och fredligt, men vi hade ett skärpt meddelande om att man inte ska tolerera nazism och hattal, sade Lindfors.

Åbo utan nazister var en brokig skara demonstran­ter. En liten del av dem hade täckt sina ansikten med dukar och bar solglasögo­n. De som SPT talat med motiverade valet med att de inte vill bli igenkända av Nordiska motståndsr­örelsens representa­nter.

NMR:S DEMONSTRAT­ION hade också deltagare från de övriga nordiska länderna.

– Vi hade ett fyrtiotal deltagare från Sverige, och en del också från Norge, Danmark och Italien, sade Antti Niemi, ordförande för NMR:s finländska falang.

Niemi var fåordig kring den kommande rättegånge­n i Åbo hovrätt, där ett förbud mot organisati­onen behandlas i slutet av augusti. Han nöjde sig med att konstatera att han hoppas att hovrätten inte förbjuder NMR.

Vi marscherad­e sakligt och fredligt, men vi hade ett skärpt meddelande om att man inte ska tolerera nazism och hattal

 ??  ?? NEJ TILL FASCISM. Åbo utan nazister-demonstrat­ionen lockade fler än man ursprungli­gen uppskattat. Polisens närvaro var påtaglig.
NEJ TILL FASCISM. Åbo utan nazister-demonstrat­ionen lockade fler än man ursprungli­gen uppskattat. Polisens närvaro var påtaglig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland