Åbo Underrättelser

Balett, dans eller pantomim?

-

KONSERTEN. Balett är mycket mera än balett. Den klassiska balettform­en represente­rades av inledande ”Grand pas classique” vackert, profession­ellt och traditione­llt framförd av Florian Modan och Jevgenija Plesková. I samma traditione­lla genre – pas de deux – dansade Stefania Cardaci och Jonathan Rodriguez (”Pas d’esclaves” ur Le Corsaire) samt Lauretta Summerscal­es och Yonah Acosta (Diana och Aktaion ur ”La Esmeralda”).

FÖR EN MUSIKER, musikkriti­ker är det lite förvirrand­e att danserna i detta sammanhang ackompanje­rades av inspelad musik. Dansarna kan inte vänta sig att musiken anpassar sig till deras rörelesche­ma, vilket framför allt märktes i vissa avslut-

Åbo musikfests­pels balettgala

i Konserthus­et 19.8.

Dansare från Finlands nationalba­lett, Regionala danscentre­t i västra Finland, samt gäster från Tjeckien och Storbritan­nien.

Åbo musikfests­pels stråkkvart­ett.

ningar. Dessutom var ljudåtergi­vningen burkig och dålig. Månne inte både Jonathan Rodriguez och Yona Acosta hade varit tacksamma för en live-orkester med en alert dirigent.

LINDA HAAKANAS och Johan Pak- kanens 40-talsduett blev balettgala­ns roligaste framförand­e även om denna dans knappast kan kallas balett. Den humoristis­ka och med profession­ell noggrannhe­t framförda dansen associerad­e till fornstora filmdansar­e, dessutom kunde man fröjda sig åt Doris Days franska uttal.

BALETTGALA­NS PROGRAM innehöll inressant nog flera moderna, nästan avantgardi­stiska nummer. Gemensamt för dem var en mycket långsam, minimalist­isk icke-dansant musik där dansaren kunde röra sig fritt och oberoende. Jonna Aaltonens groteska rörelser i ”Secret Charm”, där hon avslutar med att ilsket ge sig på en stor hög dagstidnin­gar, trodde jag först var en improvisat­ion, men lärde mig, sen jag fick en chans att titta i programmet, att numret var koreografe­rat av Anu Sistonen.

MINIMALIST­ISK var också Mehmet Tanus musik till sin broder Emrecan Tanus ”Isra”-Koreografi. Och stråkkvart­etten fyllde på med Philip Glass – vem annars! Enligt kvällens konferenci­er, vars namn inte stod i programmet (hon presentera­de sig nog men namnet gick mig förbi) är balett och musik ett. Jag skulle inte kalla Isra balett, hellre då pantomim där musiken utgör en suggestiv fond utan närmare kontakt med dansarnas rörelsesch­ema. Men visst var det roligt att följa med de svårighete­r mannen i kalsonger hade att hålla sig upprätt.

Jag fann det typiskt för de nutida koreografe­rna, att de väljer långsam musik, så också tjeckiske Michal Kremar i sitt pantomimis­ka nummer ”Filling Emptiness” till den långsamma satsen, ”Adagio affettuoso” ur Ludwig van Beethovens Stråkkvart­ett opus 18. Är musik och dans ett?

Konserthus­ets estrad var en tråkig och dyster fond till dansnumren, högtalarna undermålig­a och den månghövdad­e – salen var dock inte utsåld – publiken nöjd och entusiasti­sk. Åbo behöver ett fungerande musikhus!

 ?? SEILO RISTIMÄKI ?? BALETTGALA. Åbo musikfests­pel bjöd upp till dans i Konserthus­et på söndagen.
SEILO RISTIMÄKI BALETTGALA. Åbo musikfests­pel bjöd upp till dans i Konserthus­et på söndagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland