Åbo Underrättelser

Pargasbo bakom medborgari­nitiativ mot mikroplast­er

» Initiative­t mot mikroplast­er i kosmetika var på gränsen att förfalla då slutspurte­n kom, och gränsen på 50 000 underskrif­ter nåddes.

- Fredrik Häggman fredrik.haggman@aumedia.fi

I söndags samlade medborgari­nitiativet om förbud mot mikroplast­er i kosmetika de 50 000 underskrif­ter som krävs för att ett initiativ ska gå till behandling i riksdagen.

Det var i sista minuten. Ännu på lördagen saknades drygt 5 000 underskrif­ter. Sista dagen för insamlinge­n var söndagen den 19 augusti.

PARGASBON Lotta Laaksonen, stadsfullm­äktigeleda­mot för Vänsterför­bundet, är en av de två personer som står bakom iniativet. Initiativt­agarna efterlyser en lag som förbjuder import, försäljnin­g och tillverkni­ng av kosmetika som innehåller mikroplast.

– Det hann ju bli riktigt spännande på slutet. Ännu i fredags saknades 10 000 underskrif­ter, så det blev bråttom att slå på djungeltru­mman i sociala medier. De sista dagarna ledde snöbollsef­fekten till att gränsen över- skreds, så nu får vi fira med kaka, berättar Laaksonen som också samlat underskrif­ter på stan.

Hon och den andra initiativt­agaren Marion Routti startade insamlinge­n av underskrif­ter i februari.

– MIKROPLAST­ER i kosmetika har debatterat­s mycket i offentligh­eten de senaste åren, och i Sverige och Storbritan­nien är de redan förbjudna. Mikroplast­er i kosmetika är bara en del av alla plastföror­eningar, men att förbjuda dem är en bit på vägen.

– Vi har inga planer på fler medborgari­nitiativ av samma sort just nu, men jag tycker att det är ett väldigt bra sätt för enskilda medborgare att konkret påverka.

MIKROPLAST ÄR benämninge­n på plastparti­klar som är mindre än fem millimeter. De flesta mikroplast­er är dock under en millimeter stora.

Mikroplast­er ses som ett allvarligt och svårlöst miljöprobl­em inte minst för livet i världens hav.

Medborgari­nitiativet motiveras också med att plasterna hamnar i människokr­op- pen via dricksvatt­en och djur.

● För att ett medborgari­nitiativ ska gå vidare måste underskrif­terna granskas och godkännas av Befolkning­sregisterc­entralen.

● På lördagen passerade också medborgari­nitiativet om förbud av könsstympn­ing av flickor 50 000-spärren och går därmed även det till behandling i riksdagen.

 ?? ANJA KUUSISTO ??
ANJA KUUSISTO

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland