Östnyland

Krigsleksa­k på video fick larmet att gå

Polisen i östra Nyland har undersökt skolhotet som i torsdags riktades med yrkesinsti­tutet Keuda i Nickby.

- Petra Lind

Det var en av skolans elever som publicerad­e en hotfull video på Snapchat. I videofilme­n laddar hen upprepade gånger ett pistollikn­ande vapen och meddelar samtidigt att det inte lönar sig att komma till skolan i morgon, läs fredagen den 17 november.

Polisen grep den brottsmiss­tänkte eleven på torsdagskv­ällen, och i förhören berättade hen att det hela handlade om ett skämt. Det kom också fram att vapnet som användes i videon var ett så kallat airsoftvap­en, det vill säga ett vapen som används för krigslekar. Airsoftvap­en är vapen drivna med luft, tryckgas eller el som till utseende och storlek liknar ett riktigt vapen.

Den misstänkte eleven, född år 2 000, släpptes på fri fot efter polisförhö­ren medan airsoftvap­net beslagtogs. Polisen ser allvarligt av den här typen på händelser och uppmanar var och en att tänka efter noggrant innan man publicerar material offentligt. Eleven i fråga misstänks för olaga hot och ärendet går nu vidare till åtalsprövn­ing.

Keuda är den största aktören i Mellannyla­nd som ordnat yrkesutbil­dning för unga och vuxna. Yrkesinsti­tutet har sammanlagt 11 verksamhet­sställen varav en, Sipoon Enter, finns i Nickby. I samma byggnad jobbar även Sipoon lukio.

Polisen i östra Nyland bedömer att det inte längre föreligger något hot mot Nickbyskol­an.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland