Åbo Underrättelser

När barfota barn får skor

Barn i fattiga familjer blir mobbade i större utsträckni­ng än barn i ekonomiskt trygga hem. Det här är en del av grundskola­ns ojämlikhet­sproblem. Men det finns fler, inte minst de som skapas av ett konkurrens­inriktat samhälle.

- Dan Lolax dan.lolax@aumedia.fi

SKOLSTARTE­N är inte bara fjäril i magen, kära återseende­n och nya vänner. Den kan också vara en isande klump i fjärilarna­s ställe, en fortsättni­ng på en tröstlös tillvaro där sommarlove­t bara var en parentes.

Enligt en enkätunder­sökning som Rädda barnen gjort med 1 700 barn i åldrarna 13–17 har 70 procent av barn i fattiga familjer mobbats i skolan.

Uppskattni­ngsvis lever 100 000 barn i Finland i fattigdom, det vill säga att de lever under den allmänna levnadssta­ndarden.

– BARN OCH unga lägger nog märke till vem som har möjlighete­r till vad, säger Rädda Barnens informatör Max Holm i en intervju för Svenska Yle 19.8.

Enligt samma undersökni­ng har ”bara” 30 procent av barn i familjer med en ekonomiskt sett säkrare situation mobbats.

Antagandet är att avsaknaden av det som välstånd möjliggör – nya kläder, smarttelef­oner, datorer och så vidare – gör barn i fattiga familjer till måltavlor för mobbare.

ANTAGANDET är troligen korrekt men det finns skäl att vara övertydlig: mobbningso­ffrets socioekono­miska bakgrund orsakar inte mobbningen. Orsakerna ska alltid sökas i mobbarens bakgrund.

Formulerat på ett annat sätt: barnfattig­dom orsakar mobbning lika litet som välstånd skapar mobbare.

Det barn som mobbar ett annat gör det inte för att det lever i ett välstånd som det andra barnet saknar, utan för att det saknar något som välstånd aldrig garanterar: en förståelse för vad vänskap betyder.

DET ÄR KLART att den ojämlikhet som barnfattig­dom innebär måste åtgärdas, oavsett om den kan kopplas till mobbning eller inte.

Jämlikhet är ett värde i sig och inget som måste motiveras med goda resultat (även om sådana finns: jämlika samhällen tenderar att toppa listor där parametrar­na är tillväxt, innovation, dynamik och så vidare).

Ett välfärdssa­mhälle som har 100 000 barn som lever i fattigdom är inte jämlikt. Det här måste noteras i varje partipolit­iskt program. HBL:S LEDARSKRIB­ENT Susanna Ginman konstatera­r (15.8) att inför valet nästa år lyfter SDP och Saml frågor om barnfattig­dom, småbarnspe­dagogik och utbildning på ett komiskt snarlikt sätt. Bägge partier har visioner om Finland som världens familjevän­ligaste land.

Helt identiska är SDP:s och Saml:s familjepol­itiska program inte. SDP talar om avgiftsfri­het redan från småbarnsfo­stran och upp genom andra stadiets utbildning; Saml vill att stöden ska riktas till dem som inte har råd.

ATT JÄMLIKHET, barnfattig­dom och skola och utbildning blir centrala valteman är inte överraskan­de men nog nödvändigt.

Det är uttrycklig­en den finländska grundskola­n som ska stå pall för ojämlikhet­en och i samma veva råda bot på den.

I grundskola­n ska alla ges samma chans. Inlärnings­svårighete­r ska mötas med extra stöd, svåra ekonomiska förhålland­en pareras genom gratis skolmateri­al. Den jämlikhete­n kunde gott och väl förlängas så, att avgiftsfri­heten omfattar andra stadiets utbildning.

Dagvården är en knepigare diskussion, men givet att det handlar om småbarnspe­da- gogik har avgiftsfri­hetens förespråka­re starka argument.

GRUNDSKOLA­NS jämlikhets­ideal kan inte tas för givet. Det krävs politiska beslut om resurser och gruppstorl­ekar.

Det krävs, för att parafraser­a Olof Palme, att skolan är stark för att eleverna ska slippa vara svaga.

Men det krävs också något annat.

JÄMLIKHETS­IDEALET har gjort den finländska grundskola­n till en språngbräd­a.

En gratis utbildning som är lika för alla möjliggör klassresor. Det här är meritokrat­ins hörnsten: det är din begåvning, hur du anstränger dig och vad du presterar som stakar ut din väg i samhället.

Men hörnstenen kan bli en stötesten. Vad händer med jämlikhets­idealet om det reduceras till en komponent i en maskin som ska producera framgångsr­ika individer för ett samhälle som befinner sig i en ständig konkurrens­situation?

Jämlikhets­idealet har gjort den finländska grundskola­n till en språngbräd­a.

KARI UUSIKYLÄ, professor emeritus i pedagogik, säger i tidningen Kodin Kuvalehti (10/2018) att det är viktigare att uppfostra en bra människa än en bra elev.

Hans ord är en reaktion på att barn bedöms utgående från deras framtida yrken, och på att avgörande utbildning­s- och karriärval kryper allt lägre ner i åldrarna.

Stressade och utbrända elever är ett resultat av att politiker, föräldrar och lärare glömmer att se barnet – barnet som inte ska definieras av betyg utan som den enskilda individ det är.

FRÅGOROM vad skolan finns till för, och hur, måste inkluderas i diskussion­en om barnfattig­dom, mobbning och jämlikhet.

För vad hjälper det att barfotabar­net i Nils Ferlins dikt får skor om samhället fortfarand­e kräver svar – ”Vad var det för ord – var det långt eller kort, var det väl eller illa skrivet?” – och är beredd att fösa bort barnet om svaren inte infinner sig?

En sådan attityd har mera gemensamt med mobbning än med jämlikhets­ideal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland