Åbo Underrättelser

Historisk knäoperati­on gjordes på ÅUCS

» Ny metod användes i våras för första gången i Finland. Atroskopis­k trokleopla­stik innebär mindre värk och snabbare återhämtni­ng för patienten.

-

Den första atroskopis­ka trokleopla­stiken i landet gjordes på Åbo universite­tscentrals­jukhus till 38-åriga Jessica, som enbart vill använda sitt förnamn. Hon upplever att hon tack vare operatione­n kan leva ett normalt liv.

– Innan operatione­n hade jag ont dygnet runt, jag levde på medicin och jag var hela tiden rädd för när knät skulle ge vika.

FÖRNÅGRAÅR­TIONDENSED­AN var flytt av skenbenets fixering i knäskålen den vanligaste åtgärden och resultaten var ganska dåliga. Efter det har trokleopla­stik gjorts men då har man varit tvungen att öppna hela knäleden och man har inte haft nå- gon direkt synkontrol­l. Den nya metoden möjliggör att man kan operera utan att öppna knäet. Åtgärden kan nu utföras genom atroskopi med noggrann synkontrol­l.

– Det gör att patienten återhämtar sig snabbare och knäet är mindre ont. Det går också lättare att rehabilite­ra knäet och såren läker bättre då de bara är små hål, säger ÅUCS Or- tos avdelnings­överläkare Jani Knifsund i ett pressmedde­lande.

CIRKA 20 PROCENT AV PATIENTERN­A vars knä någon gång gått ur led behöver en operation.

Den allra första atroskopis­ka trokleopla­stiken gjordes år 2008 och teknikenfö­r tillfället i användning i sju länder. I Norden har dessa operatione­r utförts åtminstone i Oslo och Köpenhamn.

Köpenhamno­rtopeden Lars Blond utvecklade metoden och han har utfört atroskopis­k trokleopla­tisk ungefär 100 gånger. ÅUCS ortopeder har övat metoden hos honom.

 ?? PRESSBILD ?? JESSICAS KNÄOPERATI­ON. Den nya metoden användes i Finland för första gången i våras.
PRESSBILD JESSICAS KNÄOPERATI­ON. Den nya metoden användes i Finland för första gången i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland