Åbo Underrättelser

Friare alkohollag ger polisen mera jobb

» Misshandel­suppdragen mellan klockan 5 och 6 på morgonen ökade med 65 procent jämfört med i fjol.

-

Till följd av den ändring av alkohollag­en som trädde i kraft i början av året har polisens larmuppdra­g ökat med mer än 12 000 uppdrag under januari–juli, trots att antalet larmuppdra­g i hemmen samtidigt har sjunkit.

De alkoholrel­aterade polisuppdr­agen har tydligt koncentrer­ats till restaurang­ernas stängning under de tidiga morgontimm­arna från klockan fem till klockan åtta. Den största procentuel­la ökningen av alkoholrel­aterade larmuppdra­g och alla larmuppdra­g infaller mellan klockan fem och klockan sex.

– POLISEN HAR beaktat att antalet larmuppdra­g när det gäller berusade personer, misshandel, störande beteende och skadegörel­se har ökat tidigt på morgonen, säger polisdirek­tör Sanna Heikinheim­o vid Polisstyre­lsen och berättar att polisen redan anpassat sin verksamhet efter detta.

Bland annat har antalet misshandel­suppdrag ökat på morgonen klockan 5–6 med nästan 65 procent och uppdragen gällande berusade personer och störande beteende och skadegörel­se med mer än 27 procent jämfört med mars–juli föregående år.

SÄRSKILT OROVÄCKAND­E, enligt Heikinheim­o, är det ökade antalet fall av motstånd mot tjänsteman.

– Våldsamt motstånd mot tjänsteman dvs. våld mot polisen har ökat

Den nya alkohollag­en har gett polisen betydligt mera jobb.

med mer än en femtedel jämfört med motsvarand­e situation förra året, säger hon.

Polisdirek­tör Heikinheim­o anser att förlängnin­gen av restaurang­ernas öppettider redan har påverkat planeringe­n av polisernas arbetsskif­t i nästan hela landet.

– Polisinrät­tningarna har tvingats flytta sina resurser till efternatte­n och de tidiga morgontimm­arna, vilket ökar kostnadern­a och arbetsbela­stningen, säger hon.

ALKOHOLLAG­EN förnyades den 1 januari 2018.

 ??  ?? FULLT UPP.
FULLT UPP.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland